Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Halvad tagajärjed

Kolmapäev, 20. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 65:17-25

Uus taevas ja uus maa
17Sest vaata, ma loon uue taeva ja uue maa. Enam ei mõelda endiste asjade peale ja need ei tule meeldegi,
18vaid rõõmutsetakse ja ollakse igavesti rõõmsad mu loodu pärast. Sest vaata, ma loon Jeruusalemma rõõmuks ja ta rahva rõõmustuseks.
19Mina rõõmutsen Jeruusalemma pärast ja tunnen rõõmu oma rahvast; seal ei ole enam kuulda nutu- ega hädakisahäält.
20Seal ei ole enam imikut, kes elab ainult mõne päeva, ega rauka, kellel ei täitu ta päevade määr, nooreks peetakse seda, kes sureb saja-aastaselt, ja neetuks seda, kes ei saa sadat aastat täis.
21Nad ehitavad kodasid ja elavad neis, istutavad viinamägesid ja söövad nende vilja.
22Nad ei ehita teistele elamiseks, ei istuta teistele söömiseks, sest mu rahva eluiga on otsekui puu eluiga ja mu valitud kasutavad ise oma kätetööd.
23Nad ei näe asjata vaeva ega sünnita lapsi hirmu jaoks, sest nad on Issanda õnnistatud sugu ja koos nendega on õnnistus nende võrseil.
24Enne kui nad hüüavad, vastan mina; kui nad alles räägivad, olen mina kuulnud.
25Hunt ja tall käivad koos karjas, lõvi sööb õlgi nagu veis ja mao toiduks on põrm: ei tehta paha ega kahju kogu mu pühal mäel, ütleb Issand.

Meie Jumal otsib asupaika siin, sellel maal. Kord oli selleks tempel, aga praegu elab Ta nende südames, kes armastavad teda tõeliselt.

Selle peatüki algus maalib meie ette eksiteel olnud inimeste inimeste endise eluviisi “kanga”. Jumal ilmutab end hüüdes korduvalt “Siin ma olen!”, paludes oma rahvast Teda tähele panna. Aga kogu Tema arm on antud tühja, sest inimesed järgivad kangekaelselt omaenda perversseid ideid vaimsest teenimisest (Js 65:2-7). Pane tähele järgmisi iseloomulikke märke esimeses seitsmes salmis: vaimne ükskõiksus, kangekaelsus, väärusundid; tahtlik seaduserikkumine, võltsvagadus. Nende asjade tagajärg aga on kohutav. Patt toob kaasa hirmuäratavad tagajärjed ning seda mitte ainult üleastujatele, aga ka nende perekondadele ning kogukondadele. Nende hirmsate tagajärgede taustal võime aimata kurja enda ligiolu (sellele viidatakse salmis 25). Ometi ei saa kuri teha midagi selleks, et peatada taeva ja maa täielikku ümbersündi - koos kõigega, mis neis asub (s 17). Pane tähele kuidas muutuvad reeglid salmides 17-25! Üks hea viis saada mingitki aimu Jumala suurtest plaanidest meie heaks, on teha nimekiri asjadest, millede kohta neis salmides öeldakse “seda ei ole enam”.

Siiski ei ole Jumala otsing asjata. Ebajumalakummardamise ning väärreligiooni teenijate keskel on peidus jääk - tõelistest uskujatest (Js 65:8-10). Ning neile tasutakse nende ustava, vastupidava usu eest - vastukaaluks teistele, kes ei saa siseneda eesootavasse rõõmu ning õnnistustesse (Js 65:11-15). See jääk on need, kes tunnevad tõelist rõõmu jumalariiki sisenemisest. Nende jaoks on saabuv uus loodu, uus taevas ja uus maa, täiesti uus nägemus ja kogemus sellest, milline elu võib olla. Neile saab osaks elu, milles ei ole kohta kannatusel ning viljatusel; elu mis on elatud täielikkuses, täitumuses, Jumalale ligidal ning kooskõlas kogu looduga (s 17-25). See on Jumala tulevikuvisioon - tuleviku, mille Ta ise on kujundanud oma rahvale nende eriliseks rõõmuks. Meie ülesanne on siin ja praegu valmistuda sisenemiseks sellesse õnnistusse ning alustada sellega juba täna.

Jeesus tuli siia maa peale selleks, et rajada jumalik valitsus. Ja kui see on valmis, siis tuleb Ta tagasi teostama täielikku muutumist. Praegu tuleb meil elada pingestatud maailmas, ometi võime olla kindlad teadmises, et meile on antud see imeline tõotus, mis on lootuse allikaks ka kõige pimedamal hetkel.

 
Vaata salmi Js 65:12 ning pane tähele Jumala sõnu seal. Palvetagem täna et meie oleksime need, kes Jumala kutsele vastavad koheselt, kuulavad tähelepanelikult, kui Tema kõneleb ja teevad head, valides need asjad, mis Talle heameelt teevad.

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth, David Bruce