Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Austavad suhted

Reede, 8. Oktoober 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 6:1-9

Kodukorrast
1Lapsed, olge kuulekad oma vanemaile Issandas, sest see on õige!
2„Austa oma isa ja ema,” see on esimene käsusõna tõotusega,
3„et su käsi käiks hästi ja sa elaksid kaua maa peal!”
4Ja teie, isad, ärge ärritage oma lapsi vihale, vaid kasvatage
neid juhatamise ja manitsemisega Issanda tahte järgi!
5Orjad, olge oma maistele isandatele kuulekad nagu Kristusele
kartuse ja värinaga siiras südames,
6mitte silmapetteks otsekui inimeste ees lipitsemiseks, vaid nagu
Kristuse sulased, kes kõigest hingest teevad Jumala tahtmist,
7teenides heal meelel otsekui Issandat ja mitte nagu inimesi,
8teades, et igaüks, kui ta on teinud midagi head, saab selle eest
tasu Issanda käest, olgu ta ori või vaba.
9Ja teie, isandad, tehke sedasama neile ning jätke maha
ähvardamine, teades, et nii neil kui teil on Isand taevas ning tema
juures ei ole mingit erapoolikust.

Issand, tänan Sind inimeste eest, keda oled andnud minu ellu! Aita mul neid kõiki väärtustada nii nagu Jeesus seda teeb.

Keegi on pakkunud kristlaste kohta järgmise definitsiooni: “Kristlased on inimesed, kellega koos on lihtne olla hea.” Et nad kuuluvad Jumala uue rahva ja kogukonna hulka, mida iseloomustab pühendumine elada koos armastuses, peaks see positiivselt mõjutama ka kõiki teisi suhteid.

Kodudes, kus valitseb Kristus, muutub seetõttu viiendast käsust tulenev juhis (2Ms 10:12) nii lastele kui vanematele võimaluseks, suhelda üksteisega (taevariigi kohaseks) muudetud viisil. Kui sellises kodus lapsed kuuletuvad vanematele, siis peaksid nad seda tegema Jumala pärast - sellepärast, et nad kõik kuuluvad samasse Jumala perekonda.

On huvitav, tol ajal tegelikult ennekuulmatu, et Paulus manitseb siin isasid, et nad ei provotseeriks oma lapsi. Pauluse aegses ühiskonnas oli isa sõna kõigutamatuks seaduseks, aga Jumala uues perekonnas saab kristliku pereelu seaduseks vastastikune austamine.

Pauluse järgmine juhis, mis puudutas orje ja nende isandaid võib kaasaja inimesele tunduda mõttetu või isegi häbiväärsena, sest see nagu kinnistaks orjanduslikke suhteid. Meie ajal aga saab seda rakendada tööandjate ja töötegijate suhetes. Ja isegi orjanduslikus ühiskonnas oli see Kristusest lähtuv suunis hoopis uus, radikaalne lähenemine. Kristlastest orjadel, keda enne peeti pigem vallasvara hulka kuuluvaiks asjadeks, oli nüüd vastutus saada inimesteks, “kellega koos on lihtne olla hea”. Neil tuli oma isandat teenides, teenida tegelikult Kristust, tehes seda kogu siiruse ja oma parima andmisega.

Ka kristlastest isandad kuulusid Kõrgeima Isanda valitsuse alla ning pidid oma orje kohtlema hoopis uuel viisil,  kui oma Isanda kaastöölisi.

Jumala perekonnas ei ole enam lahutavaid vaheseinu (Ef 2:14), nii orjad kui isandad on ülendatud uuele suhtlustasandile, kus Kristuse tõttu valitseb vastastikune austus ja armastus (Gl 3:28). Paulus, lahendades porbleemi ühe orja ja tema isanda vahel (oma kirjas Fileemonile), väljendab väga kujukalt sedasama, Jumala perekonna keskset ja taevariigile kohast suhtumist.

Sellise uue suhtumise omaksvõtmine ning rakendamine pole inimlikult üldse lihtne. Eriti kui omavahelistes suhetes on pingeid. Aga Paulus toob korduvalt esile, et selline eluviis on võimalik vaid “Kristuses”. Jumalariigi seadused ei olegi mõeldud järgimiseks inimliku suutlikkuse toel, vaid neid saab rakendada vaid Jumala käest üleloomulikku abi vastu võttes: meie osa on “olla Kristuses”, Tema poolt juhitud, väestatud, armastatud, täidetud Tema Vaimuga -kodus, tööl, koguduses, mistahes suhtlemises. Vaid siis hakkame maitsma nende uute suhete õnnistust ja elu.

 
Vaata hetkeks Jumala ees olles oma suhteid: mil määral oled ise ja on sinu lähikondlased need, kelle keskel on “lihtne olla hea”.

Selle kommentaari autor: APÜ