Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tarkuse teed

Reede, 27. Mai 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Õp 2:1-22

Tarkuse otsimise tasu
1Mu poeg! Kui sa mu sõnad vastu võtad
ja mu käsud enesele talletad,
2lased oma kõrva tarkust tähele panna,
pöörad südame arukuse poole,
3jah, kui sa mõistuse appi kutsud
ja tood oma hääle kuuldavale arukuse heaks,
4kui sa seda otsid nagu hõbedat
ja püüad leida nagu peidetud varandust,
5siis sa mõistad Issanda kartust
ja leiad Jumala tunnetuse.
6Sest Issand annab tarkuse,
tema suust tuleb tunnetus ja arukus.
7Tema talletab õigetele edu,
on kilbiks neile, kes elavad laitmatult,
8kaitstes õiguse radu
ja valvates oma vagade teed.
9Siis sa mõistad õiglust ja õigust,
ja seda, mis õige on -
kõiki häid teid.
10Sest siis tuleb tarkus su südamesse
ja tunnetus hakkab meeldima su hingele.
11Otsustusvõime valvab su üle,
arukus kaitseb sind,
12päästes sind kurjalt teelt,
meeste käest, kes räägivad pööraselt,
13kes hülgavad sirged rajad,
et käia pimedatel teedel,
14kes rõõmustavad kurja tehes,
hõiskavad pööraste roimade juures,
15kelle rajad on kõverad
ja kelle teed on eksiteed.
16See hoiab sind ka võõra naise eest,
muulasest naise eest, kes räägib meelitavaid sõnu,
17kes on hüljanud oma noorpõlve sõbra
ja on unustanud oma Jumala seaduse.
18Sest tema koda vajub alla surma poole
ja tema teed varjuderiiki.
19Ükski, kes tema juurde sisse läheb,
ei tule tagasi ega jõua taas eluradadele.
20
See on siis selleks, et sa võiksid käia
heade teel ja hoida õigete radu,
21sest õiglased tohivad elada maa peal
ja vagad sinna järele jääda,
22aga õelad hävitatakse maa pealt
ja truudusemurdjad pühitakse ära.

Uuenda täna taas otsust käia Jumala teedel oma elus. Täna Teda, et see rada on Jeesuse poolt juba sisse tallatud.

Selles piiblitekstis on mitmeid hoiatusi, kuid need pole antud niivõrd käsu vormis kui prohvetliku hoiatusena. Tekst kirjeldab mitmeid tegu-tagajärg seoseid (kui… siis), mida inimene peaks teadma ja silmas pidama. Lisaks rõhutab autor, et õige tee leidmise ja õppimise protsess vajab suurt innukust ja pühendumist -  inimesel tuleb sellele keskenduda kogu jõust. Issanda kartust ja Jumala tundmist ei  saa pooliku südamega õppida, vaid vaja läheb kogu meie energiat ja kõiki meeli (s 2,3,4). On vaja treenida oma mälu ning avardada arusaamist (s 1-2), tugevat motivatsiooni (s 3). Innukust ja pühendumist otsekui kulda kaevates (s 4). Mitmel korral rõhutab autor tähelepanelikkuse vajalikkust. 

Kogu see tõsine ja intesiivne otsimise protsess jõuab eesmärgile siis, kui inimene leiab Jumala ning alistab end Temale, kes on kogu tarkuse allikas (s 6) ning kellel on võti selle aarete juurde (s 7). Inimliku ja jumaliku tarkuse vahe on tohutu ning jumaliku tarkuse omandamiseks vajab inimene hoopis teist teed - vajab ilmutust Jumalalt. Kuigi selle tarkuseni jõudmiseks on vaja suurt pühendumist, annab Jumal selle inimesele kingitusena, annina (s 5-8).

Nii on Jumala leidmine ühtlasi tee leidmine turvalise ja kaitstud eluni - sest seegi on õige sisemise äratundmise küsimus. Õige sisemine tunnetus väljendub eelkõige aga moraalses puhtuses ning jumalakartliku elu meeldima hakkamises inimesele (s 10). Inimene muutub arukaks ja otsustusvõimeliseks (s 11). Kui otsija enne ei teadnud kuidas elada või valida, siis nüüd ta selles enam ei kahtle. 

Õige, Jumala tarkuses elatud elu päästab inimese paljudest ohtudest ja kaitseb kurjuse salakavalate plaanide eest (s 12-15), hoiab eemale teedest, mis viivad otse surma. Eraldi siin, aga ka mitmel pool mujal Vanas Testamendis mainib tekst abielurikkumist, mis on oht otseselt,  laiemas plaanis aga viitab ka truudusetusele Jumala vastu. Sõna “naine” siin, ei tähenda lihtsalt tavalist ebamoraalset naist, vaid viitab pigem võõrale, mujalt pärinevale kaaslasele, mis Vanas Testamendis on sageli ka metafooriks võõrale tarkusele, teistele jumalatele, kelle teenimisse Iisrael korduvalt eksis. Needki meelitavad Jumala rahvast oma “tarkuse” ahvatluste ja saladustega, sageli ka seksuaalsete rüvedustega, viies inimese Jumalast kaugele.

Kaasajal on need ahvatlejad sageli teiste/ uute väeallikate, okultsete praktikate ja uskumuste vormis inimesele sama jõuliselt meelitavad kui  oli ebajumalate teenimine iidses Iisraelis. Nad tõotava suurt ja kiiret edu, kuid viimselt toovad surma.

Sellepärast rõhutab Piibel kui oluline on tõelise tarkuse otsimine. See ei ole lihtsalt meeldimise küsimus, vaid otsustav Jumala ja Tema teede leidmise ning nendele alistumise küsimus, mis ainsana saab päästa surmast. Jumala tarkuse leidmine on elu ja surma küsimus ning tõeline tarkus toimib nagu navigatsioonisüsteem, mis tuvastab eksimatult ees olevad ohud, aga ka selge sihi ja juhib meid ohtudest mööda.

Meile on antud ligipääs Jumala tarkusele  Kristuses, kes kehastas Jumala Sõna ja tarkust siin maa peal elades ja teenides. Kristuse valatud vere tõttu on meil ka võimekus valida Jumala tee ning alistada end usalduses kõiges Temale.

 
 “Aga teie olete tema tõttu Kristuses Jeesuses, kes on saanud meile tarkuseks Jumalalt ning õiguseks ja pühitsuseks ja lunastuseks..” (1Kr 1:30) Mõtle oma elule kui teele. Ka ekstieedele ja kõrvalradadele, kus oled kõndinud. Mida sa oled õppinud?

Selle kommentaari autor: APÜ