Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vabadus järgida

Kolmapäev, 5. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:29-42

Ristija Johannes tunnistab Jeesusest
29Järgmisel päeval nägi Johannes Jeesust enda juurde tulevat ja ütles: „Vaata, see on Jumala Tall, kes kannab ära maailma patu.
30Tema ongi see, kelle kohta ma ütlesin: Pärast mind tuleb mees, kes on olnud minu eel, sest tema oli enne kui mina.
31Minagi ei teadnud, kes ta on, kuid ma olen tulnud ristima veega selleks, et tema saaks avalikuks Iisraelile.”
32Ja Johannes tunnistas: „Ma nägin Vaimu tuvina taevast laskuvat ja tema peale jäävat.
33Minagi ei teadnud, kes ta on, kuid see, kes minu läkitas veega ristima, tema ütles mulle: Kelle peale sa näed Vaimu laskuvat ja tema peale jäävat, see ongi, kes ristib Püha Vaimuga.
34Ja ma olen näinud ja tunnistanud, et seesama on Jumala Poeg.”
Jeesus kutsub esimesed jüngrid
35Järgmisel päeval seisis Johannes jälle seal koos kahe oma jüngriga.
36Kui Jeesus läks neist mööda, ütles Johannes talle otsa vaadates: „Vaata, see on Jumala Tall.”
37Ja mõlemad jüngrid kuulsid, mida ta ütles, ja läksid Jeesusega kaasa.
38Aga Jeesus pöördus ümber ja nähes neid kaasa tulemas, küsis neilt: „Mida te otsite?” Nemad ütlesid talle: „Rabi,” - see on tõlkes „Õpetaja” - „kus sa oled öömajal?”
39Ta ütles neile: „Tulge ja vaadake!” Nad tulid siis ja nägid, kus ta oli öömajal, ja jäidki sel päeval tema juurde. Oli umbes neljas tund pärast lõunat.
40Üks neist kahest, kes oli kuulnud, mida Johannes ütles, ja Jeesusega kaasa läinud, oli Andreas, Siimon Peetruse vend.
41Ta leidis esmalt oma venna Siimona ja ütles talle: „Me oleme leidnud Messia!” - see on tõlkes „Kristuse”.
42Andreas viis venna Jeesuse juurde. Jeesus ütles tollele otsa vaadates: „Sina oled Siimon, Johannese poeg, sind peab hüütama Keefaseks!” - see on tõlkes Peetruseks.*f**

Issand, tänan et jätkuvalt kutsud mind Sinu peale vaatama, Sind kuulama ja Sinu juurde jääma.

Vastanud  usujuhtide küsimustele, osutab Ristija Johannes kaua oodatud Messia poole. Johannes kinnitab, (s 31), et on “tulnud ristima veega selleks, et.. (Jeesus)…. saaks avalikuks Iisraelile." Ilmselt ei teadnud ka Johannes ise, et Messias on talle tuttav ja sugulane, aga Jumal oli talle ilmutanud, et Püha Vaimu langemine konkreetse inimese peale on tähiseks, et too inimene ongi Messias. Ning siis on Johannese ülesanne seda inimest tutvustada Iisraeli rahvale. Samamoodi on meiega: saame Jeesusest tunnistada teistele üksnes siis, kui oleme esmalt ise Temaga kohtunud.

Kogu Johannese elu oli suunatud Jeesuse tunnistajaks saamisele. Ta ise ei otsinud kunagi tähelepanu, vaid lihtsalt osutas Temale, kes pidi täitma terve lava (s 30). 

Johannest ei häiri ka see, kui ta enese jüngrid lahkuvad Jeesust järgima. Võime vaimusilmas näha Johannest seismas oma kahe jüngriga (s 35-37), kui Jeesus neist möödub. Johannes vaatab Talle ainiti, ning hüüatab, võibolla isegi sõrmega osutades: “Vaata, see on Jumala Tall!” Ilmselt on Johannese jüngritel meeles, mida ta eelmisel päeval oli öelnud: et Jumala Tall on see, kes kannab ära maailma patu (s 29). Johannese äkilise hüüatuse peale jätavad tema jüngrid sealsamas Johannese maha ning järgnevad Jeesusele. Kogudus saab alguse nii, et oluline juhtfiguur astub tagasi selleks, et Jeesusele saaks oma elu pakkuda Andreas ja tema kaaslane. Ma ei tea, mida Johannes tundis, kui ta jälgis nende kahe mehe kõndimist eemale, aga ta ei tee ühtegi katset oma teenistust kuidagi kaitsta või takistada jüngritel Jeesusele järgnemast. See on oluline eeskuju meile, kes me Jeesuse tunnistajana peaksime samuti alati suunama inimesi otse Tema juurde, ilma enesele tähelepanu nõudmata.

Kui Johannese jüngrid Jeeusele järgnevad, ei tee Jeesus neile seda kuidagi raskeks või seo mingite tingimustega, vaid ütleb lihtsalt: “Tulge…. ja vaadake!”(s 39). Ei mingit volituste kontrolli, ei mingit survet allakirjutamiseks, lihtsalt avatud kutse edasi uurida (s 38). Ikka ja jälle järgmise kolme aasta jooksul sondeerib Jeesus inimesi küsimustega nagu see, keeldudes nendega manipuleerimast või neid survestamast (Matt 20:32). Seesama Jeesuse kutse kehtib ka täna: tule ja vaata ise, uuri ja tutvu isiklikult, milline Jeesus on ning kas Ta väärib järgimist. Johannese jüngrid uurivad ja otsustavad: Jeesus on tõesti Messias. Üks neist, Andreas,  toob Jeesuse juurde kohe ka oma venna, Siimona.

Lihtsa tunnistuse mõju on tähelepanväärne. Ei ole vaja keerulisi programme, veenvaid strateegiaid või pikki arutlusi. Ka täna pole enamasti vaja muud, kui lihtsalt jagada teistele Jeesusest, keda ise oleme kohanud ja tundma õppinud. Jeesus ise teeb kõik ülejäänu et inimesi usule aidata. Ja võibolla on see leebe “Tule ja vaata!” palju kutsuvam, kui pikad ja põhjalikud usutõdede selgitused. Lihtsalt selgitada suudab igaüks.

 
Tänu Sulle Issand, et olen võinud Sind tundma õppida! Aita nüüd mind palun rääkida Sinust teistele.

Selle kommentaari autor: APÜ