Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jeesuse nimes ja Isa armastuses

Neljapäev, 7. Aprill 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 16:25-33

Kurbus muutub rõõmuks
25Seda ma olen rääkinud teile võrdumites. Tuleb tund, mil ma ei räägi
teile enam võrdumites, vaid kuulutan teile Isast avalikult.
26Sel päeval te palute minu nimel. Ja ma ei ütle teile, et mina
palun Isa teie eest,
27sest Isa ise armastab teid, kuna teie olete armastanud mind ja
uskunud, et mina olen tulnud Jumala juurest.
28Ma olen pärit Isa juurest ja tulnud maailma, taas ma jätan
maailma ja lähen Isa juurde.”
29Ta jüngrid ütlesid: „Vaata, nüüd sa räägid täie selgusega ega
räägi võrdumitega.
30Nüüd me teame, et sina tead kõike ega vaja, et keegi sinu käest
küsiks. Seetõttu me usume, et sina oled pärit Jumala juurest.”
31Jeesus vastas neile: „Kas te nüüd usute?
32Ennäe, tund tuleb ja on juba tulnud, et teid hajutatakse igaüks
ise kohta ning te jätate mu üksi. Ja ometi ma ei ole üksi, sest Isa
on minuga.
33Seda ma olen teile rääkinud, et teil oleks rahu minus. Maailmas
ahistatakse teid, aga olge julged: mina olen maailma ära võitnud.”

Mida tähendab sinu jaoks palvetada Jeesuse nimel?

Tänases piiblitekstis ütleb Jeesus oma jüngritele: minu Isa on ka teie Isa. Te võite Tema ette tulla samade õiguste ja privileegidega nagu mul on. Te võite Teda otse kõnetada, Tema poole otse palvetada (s 23,26). Ta ise armastab teid (s 27) See ongi usklike loomulik palveviis: palvetada meie Isa poole Pühas Vaimus, Jeesuse nimel, olles kindel Isa armastuses.

Jeesuse nimel palvetada (s 23,24,26) tähendab tahta sedasama, mida Tema tahab, paluda seda, mida Tema minu olukorras paluks. See tähendab palvetada kooskõlas Tema loomusega, millest on tunnistanud eelnevad peatükid - armastavana, ennast andvana, teistele keskenduvana jne. Ja selles on meie rõõm (s 24), et kogeme end armastatud olevat.

Paljud meist on oluliselt rohkem teadlikud oma patust ja läbikukkumistest, kui Isa armastusest ja Jeesuse armust, ning täielikus andeksandmisest, mille on meile toonud rist. Jeesus aga soovib, et palvetaksime teadmises, et oleme armastatud Isa poolt (s 27), et meil on rahu Jeesuses (s 33). Ning et see kõik on tõsi isegi siis, kui meie endi arusaamine on puudulik (s 29-31), meie sooritus masendav (s 32) ja ka siis, kui oleme silmitsi paljude hädadega (s 33).

Millised olid Jeesuse jüngrite võimalused? Kas nende usk jääb püsima kui nende Issand on silmitsi surmaga? Jeesus kinnitab, et neil on võimalik palvetada Tema nimel (s 26, vt ka Jh 14:13-14; Jh 15:16; Jh 16:23-24). Jüngrid said Jeesuselt veelkordse kinnituse , et Jumal ise armastab neid, sest nemad on armastanud Jeesust ning uskunud, et Ta on Jumalast läkitatud (s 27-28). 

Jeesuse lihtne ja otsene kõne on jüngritele süveneva usu ja kindluse allikaks (s 30). Jeesus soovib neid julgustada, kuid jääb samas realistlikuks öeldes, et jüngrid hajutatakse peatselt (s 32). Ometi ei ole kõik kadnud. Jeesus on selle maailma võitnud (s 33) ja teab, et Isa on Temaga (s 32) - taoline ühtsus Isa ja Poja vahel on absoluutse veendumuse ja kindluse aluseks.

Veelgi enam, Jeesuse triumf kõigi kurjuse jõudude üle  - läbi Tema ristisurma ja ülestõusmise - on võit, millest saavad osa ka kõik Tema järgijad. Nende võitlused, kes jätkavad Jeesuse tööd siin maa peal on sageli väga reaalsed ja pimedad, kuid meie võit on Jeesuse täielikult garanteeritud samamoodi, nagu keset lahinguid on meile garanteeritud rahu and, mille annab meie olemuse ühendus Jeesuse kui ülima võitjaga.

Kellele saaksid täna edasi anda sõnumi, et Jumal ise armastab just neid? Palu, et leiaksid need, kes seda väga vajavad ning et su sõnum võiks julgustada nende südant.

Selle kommentaari autor: APÜ