Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Detailide Jumal

Neljapäev, 17. August 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ne 3:1-32

Tööjaotus müüri taastamisel
1Siis ülempreester Eljasib ja tema vennad preestrid võtsid kätte ja ehitasid Lambavärava; nad pühitsesid selle ja panid sellele väravad ette, ja pühitsesid kuni Sajatornini ja kuni Hananeli tornini.
2Ja nende kõrval ehitasid Jeeriko mehed; nende kõrval ehitas Sakkur, Imri poeg.
3Ja Kalavärava ehitasid Senaa pojad; nemad raiusid selle palkidest ja panid sellele ette väravad, lukud ja riivid.
4Ja nende kõrval parandas Meremot, Hakkosi poja Uurija poeg; nende kõrval parandas Mesullam, Mesesabeli poja Berekja poeg; nende kõrval parandas Saadek, Baana poeg.
5Ja nende kõrval parandasid tekoalased; aga nende suurnikud ei painutanud oma kaela oma isanda teenistusse.
6Ja Vanavärava parandasid Joojada, Paaseahi poeg, ja Mesullam, Besodja poeg; nemad raiusid selle palkidest ja panid sellele ette väravad, lukud ja riivid.
7Ja nende kõrval parandasid Melatja, gibeonlane, ja Jaadon, meeronotlane, Gibeoni ja Mispa mehed Frati-taguse maavalitseja piirkonnast.
8Nende kõrval parandas Ussiel, Harhaja poeg, kullassepp; tema kõrval parandas Hananja, salvisegaja; nemad taastasid Jeruusalemma müüri kuni laia müürini.
9Ja nende kõrval parandas Refaja, Huuri poeg, Jeruusalemma piirkonna ühe poole ülem.
10Ja tema kõrval parandas Jedaja, Harumafi poeg, oma koja kohal; tema kõrval parandas Hattus, Hasabneja poeg.
11Järgmist lõiku parandasid Malkija, Haarimi poeg, ja Hassub, Pahat-Moabi poeg, kuni Ahjutornini.
12Ja nende kõrval parandas Sallum, Halloohesi poeg, Jeruusalemma piirkonna teise poole ülem, tema ise ja ta tütred.
13Oruvärava parandasid Haanun ja Saanoahi elanikud; nemad ehitasid selle ja panid sellele ette väravad, lukud ja riivid; ja veel tuhat küünart müüri kuni Sõnnikuväravani.
14Ja Sõnnikuvärava parandas Malkija, Reekabi poeg, Beet-Keremi piirkonna ülem; ta ehitas selle ja pani sellele ette väravad, lukud ja riivid.
15Ja Allikavärava parandas Sallun, Kol-Hose poeg, Mispa piirkonna ülem; tema ehitas selle, tegi sellele katuse ja pani sellele ette väravad, lukud ja riivid; ja veel parandas ta Veejuhtmetiigi müüri kuninga rohuaia juures kuni astmeteni, mis Taaveti linnast alla viivad.
16Tema järel parandas Nehemja, Asbuki poeg, Beet-Suuri piirkonna ühe poole ülem, kuni Taaveti haudade kohani ja kaevatud tiigi ning sõjameeste hooneni.
17Tema järel parandasid leviidid: Rehum, Baani poeg; tema kõrval parandas Hasabja, Keila piirkonna ühe poole ülem, oma piirkonna eest.
18Tema järel parandasid nende vennad: Bavvai, Heenadadi poeg, Keila piirkonna teise poole ülem.
19Ja tema kõrval parandas Eeser, Jeesua poeg, Mispa ülem, kahekordset osa selle koha vastas, kust nurgal olevasse lattu üles minnakse.
20Tema järel parandas agarasti Baaruk, Sabbai poeg, järgmist lõiku nurgast alates kuni ülempreester Eljasibi koja ukseni.21Tema järel parandas Meremot, Hakkosi poja Uurija poeg, järgmist lõiku Eljasibi koja uksest Eljasibi koja otsani.
22Ja tema järel parandasid preestrid, ümbruskonna mehed.
23Nende järel parandasid Benjamin ja Hassub oma koja kohal; nende järel parandas Ananja poja Maaseja poeg Asarja oma koja kõrval.
24Tema järel parandas Binnui, Heenadadi poeg, järgmist lõiku Asarja kojast kuni nurgani ja kuni käänakuni.
25Paalal, Uusai poeg, parandas Nurga- ja Ülatorni kohal, mis kuningakojast välja ulatub vahtkonnaõue juures; tema järel Pedaja, Parosi poeg, -
26ja Ofelil elavad templisulased - idapoolse Veevärava ja väljaulatuva torni kohal.
27Tema järel parandasid tekoalased järgmist lõiku suure väljaulatuva torni kohalt kuni templikünka müürini.
28Ülalpool Hobuväravat parandasid preestrid, igaüks oma koja kohal.
29Nende järel parandas Saadok, Immeri poeg, oma koja kohal; ja tema järel parandas Semaja, Sekanja poeg, Idavärava valvur.
30Tema järel parandasid Hananja, Selemja poeg, ja Haanun, Salafi kuues poeg, järgmist lõiku; nende järel parandas Mesullam, Berekja poeg, oma kambri kohal.
31Tema järel parandas Malkija, kullassepp, templisulaste ja kaupmeeste kojani, Ülevaatusevärava kohal ja kuni nurgarõduni.
32Ja nurgarõdu ning Lambavärava vahel parandasid kullassepad ja kaupmehed.

Täna Jumalat et Tema tunneb igaüht meist isiklikult, nimepidi - et oleme Meistri silmis väärtustatud, vaatamata sellele, milline on meie maapealne staatus.

Nehemja huvi oma kaastööliste vastu toob tänases peatükis esile kaks erilist joont. Esiteks  on imetlusväärne selle töö hulk, mis tehtud saab. Teine hämmastav asjaolu on nii ilmne,  et jääb enamikul kahe silma vahele - kogu protsess on üles kirjutatud.

Kõik need nimed! Need isiklikud märkused inimeste kohta! Parfüümitegija ja kullasepp - mõlemad väga  peene tunnetusega meistrid -kühveldamas killustikku ning käsitlemas puitu (s 8), valitsejad ja põllumehed õlg-õla kõrval tegemas rasket tööd; noored tütarlapsed aitamas oma isa ehitusel (s 12); preestrid higistamas kõrvuti kaupmeestega; väärikas Malkijah (“Issand on mu kuningas!”) parandamas Sõnnikuväravat (s 14). Kõik see kokku on austust väärt grupp väga erinevaist inimestest - ühendatud Jumala nimele au toomises läbi raske töö - milline võimas pilt tänapäeva kogudusele, aga ka meile koguduse olemuse mõistmiseks.

Ja Nehemja soovib, et see kõik saaks üles kirjutatud. Ta soovib et oleks teada kui suurt vaeva nähti, kuidas nad higistasid päikese kuumuses Jumala linna turvalisuse ning Jumalale au toomise nimel. Nehemja tegi võimalikuks selle töö teostamise, ning nüüd austab ta neid töötegijaid oma ülestähendustes. Nehemja märkab ning paneb tähele väikseimaidki detaile soovides, et nende inimeste töö leiaks tunnustuse läbi aegade. NIng kuna on tegu Jumala sõnaga - siis märkas kõike seda ka Jumal ise.

Jumal nägi ja pani tähele ning Jumal tahab, et sinagi märkaksid ja teaksid praegusel 2017. aastal, mida need reaalselt elanud inimesed, kel oli oma töö ja pere - alates Asarjast kuni Saadokini - saatsid korda aastal 445 eKr.

Me austame ja täname Jumalat siis kui sünnib midagi head. Hämmastav aga on see, et Jumal on sedavõrd helde ning suure südamega, et soovib et ka meie tegusid märgataks. Meie vaevanägemine Issandas - ei ole asjatu (1Kr 15:58) - ja see ei jää ka märkamata. Samamoodi ootab Jumal, et ka meie võiksime tähele panna ning hinnata teiste vaevanägemist. Kes tuleb sulle täna meelde? Keda sulle näidatakse täna? Anna siis talle seda tänu ja kiitust, mida ta väärib.

 
“Issand, aita mul minna tänasest päevast läbi nii, et mu silmad oleks avatud märkama teiste poolt tehtud tegude detaile. Paranda mind mu kitsidusest; ning luba, et oleksin kiire tunnustama teisi. Issand, tänan Sind, et ka mina ei ole sinu riigis kasutu ega ka kasutamatu.”

Selle kommentaari autor: Dominic Smart