Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hämmastav vägi

Kolmapäev, 16. Juuni 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 8:22-25

Jeesus vaigistab tormi
22Ühel päeval aga sündis, et Jeesus ja ta jüngrid astusid paati
ja tema ütles neile: „Sõitkem üle järve vastaskaldale!” Ja nad asusid teele.
23Aga purjetamise ajal jäi ta magama. Ja järvel tõusis
tuulispea ja uhtis paadi vett täis ning nad olid hädaohus.
24Siis nad astusid tema juurde, äratasid ta üles ja ütlesid:
„Õpetaja, Õpetaja, me hukkume!” Tema tõusis, sõitles tuult ja
veemöllu ja need vaibusid ning järv jäi vaikseks.
25Jeesus ütles neile: „Kus on teie usk?” Aga nemad lõid kartma ja
imestasid, öeldes üksteisele: „Kes küll tema on, et ta käsutab
ka tuuli ja vett ning need kuulavad tema sõna?”

Sinu poole, Issand, tõstan oma hinge. Mu Jumal, sind ma usaldan. (Ps 25:1-2)

Luukas liigub järjekindlalt oma loo haripunkti suunas - järgmises peatükis saab avalikuks, kes Jeesus tegelikult on. Kõik seni vaadeldud jutustused tõstatavad mingil moel just selle küsimuse ja vihjavad ka vastusele. Meie jaoks on asi selge, kuid Jeesuse kaasaegsed võisid olla tõelises kimbatuses. Ka meie arusaam ei pruugi olla nii täpne kui ise arvame, sest seda mõistmist kujundab 2000 aastat ajalugu ja see on moodustunud lisaks meie kultuuri taustal. Kui saaksime kogeda seda kõike koos jüngritega paadis, võidelda lainetega - siis ehk näeksime kogu lugu veel hoopis teisest vaatenurgast.

Igatahes mõjus Jeesuse vägi ja meelevald jüngritele ehmatavalt - ja mõjuks meile samuti, kui me  poleks selle looga nii ära harjunud. Jüngrite küsimused ei tulene lihtsalt väeavalduste kogemisest, vaid ka ilmselgest paralleelist loomislooga, kus Jumala Vaim hõljub vete kohal ja toob kaosest esile korra. Neile, kes näevad, demonstreerib Jeesus taas oma ainulaadsust ja jumalike volitusi. Tal on võim loodusjõudude üle, mis on Looja Jumala pärusmaa. (Vt Ps 65:7;  Ps 89:9; Ps 107:29)

Aga kui mõtleme end koos jüngritega sinna paati, kas ei tundu siis see Jeesuse poolt natuke ränk ette heita jüngritele usu puudumist, arvestades nende puudulikku, kuid siiski suurenevat arusaamist? Arvatavasti oli jüngritel ka palju muid ilmselgeid tõendeid Jeesuse meelevallast ja nad olid tõesti mõnikord aeglased taipama. (Mk 8:14–21)  

Meie käes on palju rohkem tõestusmaterjali, kuid kas  meie usk  on seetõttu tugevam? Kui oleme silmitsi kriiside, võitluste ja ebakindlusega, kelle poole siis tegelikult pöördume? Ehk liigagi sageli proovime kõigepealt kasutada oma oskusi ja kogemusi ja erinevate spetsialistide abi, ning unustame, et meil on võimalus otse pöörduda universumi Looja poole. Võibolla me isegi ei unusta, vaid tajume neil hetkedel pigem, et meil lihtsalt pole piisavalt usku. 

Ratsionaalne ja tarbijalik ajastu, milles elame, surub meid jätkuvalt enda mallidesse ja on vaja selget jumalariigi ligituleku tajumist, et kujundada endas uued harjumused. Ja siin tuleb meile võimsalt appi seesama Jumala vägi.  Kõik meie ümber tahab meid kujundada oma näo järgi  ja kuigi usus oma  põhiolemuselt pole midagi keerulist, on vaja kasvavat usku, et mõtelda teistmoodi, teha jumalariigi kohaseid valikuid ning ruumi jumalanäolisusele. Tuleb lihtsalt alustada otsusest: millise riigi kohaseid mustreid tahame järgida ning millele ka kriisides ja väljakutsetes keskendume. Jeesus on oma Püha Vaimu läbi meile isegi ligemal kui jüngritele seal paadis - Ta on meie sees ja tahab meid juhtida. Jumal tuleb appi meie nõtrusele ja päästab. Veelgi enam, selles protsessis, kus kuulame Tema häält, järgime Tema juhtimist, anname Talle ruumi tegutseda, muudab Ta meid järjest rohkem enese sarnaseks ning me õpime tormides tundma sedasama väge, mis oli Temal Galilea järve peal.

 
Palveta, et Jumal võiks kasvatada sinu usku ning uusi, jumalariigi kohaseid reageerimismustreid, eriti tormides millega silmitsi oled.

Selle kommentaari autor: APÜ