Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vabadus või patuorjus

Laupäev, 3. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 8:30-41

Jeesus ei ole sellest maailmast
30Kui ta seda rääkis, hakkasid temasse uskuma paljud.
31Siis ütles Jeesus juutidele, kes temasse uskusid: „Kui te jääte minu sõnasse, siis te olete tõesti minu jüngrid
32ning tunnetate tõde, ja tõde vabastab teid.”
33Nad vastasid talle: „Me oleme Aabrahami järglased ega ole iial kedagi orjanud, kuidas sina siis ütled: Te saate vabaks?”
34Jeesus vastas neile: „Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, igaüks, kes teeb pattu, on patu ori.
35Ori ei jää majja alatiseks, poeg jääb alatiseks.
36Kui nüüd Poeg teid vabastab, siis olete tõepoolest vabad.
37Ma tean, et te olete Aabrahami järglased, kuid te otsite võimalust mind tappa, sest minu sõna ei mahu teisse.
38Mina räägin, mida ma olen näinud oma Isa juures, ja teie teete, mida te olete kuulnud oma isalt.”
39Nad kostsid: „Meie isa on Aabraham.” Jeesus ütles neile: „Kui te oleksite Aabrahami lapsed, siis te teeksite Aabrahami tegusid.
40Aga nüüd te otsite võimalust tappa mind - inimest, kes ma olen teile rääkinud tõtt, mida ma Jumala juures olen kuulnud. Seda ei ole Aabraham teinud.
41Teie teete oma isa tegusid.” Nad ütlesid talle: „Meie ei ole sündinud liiderdamisest, meil on üks isa - Jumal.”

Palu, et Jumal ilmutaks sulle veel rohkem seda vabadust, mida usk Jeesusesse endaga kaasa toob. 

"Oh Jumal, uuri mind ja tunne ära mu süda! Katsu mind läbi ja tunne ära mu mõtted! Vaata, kas ma olen valuteel ja juhata mind igavesele teele!" (Ps 139:23, 24).

Arvestades süüdistajate järeleandmatust Jeesuse survestamisel läbi "kohtustseenide" kuni tänases tekstis oleva hetkeni, on üsna loomulik, kui lugejad nüüd ootavad, et paljudes juutides korraga sündinud otsus “uskuda temasse” (Jh 8:30), saab Jeesuselt ühemõttelise ja positiivse vastukaja. Siiski peab taoline juutide otsus läbima põhjalikuma uurimise ja seda maailma Valguse enda poolt.

Endiselt käitudes kui kohtunik "kohtusaalis", paljastab Jeesus meisterlikult juutide väite valena; pakkudes neile praktilist illustratsiooni, kuidas Tema valgus paljastab pimeduse (Jh 3:19, 20). Ta juhtum rajaneb tõe teadmisel, et Tema süüdistajad püüavad endiselt Teda tappa (s 37). See verejanuline kalduvus on täielikus vastuolus Aabrahami tegudega (s 39), keda nad uhkelt oma Isaks nimetavad (s 33, 39). Erinevalt süüdistajatest, võttis Aabraham oma taevased külalised vastu (1Ms 18:1-8). Ja juba sellepärast, olenemata nende endi protestist, ei saa süüdistajad olla Aabrahami õigusjärgsed lapsed, sest neis ei avaldu perekondlikku sarnasust; järelikult on nende vaimulik päritolu kusagilt mujalt (s 39 - 41). 

Kontrast orjade ja poegade vahel (s 35) on tõenäoliselt välja pakutud selleks, et meenutada Iisaki ja Ismaeli vahelisi erinevusi; mõlemad on Aabrahami lapsed, kuid esimene on vaba poeg ja viimane orja poeg. Jeesuse tagakiusamine süüdistajate poolt meenutab Iisaki tagakiusu Ismaeli poolt. Sellele viitas ka Paulus (Gl 4:29), kinnitades nende staatust, kui (patu) orjad ja vastandades selle oma, Isa vaba poja staatusega.

 Varasem "kohtusaali" stseen abielurikkuja naisega (Jh 8:2-11) pakkus võimsa tõestuse fakti kohta, et kõik inimesed patu orjad (s 34). Ühtlasi aga viitas see vabakssaamise ainsale allikale: mitte esivanematelt, mitte traditsiooni kaudu, vaid Jeesuselt. 

 

Kas sinu elus on valdkondi kus oled endiselt patu ori? Tunnista need Jumalale ja palu Jeesusel, Jumala Pojal, end vabastada. 

Selle kommentaari autor: Nigel Hopper