Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Määratud teejuht

Teisipäev, 12. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 23:20-33

Ingel läkitatakse Iisraeli lapsi juhtima
20Vaata, mina läkitan sinu eel ingli sind tee peal hoidma ja sind viima paika, mille ma olen valmistanud.
21Ole valvel tema ees ja kuula ta häält, ära vihasta teda; sest ta ei andesta teie üleastumist, sellepärast et temas on minu nimi!
22Aga kui sa tõesti kuulad tema häält ja teed kõike, mida ma käsin, siis ma olen sinu vaenlaste vaenlane ja vastaste vastane.
23Sest minu ingel läheb sinu eel ja viib sind emorlaste, hettide, perislaste, kaananlaste, hiivlaste ja jebuuslaste juurde ja mina hävitan need.
24Ära kummarda nende jumalaid ja ära teeni neid! Ja ära tee ka nende rahvaste tegude järgi, vaid kisu maha sootuks nende jumalad ja purusta täiesti nende ebaususambad!
25Te peate aga teenima Issandat, oma Jumalat, siis ta õnnistab sinu leiba ja vett! Ja ma hoian tõve sinust eemal.
26Enneaegselt sünnitajat ega sigimatut ei ole su maal. Ja ma teen täielikuks sinu päevade arvu.
27Ma läkitan sinu eele hirmu ja viin segadusse kõik rahvad, kelle juurde sa tuled, ja teen, et kõik su vaenlased näitavad sulle selga.
28Ma läkitan sinu eele masenduse, et see ajaks su eest ära hiivlased, kaananlased ja hetid.
29Ma ei aja neid su eest ära ühe aastaga, et maa ei jääks tühjaks ja sulle ei sigineks metsloomi.
30Ma ajan nad sinu eest ära vähehaaval, seni kui sa sigined ja pärid maa.
31Ja ma annan sulle maa-ala Kõrkjamerest vilistite mereni ja kõrbest kuni Frati jõeni, sest ma annan maa elanikud teie kätte ja sina ajad need ära enese eest.
32Sa ei tohi teha lepingut nendega ega nende jumalatega!
33Nemad ei tohi jääda elama su maale, et nad ei mõjustaks sind minu vastu pattu tegema; sest kui sa nende jumalaid teenid, siis saab see sulle püüdepaelaks!”

Meenuta aegu, mil tulevikuplaanide tegemine elustas sind keset tavapärast argirutiini. Või ehk on olnud hetki, mil oled kogenud ingli külastust?

“Sa ei tohi teha lepingut nendega ega nende jumalatega!…. sest kui sa nende jumalaid teenid, siis saab see sulle püüdepaelaks!”  (2Ms 23:32-33)

Nii nagu Iisraeli rahval oli tarvis end ettevalmistada, enne kui nad üldse tohtisid läheneda pühale mäele, nii pidid nad end ettevalmistama ka enne tõotatud maa vallutamist. Jumal oli maa nende jaoks juba valmis seadnud (s 20), kuid enne kui Ta avaldab rahvale oma plaanid, manitseb Ta neid sõnakuulmisele, öeldes ka, et nad tohi tõsta mässu selle ingli vastu, kelle Ta läkitab nende eel (s 20-22). Lepingus Jumalaga on alati esindatud kaks poolt: Iisraeli rahvas, ja meie. Me kõik oleme päästetud armu läbi, ja me kõik peame olema usuteed käies hoolikad jumalakartuses.

Läbi 2Moosese raamatu 17-23 peatükkide, kõlab ikka ja jälle korraldus kummardada ainult üht Jumalat, ning et Tema kõrval ei tohi rahvas austada  ühtegi teist, võõrast jumalat. Kiusatus panna Jumala kohale midagi muud on jätkuvalt meie kõikide elus ning võime sellesse libiseda peaaegu märkamatult. Vaid tähelepanelikult Jumalat kuulates, sõnakuuldes ning Jumalale vastuhakkamisest hoidudes saab inimene vältida kiusatust kalduda ümbritsevas kultuuris levinud praktikatesse.

Kui iisraellased jõudsid maale, pidid nad hävitama sealsed jumalad. Jumal omalt poolt ajab vähehaaval välja kaananlased kuni iisraellased on sel määral enamuses, et saavad enda valitsuse alla võtta kogu maa (s 23; 27-30). 

Jumala ajastus ei ühti üsna tihti meie ajastusega. Mõnikord toimib Ta meie jaoks väga aeglaselt. Kui kristlaseks saades viskame oma elust välja endised ebajumalad, siis sageli arvatakse, et koos nendega sai korraga välja visatud ka kõik pahed ja nõrkused. Iseloomu ümberkujundamine on aga palju pikem protsess. Sammhaaval ja veidikene korraga muudetakse meid Kristuse sarnasemaks - kui oleme valmis kuulama ja kuuletuma ning “valmistama endile päästet kartuse ja värinaga” (Fl 2:12). 

Kirjakoht lõpeb hoiatusega kaananlaste mõju eest - sama kordab Uues Testamendis Paulus, hoiatades meid andamast kuradile maad (Ef 4:27).

 
Tänases tekstis on üheskoos tõotus eluaseme kohta ja hoiatus sellest, mis võib halvasti minna. Kas sul on tavaks kuulda enam Jumala tõotavat või hoiatavat häält? Palveta, et võiksid kuulda mida Jumal ütleb selle häälega, mida vähem kuulad.

Selle kommentaari autor: Julie Woods