Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rõõm ja mure

Kolmapäev, 21. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 16:16-24

Kurbus muutub rõõmuks
16Veel pisut aega, ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega, ja te näete mind jälle.”
17Siis mõned ta jüngrid ütlesid üksteisele: „Mis see on, mida ta meile ütleb: „Veel pisut aega, ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega, ja te näete mind jälle!” ning „Ma lähen Isa juurde!”?”
18Nad ütlesid siis: „Mis see on, mida ta ütleb: „Veel pisut aega”? Me ei tea, mida ta räägib.”
19Jeesus märkas, et nad tahtsid temalt midagi küsida, ja ütles neile: „Te arutate omavahel seda, et ma ütlesin: „Veel pisut aega, ja te ei näe mind, ja taas pisut aega, ja te näete mind jälle.”
20Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, teie nutate ja kaeblete, aga maailm on rõõmus. Teid kurvastatakse, kuid teie kurbus muutub rõõmuks.
21Kui naine toob last ilmale, siis ta on murelik, sest tema tund on kätte jõudnud. Aga kui ta lapse on sünnitanud, ei tuleta ta enam oma vaeva meelde rõõmu pärast, et inimene on sündinud maailma.
22Nüüd on teilgi muretsemist, aga kui ma näen teid jälle, on teie süda rõõmus ja keegi ei võta teie rõõmu teilt ära.
23Ja sel päeval ei küsi te minult enam midagi. Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, mida te iganes palute Isalt, seda ta annab teile minu nimel.
24Tänini ei ole te midagi palunud minu nimel. Paluge, ja te saate, et teie rõõm oleks täielik!

Mil viisil koged Kristuse rõõmu enda elus?

Kui kerge on sinu meelest oodata midagi, mis sulle on lubatud? Tundub isegi kummaline, et Johannes salvestab Jeesuse sellisd vestlused hämmeldunud jüngritega. (s 16-19). Fraas “ taas pisut aega” kordub siin seitsmel korral ning on olnud palju arutelu selle üle, mida Jeesus täpselt mõtles selle väljendiga. Millal Ta tagasi tuleb? Kas Ta viitab siin ülestõusmisele, Püha Vaimu tulekule või teisele tulemisele? Meil on lihtne mõista jüngrite hämmeldust ja kurbust kui Jeesus jätkab kõnet oma lahkumisest.  Kuidas saab Õpetaja ära minna ja nad iseenese hooleks jätta?

Jeesus annab neile pildi sünnitusvaludes olevast naisest, kelle kannatus peale sünnitust tundub kõike väärt olevat (s 21). Siin kõlab Vana Testamendi salmide kaja, kus põimuvad omavahel “taas pisut aega” - ootus Jumala rahva tõusmisest ning Jumala vaenlaste üle kohtumõistmisest (nt Js 13:6-9). Jah, jüngritel tuleb ehk läbida lühike ja valulik periood, mida võiks võrrelda sündimise hetkega, kuid koos Jeesuse surma ja ülestõusmisega sünnib ka terve uus maailm. Johannes tahab, et meiegi mõistaksime, et küsimus ei ole liginevas hädas, vaid selles, et lõpus on kõik hästi. Ning kui mõne peatüki pärast oleme juba risti all ning sealt edasi ülestõusmise hommikus, siis saabki meile nähtavaks viide Jumala uue maailma rajamise poole - ja see on erakordne ning hämmastav!

Rõõm, millesse see meid suunab, tuleb koos Püha Vaimu laskumisega maa peale, peale seda, kui Jeesuse on tõusnud üles taevasse oma Isa juurde. Ning muutus mis nende sündmuste mõjult jüngrite palveellu tuleb (s 24) süvendab seda rõõmu veelgi.

Kannatus, mis suubub rõõmusse on teema mis läbib mitmeid Uue Testamendi raamatuid. Näiteks see kuidas Peetrus rõhutab, et meil on elav lootus, mis ei hävi isegi keset suurt kannatust ja kurbust (1Pt 1:3-7). Valu suubub rõõmusse, mida keegi ära võtta ei saa (s 22). 

 

 

Kannatus ja kurbus on ajutised, rõõm aga igavene. Kas see muudab kuidagi sinu perspektiivi? Aga su palveid?

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge