Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pikk ootus Jumala järele

Pühapäev, 4. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 35:17-28

Palve vaenlaste käest pääsemiseks
17Issand, kui kaua sa vaatad seda? Too välja mu hing nende laastamisest, mu ainuke noorte lõvide käest!
18Siis ma tänan sind suures koguduses ja kiidan sind hulga rahva seas.
19Ärgu minust rõõmustugu need, kes põhjuseta on mu vaenlased; ja kes mind asjata vihkavad, ärgu pilgutagu silmi!
20Sest nemad ei räägi, mis rahu toob, vaid mõtlevad petlikke asju nende vastu, kes vaikselt elavad maa peal.
21Nad ajasid suu ammuli mu vastu ja ütlesid: „Paras, paras! Me näeme oma silmaga!”
22Sina, Issand, näed seda, ära ole vait! Issand, ära ole minust kaugel!
23Ärka ja virgu, mu Jumal ja mu Issand, mõistma minule õiglast kohut ja ajama mu riiuasja!
24Mõista mulle kohut oma õiglust mööda, Issand, mu Jumal! Ära lase neil rõõmutseda minust!
25Ärgu nad öelgu oma südames: „Paras! Seda meie hing tahtis!” Ärgu nad öelgu: „Me oleme ta ära neelanud!”
26Häbenegu ja kohmetugu ühtlasi need, kes rõõmustavad mu õnnetusest; saagu häbi ja teotus riietuseks neile, kes suurustavad mu vastu!
27Hõisaku ja rõõmutsegu need, kellel on hea meel minu õigusest, ning öelgu alati: „Olgu kõrgesti ülistatud Issand, kellele meeldib oma sulase hea käekäik!”
28Ja mu keel kõnelgu sinu õiglusest ja kiitku sind päevast päeva!

Milline rahvusvaheline konflikt sind praegu murelikuks teeb? Palu Jumala ligiolu tänast piibliteksti uurides ning mõtiskle selle konfliktikolde üle piibliteksti taustal.

Miks Jumal ei tee midagi ?! Päev päeva järel näeme uudistest ühe õuduse teise järel, maailmas sündivat ülekohut ja kurjust nii palju, et sageli ületab see meie talumisvõime. Nii võiksime koos Taavetiga protesteerida: “Kui kaua Issand, vaatad sa seda lihtsalt pealt?” (s 17)

Siiski, palve on see, mis joondab meie elu üksikasjad Jumala plaaniga - tema ajaplaaniga. Ja viimselt õpime usaldama Tema kohtumõistmisi ning õiglust. Piiblist näeme, et Jumal kaitseb oma rahvast ning on talle Messia läbi võidu toonud (Sk 14:9). Siin põgeneb Taavet, et päästa oma elu, kannatab ülekohtu, kuritahtlikkuse ja pilkamise all - ja kõigele vaatamata ülistab otsustavalt Jumalat: “Ja mu keel kõnelgu sinu õiglusest  ja kiitku sind päevast päeva! “ (s 28). Samasuguse tähelepanu ja hoolega kui sündmusi suures maailmas, jälgib Jumal seda mis toimub meie elus.

Taaveti vaenlased olid vägivaldsed ja kurikavalad ning väljas selle peale, et teda kinni püüda (s 7). Kõigele vaatamata püüab Taavet käituda õigesti - ta palvetab oma vaenlaste eest - sel ajal kui nemad vastavad pilkamise ning kurjade plaanidega (s 25). See, kuidas Taavet end väljendab, võib tunduda kättemaksuhimulisena (Ps 35:1-10), ja Taavet tajub kogu kurjuse reaalsust ning ikkagi väljendab oma usaldust Jumala vastu, kes viimselt seab õigluse jalule ning korraldab kõik asjad hästi (Sk 14:9; Ilm 18:1-19:2). Mida meie võiksime teha?

Mõnikord kutsub Jumal meid tegutsema - näiteks: “Ehita mulle koda”, või nii nagu porhvet Haggai ja Sakaria raamatutest loeme. Aga siis on see Tema plaan. Teistel kordadel tuleb meil lihtsalt oodata, kannatades ebaõiglust, oma nõtrust või vaesust - ja palvetades nende eest, kes meie elu keeruliseks teevad ( Mt 5:44). Meie maailma kurjuse käsilased võivad mõnitada ja pilgata meie leebust ning passivsust, tõlgendades seda vääralt nõrkuseks (s 19-21), kuid nii nagu Taavet, saame me sellest hoolimata toetuda ja loota üksnes Jumalale. Tema on see, kes meid päästab (s 10), kes võitleb meie eest (s 23); rõõmustab meie üle (s 27). Ka  keset kannatust saame ikkagi väljendada rõõmu ja isegi hõisata kui tunnistame oma Jumala suurust, kes juhib ja kellest sõltub kogu meie elu.

 
Vii see konfliktikolle palves Jumala ette ning palu, et Jumal võiks seal sekkuda õiglust jalule seades. Palveta eriliselt selle regiooni ja konfliktis osalevate juhtide pärast.

Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams