Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valitud ja kallilt armastatud

Kolmapäev, 21. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 31:23-40

Vangiviidud tulevad tagasi
23Nõnda ütleb vägede Issand, Iisraeli Jumal: Veel kõneldakse Juudamaal ja selle linnades, kui ma pööran nende vangipõlve, seda sõna: „Issand õnnistagu sind, sa õigluse eluase, sa püha mägi!”
24Seal elavad üheskoos Juuda ja kõik ta linnad, põllumehed ja rändavad karjased.
25Sest ma kosutan väsinud hinge ja täidan iga nälginud hinge.”
26Seepeale ma ärkasin ja vaatasin, ja mul oli olnud magus uni.
27„Vaata, päevad tulevad, ütleb Issand, mil ma külvan Iisraeli soole ja Juuda soole inimeste seemet ja loomade seemet.
28Ja nõnda nagu ma valvasin neid, et kitkuda ja maha kiskuda, purustada, hävitada ja tuua õnnetust, nõnda ma valvan neid, et üles ehitada ja istutada, ütleb Issand.
29Neil päevil ei öelda enam: „Isad sõid tooreid viinamarju, aga laste hambad on hellad”,
30vaid igaüks sureb oma süü pärast: igal inimesel, kes sööb tooreid viinamarju, lähevad ta oma hambad hellaks.
Uus leping
31Vaata, päevad tulevad, ütleb Issand, mil ma teen Iisraeli sooga ja Juuda sooga uue lepingu:
32mitte selle lepingu sarnase, mille ma tegin nende vanematega sel päeval, kui ma võtsin nad kättpidi, et viia nad välja Egiptusemaalt - selle mu lepingu nad murdsid, kuigi ma olin nad võtnud enese omaks, ütleb Issand -,
33vaid leping, mille ma teen Iisraeli sooga pärast neid päevi, ütleb Issand, on niisugune: ma panen nende sisse oma Seaduse ja kirjutan selle neile südamesse; siis ma olen neile Jumalaks ja nemad on mulle rahvaks.
34Siis üks ei õpeta enam teist ega vend venda, öeldes: „Tunne Issandat!”, sest nad kõik tunnevad mind, niihästi pisikesed kui suured, ütleb Issand; sest ma annan andeks nende süü ega tuleta enam meelde nende pattu.
35Nõnda ütleb Issand, kes on pannud päikese valguseks päeval, kuu ja tähtede korrad valguseks öösel, kes liigutab merd, paneb selle lained kohama - vägede Issand on tema nimi:
36Kui need korrad nihkuksid mu palge eest, ütleb Issand, siis lakkaks ka Iisraeli sugu alatiseks olemast rahvas mu palge ees.
37Nõnda ütleb Issand: Kui peaks saama mõõta taevast ülal ja uurida maa aluseid all, siis hülgaksin ka mina kogu Iisraeli soo kõige selle pärast, mis nad on teinud, ütleb Issand.
38Vaata, päevad tulevad, ütleb Issand, mil linn Issandale üles ehitatakse Hananeli tornist Nurgaväravani.
39Ja mõõdunöör läheb veel edasi otse üle Gaarebi künka ning käändub Goa suunas.
40Ja kogu surnukehade ja tuha org, ja kõik põllud kuni Kidroni jõeni, Hobuvärava nurgani ida suunas, on pühendatud Issandale. Iialgi enam ei kitkuta seda välja ega kista maha.”

Enne kui edasi loed, täna Jumalat, et saad Temaga otse rääkida ja et Ta kuulab sind ilma ühegi sinupoolse jõupingutuseta.

Jumala kohtumõistmine oli siiani tähendanud, et Tema rahval ei saanud miski hästi minna, kuid nüüd koitis uus päev (s 28, 29). Jumal, kes on määratelnud kogu loodu füüsikaseadused, (s 35) valis teha uue lepingu (s 31), mille läbi Ta kutsub, armastab ja tahab õnnistada patuseid inimesi.

Kõik saab muudetud. Kirjapandud sõna ei jää enam pelgalt kivi või pärgamendi peale, vaid võib olla graveeritud südametele ja meeltesse (s 33). See leping muudab täiesti suhtevõimaluse, mis katkistel inimestel võiks olla õiglase Jumalaga (s 34): suurimast kõige vähemani saab võimaluse Teda isiklikult tunda. 

Müsteerium

Kas siis Vana Testament ei olegi meile midagi õpetanud? Kuidas jääb 3. Moosese, Ussa ja laeka (2Sm 6:6-7) või templis kõige pühama paiga eraldamisega eesriide taha (2Ms 26:33)? Kuidas saab Püha Jumal järsku otsustada  patuseid inimesi õnnistada (s 34)? Kuidas saab täiuslik Jumal  ebatäiuslikke inimesi aktsepteerida ilma, et Ta reedaks õigluse?

Müsteerium ei olnud mõistetav ka  Jeremia kuulajatele ning ka nemad pidid tajuma selle ilmse vastuolu pinget. Ükskõik kui meeleparanduslikud nende teod ja eluviisid ka poleks olnud, ei oleks need suutnud õigustada elava Jumala halastavat taastamist või inimeste poolel olemist.

Erinevalt kahenäolisest Rooma jumalast Janusest, kes vaatas alatasa korraga kahes suunas, ei ole meie Jumala viha ja armastus võrdsed. Jah, Jumal on vihane kui Tema rahvas murrab lepingut ja keerab Talle selja, aga Tema armastav headus on alati suurem kui Tema raev. Ikka ja jälle andestab Ta meile. Ikka ja jälle pakub Ta meile taaskord võimalust valida Tema. Seda on Ta teinud lõplikult ja pöördumatult Jeesuses, kelle verega kirjutati uus leping. 

Salmis 31 kohtame kogu Vana Testamendi ainsat spetsiifilist viidet uuele lepingule - kuigi prohvetid kuulutasid tihti, et Jumal teeb midagi uut (Js 42:9; Hs 36:26). See uus leping ei kirjutata lihtsalt kivitahvlitele, vaid graveeritakse meie südametele. Jumal ning Tema tõotused jätkuvad niikaua, kuni eksisteerib univresum (s 35, 36). 

 
"Kui Jumal on meie poolt, kes võib olla meie vastu?" (Rm 8:31). Millistes enda elu olukordades ja hirmudes peaksid sa seda salmi kasutama? 

Selle kommentaari autor: James Davies