Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuidas seista vastamisi opositsiooniga

Esmaspäev, 19. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 15:18-27

Jeesus julgustab jüngreid
18Kui maailm teid vihkab, siis teadke, et ta on mind vihanud enne teid.
19Kui te oleksite maailmast, siis maailm armastaks teid kui omi, aga et teie ei ole maailmast, vaid mina olen teid maailmast ära valinud, seepärast maailm vihkab teid.
20Pidage meeles sõna, mis mina teile olen öelnud: „Ei ole teener suurem kui ta isand!” Kui nad on taga kiusanud mind, kiusavad nad taga teidki. Kui nad on pidanud minu sõna, peavad nad teiegi sõna.
21Kuid seda kõike nad teevad teile minu nime pärast, sest nad ei tunne teda, kes minu on saatnud.
22Kui ma ei oleks tulnud ja neile rääkinud, ei oleks neil pattu, aga nüüd ei saa nad vabandada oma pattu.
23Kes vihkab mind, see vihkab ka mu Isa.
24Kui ma ei oleks nende keskel teinud tegusid, mida ei ole teinud ükski teine, siis ei oleks neil pattu, aga nüüd nad on küll näinud, ent ometi vihanud nii mind kui ka minu Isa.
25Kuid see on sündinud, et läheks täide nende Seadusesse kirjutatud sõna: „Nad on mind vihanud põhjuseta.”
26Kui tuleb Lohutaja, kelle ma teile Isa juurest saadan, Tõe Vaim, kes lähtub Isast, siis tema tunnistab minust.
27Ja teiegi tunnistate, sest te olete olnud minuga algusest peale.

Issand, luba mul kogeda sinu Vaimu jõudu, kui pean vastakuti olema väljakutsetega.

Kui tead midagi selle kohta, mis on tulemas, enne kui see sünnib, saad selleks valmistuda. Jeesus, olles täiesti realistlik selles osas mida jüngrite jaoks tähendab tulevikus Tema järgimine, annab neile üksikasjalikult teada mis nendega juhtuma hakkab kui nad otsustavad Teda teenida. Mõnikord on eesootava iseloom ootamatu, teinekord üsna ettearvatav. Mõlemal puhul aga vajab inimene abi, et püsima jääda, ükskõik millised katsumused ees ka poleks. Just selle kommentaari kirjutamise ajal  sain kuulda kolmest ristiusku pöördunust, kes ootavad kõik karistust - 80 piitsahoopi -  selle eest, et nad Püha Õhtusöömaja käigus maitsesid alkoholi - see kõik läheb kokku Jeesuse sõnadega Jh 16:2. Oleme kuulnud sadadest kristlastest, keda on hukatud lihtsalt Kristusesse uskumise pärast ning selleeest, et nad polnud nõus seda usku ühegi teise vastu vahetama. Enese identifitseerimine Jeesuse läbi võib inimestele tõepoolest väga kalliks maksma minna.

Taoliste katsumuste keskel tekib küsimus mida me peaksime siis tegema? Tänane kirjakoht mitte ainult ei hoiata meid võimaliku vastuseisu osas ette, vaid pakub samas ka lootus ning julgustust. Jeesus räägib, kuidas Püha Vaim tuleb appi, kui on vaja tunnistada miks armastame Teda (Jh 15:26) või kui meie tunnistus on ohus. Tegelikult eelneb meie tunnistusele alati Püha Vaimu tunnistus. Meil tuleb tunnistust anda (s 27), kuid peame ära tundma kui seda tunnistust naeruvääristatakse või ignoreeritakse - ja siin on Püha Vaim juba töös.

Püha Vaim mitte ainult ei aita meil väljkutsetes püsima jääda, vaid Ta teeb ka tööd nende südameis, kes meile vastu töötavad - samamoodi nagu ta toimis Tarsose Sauli südames - ning võib pöörata nende südamed Kristuse poole. Meie võime arvata, et meie tunnistus on nõrk ja mõjutu, kuid suveräänne Püha Vaim on meie juht, kes varustab meid kõigega mida vajame, et tunnistada Tema armust.

 
Pane kirja 3 inimese nimi, kes ei tunne Jeesust, sh ka need, kes sind usu pärast taga kiusavad. Mis oleks kõige armastavam tegu, mida neile teha saaksid, või mida nende ellu palvetada saaksid?

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge