Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Olulised hoiatused ajaloost

Reede, 23. Aprill 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 12:18-29

Hoiatus tõrkumise eest
18Teie ei ole astunud käega katsutava ja tules põleva mäe
ligi, ei sünguse, ei pimeduse, ei raju,
19ei pasunahääle ega niisuguse kõne kõla juurde, mille kuuljad
palusid, et sellele ei lisataks ühtegi sõna;
20sest nad ei suutnud kanda seda korraldust: „Kui ka loom peaks
puutuma mäe külge, siis visatagu ta kividega surnuks!”;
21ja see vaatepilt oli nii õudne, et Mooses ütles: „Ma olen
kabuhirmus ja värisen!” -
22vaid teie olete tulnud Siioni mäe juurde ja elava Jumala linna,
taevase Jeruusalemma juurde ja kümnete tuhandete inglite juurde,
23esikpoegade koguduse juurde, kes on kirja pandud taevas, ja
Jumala, kõikide kohtumõistja juurde, ja täiuslikuks saanud õigete
vaimude juurde,
24ja uue lepingu vahemehe Jeesuse juurde, ja piserdamisvere
juurde, mis kõneleb paremini Aabeli verest.
25Vaadake, et teie ei tõrgu kõnelejat kuulamast! Sest kui ei
pääsenud maa peal pakku need, kes tõrkusid kuulamast sõnatoojat, siis
palju vähem pääseme meie, kui me pöörame selja temale, kes on
taevaist.
26Tollal pani tema hääl kõikuma maa, aga nüüd on ta tõotanud: „Veel
kord panen ma värisema mitte üksnes maa, vaid ka taeva!”
27Sõnad „veel kord” näitavad kõigutatavate kui loodud asjade
muutumist, et püsiksid kõigutamatud.
28Olgem siis tänulikud, et me saame kuningriigi, mis ei kõigu, ja
teenigem seepärast Jumalat talle meelepäraselt allaheitlikkuse ja aukartusega;
29sest meie Jumal on neelav tuli!

Kas oled kunagi hirmu pärast Jumala sõna kuulanud?

Tänane piiblitekst, nii nagu ka ülejäänud kiri heebrealastele, näitab, et ilma Vana Testamenti tundmata, ei ole võimalik mõista Uut Testamenti.  “Kibe juur” salmis (Hb 12:15), tuleb 5Ms 29:18 salmist; Eesavi loo  (Hb 12:16-17) leiame 1Ms 25:29-34 ja 1Ms 27:30-40. Põlev mägi (s 18) on 2Ms 19 peatükis, täpsemalt 2Ms 19:16-19 salmides, ja see koht, kus Mooses väriseb hirmust  (s 21) on kohe peale kuldvasika lugu 5Ms 9:19. Maa ja taeva värisemisest (s 26) räägitakse Haggai 2:6, ning Jumalast, kes on kui hävitav tuli (s 29) 5Ms 4:24. Kui hakata välja otsima kõiki viiteid, ei jõuakski tänase teksti uurimiseni. 

Kiri Heebrealastele sisaldab mitmeid hoiatusi uskmatuse eest (Hb 2:1–3; Hb 3:7–19; Hb 6:4–8; Hb 10:26–31). Mõned neist on väga otsesed ning võivad panna muretsema, kuid need kõik on kavandatud selleks, et aidata meil pigem valida Jumal ning Tema kõigutamatu kuningriik, kui juutide käsuseaduse ning religioosse üksikisiku pingutuse kõikuv alus. 

Väga hästi illustreerib kahte nimetatud alternatiivi paralleel mägedega. Esimene neist on Siinai mägi (s 18-21) ja teine - Siioni mägi, Jumala linn (s 22-24). On raske uskuda, et keegi võiks valida “sünguse, pimeduse või raju” (s 18), kui on võimalik valida ka “kümnete tuhandete inglite” hõiskav hulk (s 22). Ometi on hämmastav, kui lihtsalt võib inimene libiseda religioossete reeglite ning traditsioonide järgimise labürinti, selle asemel, et valida Jumala parema kuningriigi ülikülluslik vabadus.

Nende paljude näidete keskel kõlab hoiatava pasunahäälena kirja autori üleskutse “Vaadake, et teie ei tõrgu kõnelejat kuulamast!” (s 25) Teisisõnu, Jumal hoiatab usklikke otsesõnu ja mitmel viisil, osutades peamistele komistuskividele. Lisaks uskmatusele on üks peamisi ka tõrkumine - vastupanu sellele, mida Jumal ütleb, millele osutab. Juba maapealsete sõnumitoojate eiramine toob karistuse, kui palju enam aga siis taevase sõnumi ignoreerimine!

Kolmandaks on Eesavi jumalatu käitumine hoiatavaks näiteks. Tema eksis, sest valis (nälja tingimustes) kohese rahulduse (käeulatuses oleva supi näol) hiljem saabuvate pärimisõiguse ning Jumala tõotuse osaliseks saamise privileegide asemel (1Ms 25:29-34). Selline kiustaus on tuttav enamikele uskujatele. Tänane piiblitekst õhutab meid vaatama kaugemale, pingutama, et kätte saada Jumala tõotusi. Eesavil polnud vaatmata rohketele kahetsuspisaratele võimalik hiljem muuta ei Iisaki, ega ka tema enda meelt. Seega tuleks meil Jumala armu taotleda kohe, ajal mil see veel on võimalik. Ja peaksime paluma, et Jumal hoiaks meid tagasipöördumatutest valikutest, mis sünnivad meie liigsest kiindumusest tühistesse asjadesse. 

Alates salmides 22-24 kirjeldatakse meile Siioni imelisust - see on kirjeldus kuningriiigist, mis ei kuulu üksnes tulevikku, vaid mille rõõme saame maitsma hakata juba siin, ning kuningriik, mille tohime vastu võtta juba nüüd (s 28). See on meie Issand keset kõiki selle maailma maavärisemisi ja raputavaid sündmusi. See on kõigutamatu kuningriik, mille saame juba täna vastu võtta ning selle eest tänada oma Jumalat!

 
Olgem siis tänulikud, et me saame kuningriigi, mis ei kõigu, ja teenigem.... Jumalat talle meelepäraselt allaheitlikkuse ja aukartusega!

Selle kommentaari autor: APÜ