Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rahu ja pääste.

Teisipäev, 19. Aprill 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 20:19-23

Jeesus ilmub jüngritele
19Kui nüüd selsamal nädala esimesel päeval oli õhtuaeg ja seal,
kuhu jüngrid olid kogunenud, olid uksed lukus, sest nad kartsid juute,
tuli Jeesus, jäi seisma nende keskele ja ütles neile: „Rahu
teile!”
20Kui ta seda oli öelnud, näitas ta neile oma käsi ja külge.
Siis said jüngrid rõõmsaks Issandat nähes.
21Jeesus ütles nüüd neile taas: „Rahu teile! Nõnda nagu Isa on
läkitanud minu, nõnda saadan ka mina teid.”
22Kui ta seda oli öelnud, puhus ta nende peale ja ütles neile:
„Võtke vastu Püha Vaim!
23Kellele te iganes patud andeks annate, neile on need andeks
antud, kellele te patud kinnitate, neile on need kinnitatud.”

“Rahu ma jätan teile, oma rahu ma annan teile. Mina ei anna teile nõnda, nagu maailm annab. Teie süda ärgu ehmugu ega mingu araks!” (Jh 14:27) Kus vajad sa täna Jumala üleloomulikku rahu? Võta see usus vastu.

Jeesus oli jüngreid hoiatanud, et neid pillutatakse laiali, et nad jätavad Tema maha, ning Ta oli ka Peetrust hoiatanud, et too salgab Ta. Siis järgnes Jeesuse ristilöömine ja surm ja siis tulid teated tema surnukeha kadumisest. Kui valus ja segadusseajav aeg pidi see jüngrite jaoks olema! Siis aga ilmub Jeesus äkitselt ise sinna tuppa, ilmselgelt võimeline kõndima ka läbi lukustatud uste.

Jeesus aga tuleb rahutervitusega, Tal ei ole nende vastu ühtegi süüdistut ning Ta ei maini sõnagagi jüngrite nõtrust, kes Tema vangistamise hetkel laiali jooksid või Peetrust, kes Ta salgas. See oli nii Jeesuse moodi!

Just siis, kui uus kahtluselaine tahab neis võimust võtta: “Aga kas see ikkagi on seesama Jeesus?”,  näitab Jeesus neile oma käsi ja oma külge ja me loeme, et jüngrid said ülirõõmsaks Teda nähes ja ära tundes. Jeesus ilmumine taastas jüngrite turvatunde ja tasakaalu. 

 Jeesus ütleb uuesti: “Rahu olgu teile!”ning siis annab neile läkituskäsu. 

Jeesuse läkitussõnad: "Nõnda nagu Isa on läkitanud mind, nõnda saadan ka mina teid,” (s 21) on olulise tähendusega ka meie jaoks. Ta läkitab välja Temast tunnistama kõiki oma jüngreid, kes kõik on ebatäiuslikud, mitmel alal läbikukkunud. Ta ei oota, ert jüngrid saaksid täiuslikuks; vaid annab esimest korda neile teada Jumala plaani järgmisest osast. Ilmselt ei saanud jüngrid tol hetkel veel aru, mida see läkitus nende jaoks tähendas.  Meie teame, et peale nelipüha päeva olid jüngrid ka varustatud Püha Vaimuga ning läksid siis tõesti välja ning kuulutasid, tehes vägevaid ja imelisi tegusid.

Aga Jeesus ütles ka sõnad: “Nõnda nagu Isa mind on läkitanud….” Jeesus toimis jüngreid läkitades täielikus kooskõlas Isaga. Jumal saatis Jeesuse siia maailma, et Ta viiks täide Isa tahet (Jh 6:38-39; Jh 8:29); et Ta räägiks Jumala sõnu (Jh 3:34; Jh 12:49; Jh 17:8); teeks Tema tegusid (Jh 4:34; Jh 5:36; Jh 9:4); ning et Ta tooks inimestele pääste (Jh 3:16-17). Ja oma lunastustöö kaudu tulnud pääste kuulutamiseks läkitab Jeesus nüüd välja oma jüngrid (ka meid) - et nende läbi võiks omakorda paljudele tulla pääste ja saaks kuulutatud Jumala sõnad ning saaksid ilmsiks Jumala teod.

Meid on kutsutud seda tööd jätkama. Aga meiegi ei suuda seda enne teha, kui me pole Jeesuselt vastu võtnud Püha Vaimu andi. 

Koos läkitusega andis Jeesus oma järgijatele veel ühe kingituse: meelevalla patte andeks anda (s 23). Millegipärast aga ei kasuta paljud kristlased tänapäeval seda meile kõikidele antud meelevalda, vaid hoopis kahtlevad mõnikord hoopis, kas nende endigi patud on andeks antud. 

Jeesus ei süüdista täna kedagi, Ta tuli rahu tooma ja saab selle kinkida igale uskujale. Tema päästab ka täna inimesi segadusest, pattudest ja süüdistustest. AGa sellele lisaks tahab ta veelkord meid julgustada et kuulutaksime Tema rahu ja päästet kõikidele meie ümber, kes sellest veel midagi ei tea!

 
“Ja teie jalgades olgu valmidus minna kuulutama rõõmusõnumit rahust!” (Ef 6:15)

Selle kommentaari autor: APÜ