Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Enesevalitsemise tarkus

Kolmapäev, 3. Aprill 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Õp 23:1-14

Tarkade õpetused
1Kui sa istud valitsejaga leiba võtma, siis pane hästi tähele, mis sul ees on,
2ja pane nuga kõri juurde, kui sa oled himukas.
3Ära ihalda tema maiuspalu, sest see on petlik leib!
4Ära näe vaeva rikkaks saamiseks, ära kuluta selleks oma mõistust:
5kui sa pöörad oma pilgu selle peale, siis ei ole seda enam, sest rikkus saab enesele tiivad otsekui kotkas ja lendab ära taeva poole.
6Ära söö kadeda leiba ja ära ihalda tema maiuspalu,
7sest ta on selline, kes arvestab oma hinges: „Söö ja joo!” ütleb ta sulle, aga ta süda ei ole sinuga.
8Sa pead söödud palukese välja oksendama ja su ilusad sõnad osutuvad raisatuks.
9Ära räägi albi kuuldes, sest ta põlgab su mõistlikke sõnu!
10Ära nihuta igivana piirimärki ja ära mine vaeslaste põldudele,
11sest nende lunastaja on vägev, tema lahendab nende riiuasja sinu vastu!
12Pööra oma süda õpetuse ja kõrvad tarkussõnade juurde!
13Ära hoidu poissi karistamast: kui sa teda vitsaga peksad, siis tal ei tule surra!
14Sa peksad teda küll vitsaga, aga päästad tema hinge põrgust.

“Kui soovid õppida ennast valitsema, õpi alistuma Temale, kes on kõik loonud” * Osa meie jumalateenistusest on see, et pakume oma ihud ja ihuliikmed Jumalale, et Ta saaks kasutada neid oma au esiletoomiseks.

Meie tänases maailmas õigustatakse tihti mõttetut järeleandlikkust ja ohjeldamatut vabadust. Üleskutsed nagu "Tee see ära!" või "Kustuta oma janu!" peegeldavad toorest ja karmi sõltumatust - vastupidiselt sellele, mida rõhutab tänane tekst.

Enesevalitsemine, mis väljendub heades kommetes, on targa inimese tunnus. Pole oluline, kellega kokku sattume, kas see on kõrge ametnik, rikas inimene, ihnuskoi, rumal, joodik või prostituut. Igas olukorras saame ohjeldada oma himusid (s 1-3; 6-8; 19-21), olla ettevaatlikud oma suhtumises jõukusesse ja selle omandamisse (s 4-5; 10-11), olla sõprade valimisel otsustavad (s 9, 25-28) ja olla ustavad oma vanema/lapse kohustustele (s 13-14, 22-25). Kõik see nõuab enesevalitsemist, eneseteadlikkust ja Jumala-teadlikkust.

See on tõsine väljakutse neile, keda on kasvatatud põhimõtte järgi, et elust tuleb viimast võtta ja muu unustada. Tänases kirjakohas räägitakse enesedistsipliinist ja näidatakse ka tee, kuidas seda saavutada - tegu on südame distsipliiniga ( sõna "süda" on siin mainitud seitse korda - s 7,12,15,17,19, 26). Väga oluline on, et võtaksime neid õpetusi südamega, siis tekib meis kirg olla Jumalale meelepärane, hoida paremale teele. Meie süda peaks olema haritud, kuulav ja kuulekas.

"Anna mulle oma süda," ütleb Issand, "las su silmad järgivad minu teed" (s 26). Jumal ei päästa meid mitte ainult halbadest suhetest, ta annab meile ka tulevikulootust (s 18), mis võimaldab meil vaadata tulevikku kindlustunde ja rõõmsa ootusega. Kas pole see, mida igaüks soovib? Jumal on huvitatud meie igapäevasest tegevust, isegi asjadest nagu söömine ja joomine. Talle on oluline see, kuidas hindame inimesi, kellega valime koos olla ja kelle eest me otsustame vastutada. Ta hoolib sellest, kuidas me suhtume rikkusesse ja varasse. Kõigis neis valdkondades soovib Ta jagada meile tarkust ja jõudu ennast valitseda, kui allutame end Temale.

 
“Muuda mu süda, Jumal, muuda see alatiseks! Muuda mu süda, Jumal, las ma olen nagu Sina.” (Eddie Espinosa)

* Johann Friedrich Lobstein, Alsacei kirurg, kirjanik ja mõtleja, 1736-1784.

 

Selle kommentaari autor: Miranda Feliciano