Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Teenimatu arm

Kolmapäev, 21. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 3:9-31

Ka juudid on süüdlased
9Kuidas siis nüüd? On siis meil, juutidel, eeliseid? Ei ainsatki! Me oleme juba esitanud süüdistuse, et nii juudid kui kreeklased on kõik patu võimu all,
10nõnda nagu on kirjutatud: „Ei ole õiget, ei ühtainsatki,
11ei ole mõistjat, ei ole Jumala otsijat.
12Nad kõik on kaldunud kõrvale, üheskoos kõlbmatuks muutunud, ei ole, kes teeb head, ei ühtainsatki.
13Nende kurk on lahtine haud, nende keeled kavaldavad, nende huulte all on maomürk.
14Nende suu on täis sajatamist ja kibedust,
15nende jalad on nobedad valama verd,
16nende teedel on purustus ja viletsus
17ja rahu teed nad ei tunne,
18ei ole Jumala kartust nende silme ees.”
19Aga me teame, et mida Seadus iganes ütleb, seda ütleb ta neile, kes on Seaduse all, et iga suu suletaks ja kogu maailm oleks Jumala ees süüalune;
20seepärast et Seaduse tegude tõttu ei mõisteta kedagi õigeks tema ees, sest Seaduse kaudu tuleb patutundmine.
Õigusemõistmine usu läbi
21Nüüd aga on ilma Seaduseta saanud avalikuks Jumala õigus, millest tunnistavad Moosese Seadus ja Prohvetid,
22see Jumala õigus, mis tuleb Jeesusesse Kristusesse uskumise kaudu kõigile, kes usuvad. Siin ei ole erinevust,
23sest kõik on pattu teinud ja ilma jäänud Jumala kirkusest
24ning mõistetakse õigeks tema armust päris muidu, lunastuse kaudu, mis on Kristuses Jeesuses,
25kelle Jumal on seadnud tema veres lepitusohvriks usu kaudu, et näidata üles oma õigust sellega, et ta kustutas varem tehtud patud
26oma jumalikus sallivuses, et näidata üles oma õigust praegusel ajal, et tema ise on õige ja teeb õigeks igaühe, kes usub Jeesusesse.
27Kus on nüüd kiitlemine? See on välistatud. Millise seaduse läbi? Kas tegude seaduse läbi? Ei, vaid usu seaduse läbi.
28Me ju arvame, et inimene mõistetakse õigeks usu läbi, Seaduse tegudest sõltumata.29Kas Jumal on üksnes juutide Jumal? Eks ta ole ka paganate Jumal? Jah, ta on ka paganate Jumal!
30Jumal on üksainus ja tema teeb usu läbi õigeks nii ümberlõigatu kui ümberlõikamatu.
31Kas me siis tühistame Seaduse usu läbi? Ei sugugi! Me vaid kinnitame Seadust.

“Kallis Püha Vaim, ava mu meeled mõistma Su Sõna, ava mu süda vastu võtma armu! Aamen!”

Ulatuslikult Vana Testamendi tekste kasutades, selgitab Paulus meie kõikide (päris)patusust. Juutidel, kes Paulus kuulsid /tema kirja lugesid, oli lihtsam mõista õpetust Jumala õigsusest ja õiglusest Käsuseaduses, ning selle kaudu aru saada ka enda patususest. Paganate jaoks see nii selge ei olnud, kuid lõpptulemus on mõlema jaoks sama: terve maailm, kõik inimesed on vastutavad Jumala ees. Ning mitte ükski inimene ega inimeste loodud institutsioon ei ole vaba patust. Kui selle alustõe unustame ning hakkame endid kuidagi teistest paremaks pidama- oleme hukkumise äärel.

Seejärel selgitab Paulus mida Jumal on teinud. Kuidas Tema õigsus avaldub Tema tegudes. Kuidas õigeksmõistmine ei tule mitte juutide käsuseaduse kaudu, vaid “Jeesusesse Kristusesse uskumise kaudu” (s 22) ning ustavaks jäämises Temale. Ja siinkohal valab Paulus kuulajate ette terve rea suuri evangeeliumi sõnu: arm (teenimatu armastus), lunastus (mõelge Väljarändamise peale), lunastusohver Jeesuse Kristuse veres. Kõik need väljendid osutavad Vana ja Uue Testamendi vahelisele seosele, aga ka juutide eesõigusele kõigest sellest esimesena kuulda saada. Pauluse kiri Heebrealastele avab ükskasjalikult Jeesuse ohvrisurma jääva ja lõpliku kehtivuse, mis on eriti kontrastne Vana Testamendi aja l toimunud pideva ja korduva ohvrite toomisega (Hb 9:25-28).

Neid salme lugedes võime rõõmu tunda enda päästmise üle, kuid Paulus soovis, et see oleks teekonnaks palju suuremasse visiooni: visiooni milles Jumala lepingu tõotused kehtivad kõikidele inimestele kõigist rahvaist. Enam pole kellelgi mingit alust kiidelda või tunda end teisest paremana. 

Kristuses Jeesuses on meil täielik, Jumalast organiseeritud ja Jumalast täideviidud pääste. Paulus alustas juba Rooma kirja esimest peatükki väitega, et Jeesus on täiesti Jumal. Mitte üheski teises religioosses süsteemis pole midagi sellega võrreldavat. Tänase kirjakoha tõde on tohutuks evnageeliumi kuulutamise stiimuliks kõikidele rahvastele üle maailma.

 
Issand Jeesus, palun anna andeks, et olen olnud uhke. Tahan Sind kiita ja tänada selle teenimatu armu ja halastuse eest, mida olen tunda saanud! Aamen”.

Selle kommentaari autor: Ray Porter