Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ajaloost lootust ammutades

Pühapäev, 18. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 129

Palve Siioni vaenlaste vastu
1Palveteekonna laul. Palju on mind rõhutud mu noorpõlvest peale - nõnda ütelgu Iisrael -,
2palju on mind rõhutud mu noorpõlvest peale: ometi ei ole minust jagu saadud.
3Mu selja peal on kündjad kündnud, nad on ajanud pikki vagusid.
4Issand on õiglane, ta on õelate köied katki lõiganud.
5Jäägu häbisse ja taganegu kõik, kes vihkavad Siionit!
6Nad olgu nagu rohi katustel, mis kuivab, enne kui see kitkutakse,
7millest lõikaja ei saa endale peotäit ega siduja sületäit
8ja möödaminejad ei ütle: „Issanda õnnistus olgu teiega! Me õnnistame teid Issanda nimega!”

Varu aega , et meelde tuletada Jumala ustavust oma elus - väikestes ja suurtes asjades, erilises ning igapäevases. Too Jumalalae tänu Tema jätkuva ligiolu ning kõikumatu ustavuse ja armastuse eest-
See on palveteekonna laul - ja lugedes seda koos psalmidega 120-134 võiksime ette kujutada palverändurite hulka laulmas kui nad lähenevad oma pika teekonna lõpule, ihaldatud Jeruusalemmale. Mõttesse tuleb küsimus: kas Jeesus kunagi laulis seda laulu? Erinevalt teistest palveteekonna psalmidest võis selles laulus Jeesuse jaoks olla probleem.
Esimesed neli salmi viitavad Iisraeli rahvale. Alates oma varajastest päevadest Egiptuses oli Iisraeli rahvas pidanud kogema rõhumist; kuid Jumal ei olnud lubanud neid hävitada; tõesti, Ta oli neid igal korral päästnud. Viimaks lõikas ta katki need köied, mis rahva rõhumise vankri külge aheldanud olid. Siiani on kõik hästi .- ja see on tunnistus Jumala õiglusest - tema pühendumisest austada sõlmitud lepingut. 
Aga kas Jeesus oleks saanud ühineda palvega hävitada need, kes vihkavad Siionit ning ei lase Jumalal rahvast õnnistada? Seda me ei tea. Teame, et ta kuulutas häda neile,  kes panid vastu Jumalale (Lk 11:42-52), aga nood ei olnud kaugeltki nii vägivaldsed kui inimesed Psalmis 137:7-9, näiteks.
Kas meie peaksime ühinema sellise psalmiga?  Mõned ütlevad, et kui me seda laulu ei laula, siis hakkame ilmselt ise otsima viise kättetasumiseks - aga meil tuleks oma valu ja viha anda Jumala kätte ja vabaneda selle läbi kättemaksusoovist. Ja kas mõistame "Siioni" all juute või "neid, kes panid vastu Issanda tööle ja Tema uuele rahvale - kogudusele? Teised väidaksid taas, et vaimulikustame seda liialt - mõeldes vastupanu all mitte inimlikku vastupanu vaid kuradilt tulevat vastupanu - vägesid, mis sõdivad evangeeliumi vastu (Ef 6:12)-
See aga paneb meid edasi mõtlema nende lauludepeale, mida me pole tahtnud kaasa laulda. Kas oleme sellele vaatamata lauljatega ühinenud, et säilitada osadust, oleme vaikinud, et rahustada südametunnistust või oleme ära jalutanud?
 
Palveta või laula koos Isaac Wattsi sõnadega: Oo Jumal, Sa meie abi möödunud aegadel, Meie lootus eelolevatel aastatel Ole meie igavene kaitse, kuni hädaaeg kestab Ning ole meie igavene kodu.

Selle kommentaari autor: David Spriggs