Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kes võidab?

Teisipäev, 5. Jaanuar 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 4:1-13

Jeesust kiusatakse kõrbes
1Jeesus aga, täis Püha Vaimu, tuli tagasi Jordani äärest, ja aeti Vaimu läbi kõrbe,
2kus ta oli nelikümmend päeva kuradi kiusata. Ja ta ei söönud midagi neil päevil. Ja kui need täis said, tuli talle nälg.
3Aga kurat ütles talle: „Kui sa oled Jumala Poeg, siis ütle sellele kivile, et see saaks leivaks!”
4Ja Jeesus vastas talle: „Kirjutatud on:
Inimene ei ela üksnes leivast.”
5[m]Ja kurat viis tema kõrgele, et näidata talle ühe hetkega kõiki maailma kuningriike.
6Ja kurat ütles talle: „Ma tahan anda sulle meelevalla kõigi nende üle ja nende hiilguse, sest see on minu kätte antud ja mina võin selle anda, kellele ma iganes tahan.
7Kui sa nüüd kummardad minu ette, siis on kõik sinu päralt.”
8Ja Jeesus vastas talle: „Kirjutatud on:
Kummarda Issandat, oma Jumalat,
ja teeni ainult teda!”
9[m]Siis ta viis Jeesuse Jeruusalemma ja pani seisma pühakoja harjale ning ütles talle: „Kui sa oled Jumala Poeg, siis kukuta ennast siit alla,
10sest kirjutatud on:
Sinu pärast käsib ta oma ingleid,
et nad sind hoiaksid,
11ja et nad kannaksid sind kätel,
et sa oma jalga vastu kivi ei lööks.”
12[m]Ja Jeesus vastas talle: „On öeldud: Sina ei tohi kiusata Issandat, oma Jumalat!”
13Ja kui kurat kogu kiusamise oli lõpetanud, jättis ta Jeesuse mõneks ajaks rahule.

Palveta, et märkaksid kurjuse tegutsemisse suhtuda piisava ettevaatlikkuse ja tõsidusega.

Kellelegi ei meeldi testimise ajad, ometi lubab Jumal neil meie ellu tulla. Tänaseski kirjakohas on oluline märkida, et see oli Püha Vaim, kes Jeesuse kõrbe ajas. Juutidest lugejatele tuletasid sõnad “kõrb” ja “nelikümmend” elavalt meelde neid 40 aastat, mil Jumal Iisraeli rahvast läbi kõrbe juhtis, et neid  “alandada, et sind proovile panna, et teada saada, mis on su südames: kas sa pead tema käske või mitte!” (5Ms 8:2)

Jeesuse kiusatuste keskmes on tema unikaalne roll Jumalast valitud Kuningana ning kui loeme kuidas kurat seab jätkuvalt Jeesuse identiteedi kahtluse alla, siis igatseme näha, kas Jeesus suudab usaldada oma Isa Sõna või mitte. Iisraeli rahvas kõrbes ei suutnud Jumalalt tulnud sõna usaldada - Jeesus aga, sõnakuuleliku sulase-kuningana, läbis iga järgmise kiusatuse justnimelt Jumala sõna rakendades ja end sellele rajades. Ka siis kui kurat Jumala sõna moonutas, teadis Jeesus  Pühakirja nii sügavuti ja põhjalikult, et suutis talle vastu astuda.

Seda sündmust kirjeldatakse sageli Jeesuse “kiusatusena”. See on veidi eksitav sõna, sest paneb arvama, et põhiline probleem oli selles, kas Jeesus annab alla ja teeb pattu või mitte. Tegelikult oli katsumuse tules Jeesuse pühendumine Messia rollile, mille Ta just oli ristimises vastu võtnud.

Iidset Iisraeli testiti kõrbes, nüüd on Jeesus samas paigas, aga vastamisi saatanliku pakkumisega teostada oma Messia ülesanne, kasutades hoopis neid võimu ja valitsemise võtteid, mida maapealsed kuningad rakendavad. Iisrael oli olnud samalaadse valiku ees, ega suutnud sellele kiusatusele (omaks võtta enda lähinaabrite maiesd ja deemonlikud praktikad) vastu panna. Kas Jeesus suudab jääda truuks oma Isa läkitusele ning tuua siia katkisesse maailma rahu ning õiguse, nii nagu prohvetid olid kuulutanud?

Kuradi poolt esitatud väljakutsega silmitsi olles, kasutab Jeesus relvana Jumala sõna, tsiteerides Jumala seadust 5. Moosese raamatust. Sellega osutab Ta Jumala sõna väele, ning  näitab, et kuradi väide, et kõik rahvad on antud tema meelevalla alla, on vale; ta on anastanud selle, mis kuulub üksnes Jumalale. Vaid Jeesuse elu, surm ning ülestõusmine suudavad deemonliku väe murda ning jumalariigi siia maa peale ligi tuua.

Seal kus Iisrael läbi kukkus, saab Jeesus võidu - kuid võitlus, mis selle karmi katsumisega algab, saab edaspidi olema veel raevukam, kulukam ning järelejätmatum.

Kohe varsti peale seda sündmust, küsib Jeesus aga oma jüngritelt, kas nemad mõistavad seda hinda, mis Tema järgimine neile maksma läheb. See küsimus on kõlanud läbi sajandite paljudele - meie ajani välja. Ning vastama peame ka meie - kas me adume ning oleme valmis seda hinda maksma. Siin, praeguses globaalses ajastus, kus piiramatu jõukuse tagaajamisest on saanud eluviis, ning mille tühjade ning tühiste elude vilja peavad taluma tuhanded sotsiaalse lõhenemise ja ebaõigluses lokkamises.

 

Vaata oma südamesse: millist hinda oled sa valmis maksma? Alustades kasvõi sellega, et õpid pähe olulisi kirjakohti, mida võitluses kasutada.

Selle kommentaari autor: APÜ