Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ootevalmis

Reede, 3. September 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 12:35-48

Tähendamissõna arukatest ja arututest sulastest
35Teie niuded olgu vöötatud ja lambid põlegu
36ja teie olge inimeste sarnased, kes ootavad oma isandat pulmapeolt koju, et kui ta tulles koputab, võiksid nad kohe talle ukse avada.
37Õndsad on need sulased, keda isand tulles leiab valvamas. Tõesti, ma ütlen teile, ta vöötab oma riided ja paneb nad lauda istuma ning tuleb ja teenib neid.
38Ja kui ta tuleks ka teisel või kolmandal öövalvekorral[f] + [fr] 12:38 [ft] Vt [+xt] Mk 13:35[+xt*] seletust. [f*] ja leiaks nad nõnda - õndsad on need!
39Küllap te mõistate, et kui peremees teaks, mil tunnil varas tuleb, siis ta ei laseks oma kotta sisse murda.
40Ka teie olge valmis, sest Inimese Poeg tuleb tunnil, mil te ei arvagi!”
41Aga Peetrus küsis: „Issand, kas sa räägid selle tähendamissõna meile või kõikidele?”
42Ja Issand ütles: „Kes küll on ustav ja arukas majapidaja, kelle isand seab oma pererahva üle neile parajal ajal andma määratud moona?
43Õnnis on see teener, kelle ta isand tulles leiab nõnda tegevat.
44Tõesti, ma ütlen teile, ta seab tema kogu oma vara üle.
45Aga kui see teener mõtleb oma südames: „Mu isand viibib tulles”, ning hakkab peksma sulaseid ja tüdrukuid, sööma ja jooma ning purjutama,
46siis selle teenri isand tuleb päeval, mil ta ei oota, ja tunnil, mida ta ei tea, ning raiub ta pooleks ja annab talle sama osa nendega, keda ei saa usaldada.
47Too teener, kes küll teadis oma isanda tahtmist, ent ei valmistanud ega teinud tema tahtmise järgi, saab palju peksa,
48kes aga ei teadnud, kuid tegi, mis on hoope väärt, saab peksa vähem. Igaühelt, kellele on antud palju, nõutakse palju, ja kelle hoolde on jäetud palju, sellelt küsitakse veel rohkem.

„Ma uinusin, aga mu süda oli ärkvel. Kuule! Mu kallim koputab..” (Ül 5:2)

Paljudel televiisoritel on peal valmisoleku (unerežiimi) nupp. Isegi siis kui televiisor ei tööta, on see nupule vajutades alati valmis koheselt sisselülituma. Meiega võib olla samamoodi. Võime elada otsekui kahel tasandil: teha ära kõik vajalikud argitoimetused, olles samas pidevas valmisolekus reageerima jumalariigi kutsele, vastates kohe, kui Issand märku annab.

Jeesus peab silmas just sellist valmisolekut. Tänane tähendamissõna käsitleb peremehe ja sulase suhet ja siin on jüngrid need, kes elavad selleks, et täita oma isanda tahet. Kuigi võime olla demokraadid inimlikul ja poliitilisel tasandil, ei saa seda eeldada siin - Jeesusel on kindlalt õigus valitseda. Sel põhjusel nimetame Teda ka Issandaks. Jah, Ta on ka meie vend (Hb 2:11), kuid Ta on meie vanem vend ning meie teeme seda, mida Tema ütleb. Me elame Tema eelseisva saabumise ootuses teades, et Ta võib tulla iga hetk.

Jeesus toob  selles tähendamissõnas sisse mõtte sellest, et kui keegi soovib ustavalt teenida Jumala majapidamises siis tuleb tal samastuda orjadega. See on meie jaoks võõras mõtteviis, ometi on see täpselt suhtumine, mida oma suhtes Jumalaga demonstreerib apostel Paulus, nimetades end kolmel korral Jeesuse Kristuse orjaks ning olles seega valmis nii käsutäitmiseks kui aruandluseks.(Rm 1:1, Fl 1:1) 

Tähendamissõnas näeme, et Jeesus läheb ära selleks, et siis teadmata hetkel tagasi tulla: seepärast oleme ka meie valvel, ei kasuta kurjalt oma eesõigusi ega jää Jumala sulastena ka laisaks, vaid meie prioriteedid on paigas ning püsime fokusseerituna. Kõik mida oleme siin saanud ja mis meile on usaldatud, on antud eesmärgiga teha meid parimaks sulaseks. Sulaste ja teenijatena peame olema ühtlasi haldajad, kes kogu innukusega edendavad oma peremehe plaane ning kriisi hetkedel teevad kõik, et mitte ebaõnnestuda. Ka Paulus annab mudeli sellest, mida tähendab olla jumalariigi kohaselt valvas ja ustav ning kuidas omada õiget hoiakut (2Tm 4:1-8).

Praegusel egalitaarsel ajastul levib mõtteviis, et igaüks võib olla kellegi isandaks, kristlastena aga ei saa nii mõtelda. Jeesus ei ole lihtsalt eriline keegi, kellel on õigus valitseda. Ta on palju enamat. Salmides 46-47 on antud karm hoiatus, kuid salm 37 näeme midagi üsna ebatavalist: siin võtab isand sulase positsiooni ning austab neid, kes Teda austavad.

 
“Teenigu igaüks teisi selle andega, mille ta on saanud, nagu Jumala mitmesuguse armu head majapidajad.” (1Pt 4:10) Mõtle andidele, mida Jumal sulle jaganud on. Kuidas ja mil määral oled neid kasutanud minevikus? Praegu? Oled sa valmis Issandale ka aru andma?

Selle kommentaari autor: APÜ