Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Palveta!

Esmaspäev, 21. Juuni 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ob 1:15-21

Edom alandatakse
15
Sest Issanda päev on ligidal
kõigi rahvaste jaoks.
Nõnda nagu sina talitasid,
talitatakse sinuga,
su teod tulevad tagasi
su oma pea peale.
16Sest nõnda nagu te olete joonud
mu pühal mäel,
nõnda peavad kõik rahvad
alati jooma:
nad joovad ja rüüpavad,
ja siis on,
nagu ei oleks neid olnudki.
Iisrael ülendatakse
17Aga pääsemine on Siioni mäel,
see on püha,
ja Jaakobi sugu pärib
oma endised pärandid.
18Jaakobi sugu on tuli
ja Joosepi sugu on leek,
aga Eesavi sugu on kõrs:
nad süütavad selle ja põletavad
ja Eesavi soole ei jää pääsenuid.
Jah, Issand on rääkinud.
19Nad pärivad Lõunamaa
koos Eesavi mäestikuga,
ja Madalmaa koos vilistitega;
nad pärivad Efraimi väljad
ja Samaaria väljad
ja Benjamini koos Gileadiga.
20Ja Iisraeli laste vangiviidud vägi,
kes on kaananlaste seas Sareptani,
ja Jeruusalemmast vangiviidud,
kes on Sefaradis,
pärivad Lõunamaa linnad.
21Päästjad lähevad üles Siioni mäele
kohut mõistma Eesavi mäestiku üle.
Ja kuningriik jääb Issandale.”

“Issand, kingi mulle puhas süda - et võiksin näha Sind…..armastav süda -et võiksin teenida Sind”

Salm 15 ütleb: “Issanda päev on ligidal…Nõnda nagu sina talitasid, talitatakse sinuga, su teod tulevad tagasi su oma pea peale.” See salm võtab kokku kõik mida öeldi juba salmides 1-14. Edom ei aidanud Juudat siis, kui Jeruusalemm oli Paabeli rünnaku all (Ob1:11) - nüüd reedetakse teda ennast ta liitlaste poolt (Ob 1:7). Edom rõõmustas kui Juuda hävitati (Ob 1.12); nüüd põlatakse teda ennast ja tehakse ta maatasa (Ob 1:2-4). Edom ühines babüloonlastega Jeruusalemmast saaki röövides (Ob 1:13); teda ennast röövitakse puupaljaks. Edom lõikas ära babüloonlaste eest põgenejate tee (Ob 1:14), nüüd lõikab Jumal ära tema põgenemistee (Ob 1:9). Edomlased andsid põgenikud babüloonlaste kätte (Ob 1:14), nüüd teevad talle lõksu ta enese liitlased (Ob 1:7). Edom ühines Paabeli vägedega, et rünnata Juudat (Ob 1:11) nüüd toob Jumal teised rahvad, kes sõdivad tema vastu (Ob 1:1).

Mida sa tunned, nähes kuidas Edom peab lõikama seda, mida on külvanud? Võibolla noogutad rahulolevalt, et Edom saab kätte teenitud palga…Võibolla aga täidab su südant ootamatult hoopis hirm? Issand tuletab meile meelde, kes Ta on - Ülim Kohtunik, kes mõistab kohut kõkide rahvaste üle neile määratud ajal. Tema näitab ka mulle, kes mina olen - iseenese õigust täis patune, kes osutab sõrmega teiste eksimustele.

Usun, et paljud meist tunnevad end üsna korralike kristlastena, võrreldes julmade ja külmavereliste edomlastega. Jeesuse mõõdupuu kohaselt tähendab aga kellegi peale viha kandmine tema tapmist ning naise peale himuga vaatamine - abielurikkumist (Mt 5:21, Mt 5:22,  Mt 5:27-28). Jumal küsib meilt vastust isegi iga tühja sõna pärast (Mt 12:36). Kui palju paremad me siis edomlastest oleme?

On hea üldse mitte teiste üle kohut mõista. Pigem palu selle asemele enesele avarat südant ning kaastunnet -siin, selles peapeale pööratud ja sõdadest lähestatud maailmas, kus valitseb õelus, terror, inimvaenulikkus ning kus paljud põgenikud peavad hukkuma julma kasuahnuse tõttu. Palveta, et Jumal võiks ravida seda inimsüdame kohutavat haigust.

 
Palveta, mõeldes Jumala tõotusele: “Ja ma annan teile uue südame ja panen teie sisse uue  vaimu. Ma kõrvaldan teie ihust kivise südame ja annan teile  lihase südame.” (Hs 36:26)

Selle kommentaari autor: Alison Lo