Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jäägem kokku

Kolmapäev, 2. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 12:9-21

Uus elu
9Armastus olgu siiras. Kurjast hoidudes kiinduge heasse!
10Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!
11Teenige Issandat tüdimatu innuga ja vaimult tulisena!
12Olge rõõmsad lootuses, vastupidavad viletsuses, püsivad palves!
13Abistage pühasid nende puuduses, püüdke olla külalislahked!
14Õnnistage oma tagakiusajaid, õnnistage ja ärge needke!
15Rõõmustage rõõmsatega, nutke nutjatega!
16Olge omavahel üksmeelsed! Ärge mõtelge kõrgilt, vaid laske end tõmmata madalate hulka! Ärge olge endi meelest targad!
17Ärge tasuge kellelegi kurja kurjaga, hoolitsege selle eest, mis on hea kõigi inimeste silmis!
18Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega!
19Ärge makske ise kätte, armsad, vaid andke maad Jumala vihale, sest on kirjutatud: „Minu päralt on kättemaks, mina tasun kätte” - nii ütleb Issand.
20Veel enam: „Kui sinu vaenlane nälgib, toida teda, kui tal on janu, anna talle juua, sest seda tehes sa kuhjad tuliseid süsi tema pea peale!”
21Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga!

“Jumal paneb üksildased elama majadesse (perekondadesse)” (Ps 68:7) Täna Jumalat oma koguduse pere eest.

Martin Luther on kirjeldanud pattu kui cor curvum se, ehk südant, mis on pööratud (keerdunud) iseenese poole. Nüüd on aga Kristus meid vabastanud nii patu karistusest, ja veelgi enam patu võimust meie üle ja Paulus kirjeldab nüüd kristlikku eluviisi kui sellist, kus meie süda on pööratud väljapoole, teiste suunas - on need siis kaasusklikud või inimesed väljapool kirikut.

Usklike keskel peaks tekitama selline eluviis ja suhtumine tõelise läbipaistvuse ja siiruse. Armastus peab olema täiesti ehtne, vaba silmakirjalikkusest ja vastandudes sellele kuidas paljud inimesed näevad religiooni. Usklikud jagavad pühendumist seista vastu kõigele mis on kuri, ning meie lakkamatu hool on julgustada ja austada teisi. Ja kuna Jumala armastus on Püha Vaimu kaudu välja valatud meie südametesse (Rm 5.5), võime olla täidetud lootusest ning mitte kõigutatud kannatuse perioodidest, mida kogeme, sest järgime kannatavat Messiat. Pane tähele, et see vastastikust armastust viljelev kogukond ei ole pööratud iseenese poole, vaid pigem tõmbab oma soojusega ligi kõiki, isegi täiesti võõraid (s 13).

Paulus räägib ka väljapoole suunatud vaatest, tõmmates hämmastavaid paralleele Jeesuse õpetusega, eriti Mäejutlusest (Mt 5-7). Jeesus, kuulutades häid sõnumeid, toetus juutide käsuseadusele ning kuulutas Galilea maapiirkonna elanikele; Paulus aga selgitas evangeeliumi sõnumit Roomas, kuulajaskonnale, mis koosnes nii juutidest kui ka paganatest - ometi jõudsid mõlemad sama tulemuseni. Olles juba patustena osa saanud Jumala õnnistustest (Rm 5:8), otsib usklik omakorda võimalusi õnnistada teisi enda ümber, vaatamata sellele, kuidas nad reageerivad. Ümbritsevale kogukonnale õnnistuseksvõi kasuks olemist peetakse eluliselt oluliseks strateegiaks ka tänapäeval, kuid juba Paulus kuulutas sellest omas ajas.

Samamoodi kui Jumal võitis meie sõnakuulmatuse oma pika meele ja helduse läbi, nii saame ka meie võita kurja ära heaga. Saame usaldada Jumalat, et Ta on parim ja õiglaseim kohtumõistja kõiges.

 
Mõtle enda rollile koguduses ja kogukonnas. Oled sa rahu saadik või segaduse tekitaja? Millised on su suhted kaasusklikega? Mida ja kus võiksid teha, et “võita kuri ära heaga”? Oleksid sa valmis tegema esimest sammu?

Selle kommentaari autor: Ian Paul