Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nüüd on aeg!

Laupäev, 9. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Est 7:1-10

Haaman puuakse
1Kui kuningas ja Haaman olid tulnud kuninganna Estri juurde peole,
2siis ütles kuningas veini juues Estrile ka teisel päeval: „Mida sa palud, kuninganna Ester, see antakse sulle! Ja su soov, olgu see või pool kuningriiki, täidetakse!”
3Ja kuninganna Ester kostis ning ütles: „Kui ma olen sinu silmis armu leidnud, kuningas, ja kui kuningas heaks arvab, siis kingitagu mulle mu palvel mu elu ja vastavalt mu soovile mu rahvas!
4Sest meie, mina ja mu rahvas, oleme müüdud hävitamiseks, tapmiseks ja hukkamiseks. Kui meid oleks müüdud sulaseiks ja teenijaiks, siis ma oleksin vaikinud, sest seesugune õnnetus ei oleks kuninga tülitamiseks küllaldane.”
5Siis rääkis kuningas Ahasveros ja küsis kuninganna Estrilt: „Kes see on ja kus see on, kes on julgenud nõnda teha?”
6Ja Ester vastas: „Vaenlane ja vihamees on see kuri Haaman!” Siis kohkus Haaman kuninga ja kuninganna ees.
7Ja kuningas tõusis vihasena veini joomast ning läks palee rohuaeda, aga Haaman jäi paluma kuninganna Estrit oma elu pärast, sest ta nägi, et kuninga poolt oli tema kohta halba otsustatud.
8Kui kuningas tuli palee rohuaiast tagasi kotta, kus veini oli joodud, siis oli Haaman langenud asemele, millel Ester lamas. Ja kuningas ütles: „Kas ta tahab isegi kuningannat mu oma kojas ära naerda?” Vaevalt oli see sõna kuninga suust välja tulnud, kui juba Haamani nägu kaeti.
9Ja Harbona, üks kuningat teenivatest eunuhhidest, ütles: „Ennäe, seal on ka puu, mille Haaman laskis valmistada Mordokai jaoks, kes kuninga huvides kõneles. See seisab Haamani koja juures, viiskümmend küünart kõrge.” Ja kuningas ütles: „Pooge ta sinna!”
10Ja Haaman poodi puusse, mille ta Mordokai jaoks oli lasknud valmistada; siis lahtus kuninga viha.

“Ennäe, nüüd on ülisoodus aeg! Ennäe, nüüd on päästepäev! “ (2Kr 6:2) Mil viisil muudab Jumala and sulle - Temalt tuleva armu ja elu näol täna su päeva?

Ainult kuninganna Ester teadis teise pidusöömaja tegelikku põhjust. Ta ootas õiget hetke, et esitada kuningale palve oma rahva päästmiseks. Ja see aeg tuli enne pidusööki pakutavate jookide ajal! Seal kinnitas kuningas (ehk isegi liialdatud keeles) Estrile nii oma jätkuvat soosingut, kui ka uudishimu Estri tegevuse suhtes. Selle peale avaldas Ester aupaklikult oma mure, paludes julgelt eeskostet, ning anudes, et tema ja ta rahva elu säästetaks.

Oma lühikeses, aga kirglikus palves avalikustas ta esimest korda oma päritolu. Seda kuuldes mõistis kuningas, et mitte ainult tema kuninganna, vaid ka viimase rahvas on ohus. Ester näitas ka, et Haamani ülekohtune plaan polnud mitte ainult otsene genotsiidikatse, vaid ka altkäemaksu pakkumine,  millel olid surmavad tagajärjed. Sel viisil nihutas ta süütunde kuninga poolt välja antud ediktilt, kogu plaani ettevalmistaja peale. Viimaks aga osutas ta, et kogu teema oli sedavõrd tõsine, et vajas nii kuninga kohest tähelepanu kui ka tegutsemist.

Ja Ahasveeros neelas sööda, reageerides üllatuse, viha ning täpsustavate küsimustega. Sel ajal kui kuninganna identifitseeris kogu plaani juhtinud kurjategija ning kuningas sattus raevu, tabas Haamanit kohutav hirm. Kuidas soovis ta nüüd, et poleks olnud nii varmas kuningliku paari poolt korraldatud pidusöögile ruttama! Kuninga lühikese äraoleku ajal püüdis ta asja parandada anudes kuningannalt et too tema elu päästaks, tegi seda aga rumalalt kuninglikku käitumisprotokolli eirates. Ja nii tabas rohuaiast tagasipöörduv kuningas Haamani vägagi kahtlasest poosist kuninganna juures. Oleme juba lugenud kuidas Ahasveeros, kes reeglina oli pikaldane otsustama ja leebe iseloomuga, tegutses väga harva ilma eelneva pika arupidamiseta. Vormile truuks jäädes, küsib kuningas edasiseks tegutsemiseks nõu ka nüüd - kohalviibiva eunuhhi käest. Pane tähele, et vaatamata valesüüdistustele vaikib Ester edasiste sündmuste ajal). Haamani hetkeline staatuse muutus selle saatuse osaliseks, mida ta Mordokaile oli plaaninud, ei võrdunud mitte ainult tema plaanide ülekohtuga, vaid ka kogu plaanitud intriigi julmusega.

Mõnikord ühtib poeetiline õiglus Jumala õiglusega täielikult!

 
“Selistel aegadel….” Palu, et Jumal annaks sulle julgust ja tarkust elada täna täiesti Tema tahte kohaselt.

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson