Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ma ei jäta teid maha!

Neljapäev, 31. Märts 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 14:25-31

Tõotus Püha Vaimu tuleku kohta
25Seda ma olen teile rääkinud teie juures viibides.
26Aga Lohutaja, Püha Vaim, kelle Isa saadab minu nimel, tema
õpetab teile kõik ja tuletab teile meelde kõik, mida mina teile olen
öelnud.
27Rahu ma jätan teile, oma rahu ma annan teile. Mina ei anna
teile nõnda, nagu maailm annab. Teie süda ärgu ehmugu ega mingu
araks!
28Te kuulsite, et ma ütlesin teile: „Ma lähen ära ja tulen tagasi
teie juurde. Kui te mind armastate, küll te siis rõõmustate, et ma
lähen Isa juurde, sest Isa on suurem kui mina.”
29Ja nüüd ma olen teile seda öelnud, enne kui see sünnib, et te
usuksite, kui see sünnib.
30Ma ei räägi enam teiega palju, sest maailma vürst tuleb ja tal
ei ole mingit voli mu üle,
31vaid et maailm saaks aru, et mina armastan Isa ja teen nõnda, nagu
Isa mind on käskinud. Tõuske, läki siit minema!”

Kui Jeesus oleks praegu su kõrval, mida Temalt paluksid?

Tulles selle Püha Vaimu tõotuse juurde, avastame Kolmainu Jumala imepärase koostöö ja avaldumisviisi (s 26).  Eile lugesime Kolmainsuse kolmanda isiku kohta,  et Püha Vaim on "Tõe Vaim". Tänases kirjakohas avaldab Jeesus täpsemalt, milline on Püha Vaimu funktsioon ja töö jüngrite elus.

Esmalt: Püha Vaim on see, kes uskliku südames asude  edaspidi õpetab Jeesuse järgijaid ja Tema õpetus on kõikehaarav. Tal on öelda ja õpetada igal elualal! Ei ole teemat või probleemi, kus Püha Vaimu hinnang puuduks. Ja Ta ei hoia seda endale - vaid on otsekui Jeesuse suu, kes õpetas ja juhendas oma jüngreid. Aga Püha Vaim ei pressi seda kunagi peale. Ta ootab, et Teda kutsutakse. Et Tema ligiolu ja juhtimist kogeda, peab iga uskuja avama oma südame ja meeled Püha Vaimu õhutustele ja kõnetustele, paluma Temalt abi.

Teiseks, tuletab Püha Vaim meile õigel hetkel meelde kõik selle, mida Jeesus on õpetanud. Eriti vajalik on see siis, kui peame tegema otsuseid, valikuid, leidma õige tee praeguses segases ja kaootilises maailmas. Järjest enam vajavad inimesed Jumala abi, et teha kindlaks, mis on kõige olulisem ja mis on tühine, mis peab saama prioriteedi ja mida ei tohi kindlasti tähelepanuta jätta. Millal tuleb olla valvel, kuidas ära tunda kurjuse peidetud lõksud, kuidas sõdida ja millal meelt parandada- kõike seda teab ja paneb tähele Püha Vaim, sest Ta teab, mis toimub inimese südames ning toob esile oma nõu ja abikui see süda on kuuldel ja otsib Jumala juhtimist.

Ja kui jüngritel tekib kiusatus unustada, et Jumal on see, kes annab väge ja võimekust - siis  taastab Püha Vaim inimese nüristunud, tundlikkuse kaotanud vaimu ja aitab usklikul vastu seista  kahtlustele. Püha Vaim tahab alati tuua au Jumalale ja Jeesusele.

Õpetamine ja meeldetuletamine on omavahel tihedalt läbi põimunud. Ka juudi rahvas pani suurt rõhku õpetamisele. Sünagoog oli nii õpetamise keskus, kui ka Jumala ülistamise ja kummardamise koht. Jeesus kinnitab jüngreid: Ta ei jäta neid üksi, vaid Tema ära olles juhendab Püha Vaim jüngreid isiklikult, toob vastuseid nende küsimustele, kujundab nende iseloomu ja eesmärke, muudab nende südant ja kogu isiksust veel sarnasemaks Kristusele. Püha Vaim nende südames kinnitab ka Jeesuse tagasitulekut. Ta toob isegi rõõmu - vaatamata sellele et Jeesus läheb ära (s 28).

Püha Vaim on ka see, kes tätidab uskujad üleloomuliku rahuga, vaatamata ümbritsevale olukorrale. Jeesus rõhutab: ärge ehmuge kui tuleb pimeduse tund, ärge mine araks! Püha Vaimu kaudu võivad kõik Jeesuse järgijad kogeda Jeesuse enese imelist, hämmastavat rahu. “Oma rahu ma jätan teile…” tõotas Jeesus ja see rahu valatakse välja meie südametesse Püha Vaimu läbi.

 
“Aga lootuse Jumal täitku teid kõige rõõmu ja rahuga usus, et teil oleks küllaga lootust Püha Vaimu väes!” (Rm 15:13)

Selle kommentaari autor: APÜ