Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Et me näeksime ja teaksime

Esmaspäev, 18. Aprill 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 41:17-29

Jumal lubab Iisraeli aidata
17Kui viletsad ja vaesed asjata otsivad vett ja nende keel kuivab janust, siis mina, Issand, kuulen neid, mina, Iisraeli Jumal, ei jäta neid maha.
18Ma panen jõed voolama viljatuil künkail ja allikad orgude põhjas; ma muudan järveks kõrbe ja veelätteiks põuase maa.
19Ma istutan kõrbesse seedreid, akaatsiaid, mürte ja õlipuid; ma panen lagendikule küpresse koos plataanide ja piiniatega,
20et nad näeksid ja teaksid, tähele paneksid ja ühtlasi mõistaksid, et seda on teinud Issanda käsi ja selle on loonud Iisraeli Püha.
Issanda väljakutse ebajumalatele
21Tooge ette oma riiuasi, ütleb Issand, esitage oma tõendid, ütleb Jaakobi kuningas!
22Esitage ja kuulutage meile, mis on tulemas! Jutustage endisist asjust, missugused need olid, et saaksime südamesse võtta ja mõista nende tulemusi! Või laske meid kuulda tulevasi asju,
23kuulutage, mis tuleb pärastpoole, et me teaksime, kas te olete jumalad. Tehke ometi midagi, olgu head või kurja, et saaksime üheskoos imetleda ja näha.
24Vaata, teie ei olegi midagi ja teie töö on tühjast: kes teid eelistab, teeb jäledust.
25Mina äratasin põhja poolt ühe, ja ta tuli, päikesetõusu poolt mu nime appihüüdja, kes tallab valitsejaid nagu savi, otsekui sõtkuks potissepp saue.
26Kes on seda kuulutanud algusest peale, et oleksime seda teadnud, et oleksime saanud öelda: „Temal oli õigus!”? Ükski ei teatanud, ükski ei kuulutanud, ükski ei kuulnud teie sõnu.
27Vaata, mina olin esimene, kes kuulutas Siionile: „Näe, siin nad on!” ja andis Jeruusalemmale hea sõnumi tooja.
28Ja kui ma vaatan, siis ei olegi kedagi, ja neist ei ole nõuandjat, et saaksin neilt küsida ja nad annaksid vastuse.
29Vaata, nad kõik on tühised, nende teod on eimiski, nende valatud kujud on tühipaljas tuul.

Kõrbe kujundit kasutatakse sellise eluperioodi võrdpildina, kus inimene kogeb, et on Jumalast kaugel. Aga just siin avab Jumala Sõna meile uue vaatenurga.

Kõrbete uurimisel on selgunud, et need kätkevad endas tohutuid veevarusid. Sügaval kõrbepinnase all võib voolata laiu maaaluseid jõgesid. Inimene oma loodud meeltega ei ole aga võimeline neid nägema ega tajuma.  Jesaja kaudu antakse lubadus, et Jumal avab veeallikad ja teeb need nähtavaks. Et kõrb võib muutuda õitsvaks, viljakandvaks aiaks. Elav vesi on võimas võrdpilt inimese päästmisest ( vt Hs 47; Sk 13:1; Js 12:3; Jh 4:13-14; Ilm 22:1-2). Evangeelium on kui elava vee allikas, mis sünnitab enda ümber elu ning avab inimeste silmad Jumalariigi reaalsusele.

Aga samamoodi avab Jumala Sõna inimeste silmad nägema ka ebajumalate poolt põhjustatud eksitust. Lisaks paljastab tekst inimese jätkuva progressiivse arengu näilisuse. Prohvet Jesaja aega peetakse tavaliselt eriliseks ebajumalate kummardamise ajastuks. Tegelikult on ka meie päevadel ebajumalateenimist vähemalt samapalju, vahetunud on vaid ebajumalate nimed. Kivi ja puukujukeste asemel valitsevad inimeste meeli nüüd raha, võimu ja edukuseigatsus. Inimene on iseenesele muutunud ebajumalaks. Ja ometi on Jumala silmis inimese kujutlus enda jumalaks olemisest vaid “tühipaljas tuuleõhk” . Kas võiks siis Jumala Sõna meile täna  olla tegeliku tõe ja reaalsuse allikaks?

 
“…Et nad näeksid ja teaksid, tähele paneksid ja ühtlasi mõistaksid, et seda on teinud Issanda käsi ja selle on loonud Iisraeli Püha. “ (s 21)

Selle kommentaari autor: Kari Valkonen