Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ahastus!

Esmaspäev, 18. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 64:1-11

Palve halastuse ja abi pärast
1Oh, et sa ometi käristaksid taevad lõhki ja tuleksid alla, et mäed kõiguksid su ees - otsekui tuli põletaks risu või tuli paneks vee keema -, et su nimi saaks tuntuks su vaenlastele, et rahvad väriseksid su ees,
2kui sa teed kardetavaid tegusid üle meie ootuse, tuled alla, mäed kõiguvad su ees - sellest ei ole kuuldud muistsest ajast.
3Ükski kõrv ei ole kuulnud, ükski silm ei ole näinud muud Jumalat peale sinu, kes tema ootajale seesugust võiks teha.
4Oh, et sa tuleksid vastu sellele, kes rõõmsasti teeb õigust, neile, kes mõtlevad sinu teedele! Vaata, sina vihastasid, et me tegime patutegusid; neis me oleme olnud kaua ja kas me pääseme?
5Me kõik oleme saanud rüvedaks ja kõik meie õigused on määrdunud riide sarnased; me kõik oleme närtsinud nagu lehed ja meie süü kannab meid ära otsekui tuul.
6Ei ole ühtegi, kes hüüaks appi sinu nime, kes ennast õhutaks sinust kinni haarama; sest sina oled peitnud oma palge meie eest ja oled lasknud meid hääbuda meie süütegude tõttu.
7Nüüd aga, Issand, oled sina meie isa. Meie oleme savi ja sina vormid meid, me kõik oleme sinu kätetöö.
8Issand! Ära vihasta üleliia ja ära meenuta ülekohut lõpmata: näe, vaata ometi - me kõik oleme ju sinu rahvas!
9Su pühad linnad on saanud kõrbeks, Siion on saanud kõrbeks, Jeruusalemm kõnnumaaks.
10Meie püha ja ilus koda, kus meie vanemad sind ülistasid, on saanud tuleroaks, ja varemeis on kõik, mis oli meile kallis.
11Kas sa selle juures, Issand, tahad ennast veel tagasi hoida, vaikida ja meid üliväga alandada?

Enne kui loed tänast piibliteksti uuesti kujutle seda peatükki kui kõva häälega ja kogu südames peetavat kõnet. Kui võimalik, loe seda endale valjusti ette. Milliseid tundeid tajud kõnelejas?

John Calvin uskus kirglikult, et Pühakiri toob selguse meie segasesse jumalapilti. Tema sõnul toimib Piibel nagu prillid, mille klaaside läbi vaadates muutuvad hägused tähed selgeks, ning lehekülg täitub arusaadavate sõnade ja mõtetega. “Ilmutus, “ ütles Calvin  “korrigeerib patuse kujutlusvõime nägemishäire….vabastades meid nägema selgelt seda, mis on algselt teksti asetatud.” 

Tagasipöördunud pagulased Jeruusalemmas vajasid hädasti värsket ning moonutamata visiooni Jumalast. Nutulaul (Js 63:7-64:12), mille sissejuhatav osa (Js 63:7-14) oli eilses lugemises, ei paku meile mitte alternatiivset arusaamist lahinguid pidavast Jumalast, keda seal kohtame - vaid avab veel sügvama vaate samast Jumalast, hoides meid kaldumast liigselt lihtsustatud jumalapilti.  Kaks taolist arusaamist kohtuvad ka salmis 7: “ Nüüd aga, Issand, oled sina meie isa….. sina vormid meid… ”. Jumala Sõna kutsub Jumala rahvast üles hüüdma Jumalat oma Isaks (kuigi mitte nii sageli Vanas Testamendis), koos kõigega, millele see nimetus viitab seoses turvalisuse, läheduse ja usaldusväärsusega. Seesama salm julgustab meid küsima oma Isalt; “ Kus….kus….miks?” (Js 63:11,15,17) ning rääkima Tegmaga ausalt ja otse neist aegadest, kui tundub, et Ta on end ära peitnud (s 4,6) ja tunneme end hüljatuna (s 6).

Kujutluspilt potissepast kõlab aga nagu refrään läbi kõigi kolme osa Jesaja raamatu selles osas (Js 29:16; Js 45:9-11; Js 64:8). Ja igal korral tugevdab see meie arusaamist sellest täielikust sõltuvussuhetst Temaga, kus oleme “kõik tema kätetöö” (s 7), ning kus Tema on Jumal kes loob ja vormib meid. 

Võiks olla huvitav teada, mis laadi osaline või moonutatud jumalapilt oli levinud kõige enam Jeruusalemma pagulaste seas. Võibolla olid nad kaotanud vaate raevukast ja kirglikust Jumalast, kes on astumas lahingusse kurja vastu (s 4)? Või oli tuhmiks muutunud nende veendumus andestavast Isast (s 8), kes mõistab neid nii läbinisti nagu potissepp tunneb savi?

Tundub, et prohvet on vapustatud tunnetades vajadust Jumala sekkumise järele - samas aga hirmul, et Jumal tõesti võibki sekkuda! Jumala sekkumine ei pruugi alato väga õrn olla. Vaata kasvõi neid sõnu mida on kasutatud salmides 1-3. Mäed kõiguvad, rahvad värisevad. Jesaja on vapustatud mõlemast võimalusest ning oma rahva patususest (s 5,6). Ja samas teab ta, et kõigest hoolimata igatseb Jumal andeks anda oma rahvale, kes on ju Tema enda lapsed (s 7). Nii annab Jumal talle pildi, kuidas see erakordne suhe tegelikult välja näeb.

Vormimine on imeline protsess. Potissepp võtab savikäntsaka ning muudab selle. Ta voolib savist nõu, tema tugevad sõrmed pressivad ja suruvad materjali, sundides seda võtma kuju, muutes selle tarvitatavaks. Seejärel, needsamad sõrmed, mis hetk tagasi olid karmid ja tugevad, siluvad ja paitavad õrnalt seda nõu, rahustades ning andes sellele kauni kuju. Võib tunduda, et kannatus kestab igavesti. Ometi, ususilmade läbi vaadates võime saada võime, mis on suurem hetke õudusest, ning mis ulatub vaatama sinna, kus meie südamest hakkab voolama rõõmustamine ning tänulaul.

 
Võibolla oled keset katsumusi mis ei näi iialgi lõpevat. Mõeldes tänasele piiblitekstile, leia üks vaikne koht ning loe Psalm 13. Palu, et Jumal annaks sulle võime näha oma olukorda uues valguses.

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth, David Bruce