Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uuel, Vaimu viisil

Esmaspäev, 9. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 7:1-6

Kristlane on lahti Moosese Seaduse alt
1Vennad, kas te siis ei tea - ma räägin ju seadusetundjaile -, et seadus valitseb inimese üle, niikaua kui inimene elab.
2Nii on abielunaine seadusega seotud mehe külge, kuni mees elab; aga kui mees sureb, on ta saanud vabaks mehe seaduse alt.
3Sellepärast, kui naine mehe eluajal on teise mehega, nimetatakse teda abielurikkujaks; aga kui mees sureb, on naine vaba seaduse alt, nii et ta ei ole teisele mehele minnes abielurikkuja.
4Niisiis, mu vennad, ka teie olete surmatud Seadusele Kristuse ihu kaudu, et te saaksite teisele, kes on üles äratatud surnuist, et me kannaksime vilja Jumalale.
5Sest kui me olime alles lihalikud, siis haarasid meie liikmeid Seaduse kaudu tekkivad patukired, et kanda vilja surmale.
6Aga nüüd, et me oleme surnud, siis oleme saanud lahti Seaduse alt, millega meid kammitseti, nii et me teenime Jumalat uuel teel Vaimu all ja mitte vanal teel kirjatähe all.

"Ma annan ennast üle, Issand, Püha Vaimu muutvale väele, kes ainsana võib õpetada, mis on armastus"

Jumala Seadus ja Jumala rahvas - see on alatiseks turbulentne abielu (Ho 3:1). Seaduse mõju loomupärasele aadamlikule mõtlemisele on alati provokatiivne ja plahvatusohtlik. Nagu põlevad leegid bensiini, "haarasid meie liikmeid Seaduse kaudu tekkivad patukired" (s 5). Pühadusel on alati pistmist kirega. Meel läheb alati selle järgi, mida süda armastab; mu arusaamine sellest mida ma peaksin tegema ei ole mingi vastane sellele, mida ma ihaldan teha; kirg võidab kohuse alati.

Ainuke viis sellest armetust abielust välja saada on läbi surma (s 1-3). Surm maksab kõik võlad ja katkestab kõik suhted. Olles liidus Kristusega, laienevad Tema surm ja ülestõusmine Tema rahvale, muutes meie abielu seadusega kehtetuks ja seega ka meie seadusliku staatuse Jumala ees lunastatuks, kuna me nüüdsest kuulume õigusega teisele (s.4). Me oleme saanud lahti vana kirjatähe näägutuste alt ja sisenenud uude olemisse Vaimu all (s 6) - sest seda tähendabki Pauluse võidukas hüüd "Sest patt ei valitse enam teie üle, kuna te ei ole Seaduse, vaid armu all." (Rm 6:14). Vastupidiselt kirjatähele - mis on meie jaoks väline ja alati täis nõudmisi, mille täitmiseks see aga mingit abi ei paku - täidab uus tee Vaimu all Jumala võimsa uue lepingutõotuse: ".. ma panen nende sisse oma Seaduse ja kirjutan selle neile südamesse; siis ma olen neile Jumalaks ja nemad on mulle rahvaks." (Jr 31:31-34).

Mida seaduse suur karistuskepp meisse sisse ei suutnud peksta, seda suudab saavutada Vaim - tungides läbi meie olemuse sügavaimate kihtide, tuues tarkust, valgust ja väge sõnakuulelikkuseks. Üle kõige - toob Ta meisse uued kired nii, et nüüdsest saame kanda kogu oma kirgede, igatsuste ja püüdluste täisvõimsuse üle oma armastusse Jumala vastu (Kl 3:1-14). Vaim muudab käsuseaduse karmi loengupidamise lauluks armastusest ja pühadusest, mida Ta laulab meie ihude templis (1Kr 6:19,20).

Pühadus seisneb Vaimu laulu armastama õppimises, selle kuulamises, kordamises ja sellele alistumises.

 

 

Millisel konkreetsel viisil on Vaim sind täna kutsumas oma lauluga armastusest ja pühadusest?

Selle kommentaari autor: Dennis Lennon