Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mul on hea.

Pühapäev, 24. Jaanuar 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 16

Inimese meeldiv pärisosa
1Taaveti mõistulaul.
Kaitse mind, Jumal,
sest ma otsin pelgupaika sinu juures!
2Ma ütlesin Issandale:
„Sina oled mu Issand,
ei mul ole head ilma sinuta.”
3Ja pühade kohta maa peal ma ütlesin:
„Nemad on need aulised,
kellest mul on väga hea meel.”
4Palju piina saab neile,
kes ruttavad teise jumala järele;
ma ei taha valada nende vereohvreid
ega võtta nende nimesid oma huultele.
5Issand on mu põllu- ja mu karikaosa;
sina hoiad alles,
mis ma liisu teel olen saanud.
6Mõõdunöörid on mulle langenud
meeldivate paikade peale,
ka on pärisosa ilus mu meelest.
7Ma tänan Issandat,
kes mulle on nõu andnud;
isegi öösiti manitsevad mind mu neerud.
8
Ma pean Issandat alati oma silma ees,
ma ei kõigu,
sest tema on mu paremal pool.
9Sellepärast rõõmutseb mu süda
ja mu hing ilutseb;
ka mu ihu võib julgesti elada.
10Sest sina ei jäta mu hinge surmavalla kätte
ega lase oma vagal näha kõdunemist.
11Sina annad mulle teada elu teeraja;
rõõmu on rohkesti su palge ees,
meeldivaid asju on su paremas käes alatiseks.

Nimeta kolm aspekti oma elust, mis sulle praegu rõõmu teevad. Siis täna Jumalat igaühe eest.

Depressiooni haigus hõljub üle ühiskondade, ega jäta puutumata ka kogudusi. Kognitiivne käitusmisteraapia on üks abivahenditest, mis aitab depressiooniga osaliselt toime tulla suunates inimese keskenduma headele asjadele elus.

Aga Psalm 16 ei ole kognitiivse teraapia psalm, vaid pulbitseb rõõmust, turvalisusest ja tulevikulootusest. Taavet kinnitab et on tulnud aeg ja koht olla pigem rahul, kui muretseda ning inimene ei pea end sellepärast süüdi tundma. Meil ei ole vaja seda varjata. Pigem on vaja lihtsalt Jumalale tänu tuua.

Aga kuidas jõuda sellisesse rahulolemise paika? Psalm ütleb, et taoline rahulolemine lähtub täielikult Jumalale toetumisest (s 2). Teised võimalikud rahulduse otsimise allikad (raha, seks ja võim näiteks) ei ole vaeva väärt (s 4). Isegi su siseringi sõbrad võivad anda su rõõmule lisa, kui Jumal saab seda ringi juhtida. Ning see ei ole ainult siin ja praegu nii. Kuna meie tulevik on kindlustatud (s 9,10), võime vabalt hingata ning elust rõõmu tunda.

Täna on päev, mille Jumal on andnud, päev mille kristlased traditisooniliselt eraldavad Jumala teenimiseks, perele pühendumiseks ja taastumiseks. Ning tänane psalm annab meile ettekujutuse kuidas selline päev võiks välja näha, mis tunne võiks inimesel sellisel päeval olla. Kui sa mingil põhjusel ei koge midagi sellist, mida psalm kirjeldab, siis võibolla pead uurima kuidas sa oma aega veedad. Kas kusagil on alad, kus tuleks maha panna selgemad piirid? Võibolla tuleks töö, mured ning teiste inimeste ootused lükata täna selle piiri taha?

See pole alati lihtne ülesanne, sest enamikes ühiskondades ei peeta pühapäeva kuidagi teistest päevadest erinevaks. Jumala valitsedes su elus on aga kõige ülalnimetatu jaoks aega ka homme, siis kui su füüsilised, vaimsed ja emotsionaalsed patareid on taas täis laetud ning oled üleni positiivses meeleolus. “Sina annad mulle teada elu teeraja; rõõmu on rohkesti su palge ees,meeldivaid asju on su paremas käes alatiseks.” (s 11).

 
Võta järjest läbi kõik need asjad, mis su rahu ja rahulolemist segavad. Siis võta need kõik ning aja nagu lambakarja, piiritara taha ning jäta nad sinna homseni.

Selle kommentaari autor: Brian Radcliffe