Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kelle autoriteet?

Teisipäev, 29. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 4:1-12

Peetrus ja Johannes Suurkohtu ees
1Sellal kui apostlid rahvale rääkisid, astusid nende juurde preestrid ja templipealik ja saduserid.
2Neid ärritas, et apostlid õpetasid rahvast ja kuulutasid surnuist ülestõusmist Jeesuses.
3Nad võtsid Peetruse ja Johannese kinni ja panid nad hommikuni vangimajja, sest oli juba õhtu.
4Aga paljud neist, kes olid Sõna kuulnud, hakkasid uskuma, ja mehi sai arvult umbes viis tuhat.
5Hommikul sündis, et nende ülemad ja vanemad ja kirjatundjad tulid Jeruusalemma kokku,
6ka ülempreester Hannas ja Kaifas ja Johannes ja Aleksandros ja niipalju kui neid oli ülempreestri soost.
7Ja nad panid apostlid endi keskele seisma ja pärisid: „Missuguse väega või millise nime abil te olete seda teinud?”
8Siis Peetrus, täis Püha Vaimu, ütles neile: „Rahva ülemad ja vanemad!
9Kui meid täna üle kuulatakse vigasele inimesele tehtud heateo pärast, mille läbi ta päästeti,
10siis olgu teile kõigile ja kogu Iisraeli rahvale teada, et see sündis Jeesuse Kristuse, Naatsaretlase nime abil, kelle teie lõite risti, aga kelle Jumal on üles äratanud surnuist. Sellesama tõttu seisab see inimene siin teie ees tervena.
11Jeesus on „kivi, mille teie, ehitajad, olete tunnistanud kõlbmatuks, mis on saanud nurgakiviks”.
12Ja kellegi muu läbi ei ole päästet, sest taeva all ei ole antud inimestele ühtegi teist nime, kelle läbi meid päästetaks.”

Mõtiskle vaimuliku võitluse üle - nii nagu seda praegu oma elus koged. Palu, et Jumal näitaks sulle kuidas võidelda.

Vastupidiselt variseridele salgasid saduserid igasuguse ülestõusmise võimaluse. Nad olid tugeva poliitilise mõjuga ning tegid kõik et säilitada oma võimubaas. Sündinud tervendamine esitas aga väljakutse mõlemale hoiakule ning sellest tekkis ka nii tugev vastuseis. Seal, kus Jumal toimib oma väega nii jõulise kuulutuse kui imede näeol, võime alati oodata vastuseisu. Ikka on peidetud eesmärke – vaimseid, poiitilisi, filosoofilisi, mis sel viisil satuvad ohtliku surve alla. Tulemusena tekkinud dialoog tõstatab aga mõned võtmeküsimused.

Esimese sajandi maailm, nii nagu ka praegune, oli multireligioosne – pakkumisel oli väga mitmeid teid vaimulikule valgustatusele. Peetrus aga on siinkohal väga selgesõnaline: Jeesus on kõiges selles ainulaande, unikaalne (s12). Ka tänapäeval ei ole see populaarne mõtteviis, aga sellegipoolest jääb Jeesus ainsaks teeks Jumala juurde, ühtegi teist ei ole. Me võime kõikide teiste suhtes üles näidata respekti, kuid samas me ei saa tõde Jeesusest kuidagi hägustada.

Oleme kuulekad inimlikele autoriteetidele, kuid kui satume konflikti – siis on Jumalal kõrgeim autoriteet. Mõne kristlase jaoks on just see olnud erilise tähendusega, sest siin ei ole tegu mingi akadeemilise debatiga vaid igapäevase elu olulise osaga. Teiste jaoks aga jääb see vaidlus palju kaugemaks ning vähemoluliseks – aga isegi sellisel puhul võiksime eneselt küsida: mil määral on meie väärtused kujundatud selle ajastu vaimu järele ning mil määral Jumala seadmiste kohaselt.

Selleks et elada kuulekuses kõige kõrgemale autoriteedile, tuleb meil elada ning suhelda viisil mis paljudele teistele tänapäeva ühiskonnas esitab paratamatult väljakutse – ka see on parema tee /eluviisi näitamine. Liigagi sageli oleme kõikidest teistes eristamatud. Mida ütleb Jumal meile näiteks võõraste vastuvõtmise, rahasse ja võimu suhtumise, staatuse ning seksuaalse eetika kohta? Kas kuulame tema häält ka siis kui see annab meile ootamatuid vastuseid?

 
See mis jüngreid eristas oli asjaolu, et nad olid tegelikult koos Jeesusega olnud. Kuidas see, et meil on isiklik suhe Jeesusega mõjutab neid kes on meie ümber?

Selle kommentaari autor: John Grayston