Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Taastamine hingamispäeval

Teisipäev, 10. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 5:1-18

Jeesus tervendab halvatu hingamispäeval
1Pärast seda oli juutide püha ja Jeesus läks üles Jeruusalemma.
2Aga Jeruusalemmas on Lambavärava juures tiik, mida heebrea keeles hüütakse Betsata; sellel on viis sammaskäiku.
3Siin lamas suur hulk haigeid, pimedaid, jalutuid, halvatuid [kes ootasid vee liikumist,
4sest aeg-ajalt tuli ingel alla tiiki ja segas vett. Kes nüüd esimesena pärast veesegamist sisse astus, sai terveks, ükskõik mis haiguses ta oli].
5Aga seal oli inimene, kes oli olnud haige kolmkümmend kaheksa aastat.
6Kui Jeesus nägi teda seal lamamas ja sai teada, et ta on juba nii kaua aega haige, küsis ta temalt: „Kas sa tahad terveks saada?”
7Haige vastas talle: „Isand, mul ei ole kedagi, kes mind aitaks tiiki, kui vesi hakkab liikuma. Sellal kui mina olen alles teel, astub mõni teine sisse enne mind.”
8Jeesus ütles talle: „Tõuse üles, võta oma kanderaam ja kõnni!”
9Ja inimene sai otsekohe terveks, võttis oma kanderaami ja kõndis. Kuid see päev oli hingamispäev.
10Siis ütlesid juudid tervenenule: „Nüüd on hingamispäev ja seepärast sa ei tohi kanderaami kanda.”
11Tema aga vastas neile: „See, kes mu terveks tegi, ütles mulle: Võta oma kanderaam ja kõnni!”
12Nad küsisid temalt: „Kes on see inimene, kes sulle ütles: Võta oma kanderaam ja kõnni!?”
13Aga tervenenu ei teadnud, kes see oli, sest Jeesus oli läinud kõrvale seal paigas oleva rahva hulka.
14Pärastpoole leidis Jeesus tema pühakojast ja ütles talle: „Vaata, sa oled saanud terveks. Ära tee enam pattu, et sinuga ei juhtuks midagi halvemat!”
15Inimene läks ja ütles juutidele, et see oli Jeesus, kes ta terveks tegi.
16Seepärast hakkasidki juudid Jeesust varitsema, et ta oli seda teinud hingamispäeval.
17Aga Jeesus kostis neile: „Minu Isa tegutseb tänini ja ka mina tegutsen.”
18Siis otsisid juudid veel enam võimalust teda tappa, sellepärast et ta oli lisaks hingamispäeva rikkumisele nimetanud Jumala oma Isa olevat, tehes ennast Jumalaga võrdseks.

Millisel elualal vajad praegu läbimurret? Terviklikkuse Jumal, aita meil end avada sügavamale tervendamisele!

Mida tähendab olla täiesti terve? Meie esimesed mõtted lähevad ilmselt füüsilisele tervisele ning viimasele arsti külastusele, samas suruvad elu ülejäänud dimensioonid meie mõtted sügavamale.

Inimene võib olla moraalselt haige ning täiesti võimetu midagi oma patu suhtes ette võtma; ta võib olla sotsiaalselt haige nii, et ei suuda teistega normaalselt suhelda.

Sellesse jutustusse kuidas Jeesus tiigi ääres tervendas, on peidetud ka üks provokatiivne küsimus. Tolles suurtest vajadustest tulvil paigas asetub Jeesus vastakuti mehega, kellel on pikaaegne füüsiline puue. Ja selle asemel, et koheselt mees tervendada (nt nagu Mk 2:11), esitab Jeesus talle küsimuse: ”Kas sa tahad terveks saada?” (s 6). Taoline küsimus tundub täiesti ülearusena, isegi kohatuna, kuid Jeesus katsub läbi mehe tahet, kas ta tahab saada tervendatud terviklikult.

On ilmne, et mees vajab oma ihu füüsilist tervendamist. Ja võibolla täheldab Jeesus temas ka teatavat allaandmist. Pikaajaline haigus võib inimese kergesti selleni viia. Aga nüüd, Jeesuse ligiolus on korraga mehe käeulatuses võimalus füüsiliselt terveks saada. Kas mees haarab sellest kinni?

Jeesuse tõotus tervendada ulatub ka tänasesse päeva (Jk 5:14-15), sellest hoolimata võib inimene olla väga pikatoimelised sellest kinni haarama, või selle võimaluse oma elust hoopis välja arvata. Kõik, mis on öeldud füüsilise paranemise kohta, kehtib ka moraalse nõrkuse suhtes. Kuid kui kogeme endid olevat võrgad ning võimetud, kuidas saame siis välja murda ebatervetest harjumustest? Patt kahjustab inimese terviklikkust - ja see nähtub selgelt tollest hetkest, kui Jeesus näeb meest veelkord ning käsib tal mitte enam pattu teha (s 14).

Mehe kurtmine, et tal ei ole sõpru (s 7), viitab suhete tervendamise vajadusele - tal on vaja sotsiaalset tervendamist. Selle asemel et endiselt olla täiesti sõltuv teistest, tekib mehel korraga võimalus  ise võtta initsiatiivi ning aidata teisi. Aga kas ta tahab olla terve?

Üks mu sõber, kes oli suremas pankrease vähki, pani oma lootuse ja usalduse Jeesusele järgmiselt: “ Me elame ning palvetame päev korraga. Me palvetame igal päeval öeldes: “Tänu Jumal Sulle tervendamise eest, mille oled täna mulle andnud. Palun tervenda mind ka homme!”

 
Loe Psalmi 103:1-5 ning uuenda oma lootust Jumala ustavuse osas, Tema väge tuua su ellu see läbimurre, mida vajad.

Selle kommentaari autor: Michael Quicke