Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hirm, arm või kadedus?

Reede, 17. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 5:12-21a

Apostlid teevad imetegusid
12Apostlite käte läbi sündis palju tunnustähti ja
imetegusid rahva seas, ja nad olid kõik koos ühel meelel
Saalomoni sammaskäigus.
13Ehkki muudest inimestest ei söandanud keegi nendega
lähedalt suhelda, pidas rahvas neist suurt lugu.
14Seda enam aga lisandus neid, kes uskusid Issandasse, suurel
hulgal nii mehi kui naisi,
15nii et nad kandsid ka haigeid tänavatele ning panid need
kanderaamidele ja vooditele, et Peetruse möödudes kas või tema
varigi langeks mõne peale neist.
16Ka Jeruusalemma ümbruse linnade rahvas tuli kokku, tuues
haigeid ja rüvedatest vaimudest vaevatuid, kes kõik said terveks.
Apostlid vahistatakse uuesti
17Aga ülempreester ja kõik ta kaaslased, saduseride
erakond, muutusid kadedaks
18ja pistsid oma käed apostlite külge ning panid nad
üldvanglasse.
19Issanda ingel avas aga öösel vangimaja uksed, viis nad
välja ja ütles:
20„Minge, seiske ja kõnelge rahvale pühakojas kõik selle
elu sõnad!”
21Kui apostlid seda olid kuulnud, tulid nad koidu ajal
pühakotta ja hakkasid õpetama.Aga kui ülempreester ja tema kaaslased pärale jõudsid,
kutsusid nad kokku Suurkohtu ja kõik Iisraeli rahva vanemad
ning läkitasid kohtuteenrid vangimajja apostleid ära tooma.

Mis on sinu jaoks raske Jeesuse järgimisel? Kuidas oled sellega tegelenud?

Saalomoni sammaskäik asus templi välimises osas, vasakul pool Paganate õue. Kristlased, kes seal kohtusid, tegid seda praktiliselt nendesamade usujuhtide nina all, kes olid mõni aeg tagasi arreteerinud Peetruse ja Johannese Jeesusest kuulutamise pärast ning neid hoiatanud, et nad ei tohi seda enam teha. Nii võiks arvata, et usklikud olid ärevad ja hirmul seal olles. 

Tegelikult aga ütleb piiblitekst meile, et hoopis teised inimesed tundsid hirmu: “muudest inimestest ei söandanud keegi nendega lähedalt suhelda”. (s 13)

Jeruusalemma elanike reaktsioon eilses tekstis käsitletud sündmustele vastuseks oli austus põimunud hirmuga. Hananiase ja Safiira traagiline surm võis olla see, mis takistas neil inimestel usukogukonnaga ühinemast, kes polnud kogenud Püha Vaimu muutvat väge. Tom Wright pakub välja ka võimaluse, et inimesed võisid karta kristlastega ühineda, sest ei tahtnud sattuda usujuhtide ja templiametnike viha alla. Samal ajal loeme, et rahvas “pidas…. neist suurt lugu” (s 13). 

Võib arvata, et väljapool olijad võisid olla heas mõttes kadedad selles osas, mida nägid koguduse keskel ning kogesid, et selline eluviis oli neile suure külgetõmbejõuga ning väga ahvatlev. Üks Hollandi misjoniteoloog on koguduse omadusi käsitledes öelnud: “ Misjoni ja evangelismitöö edukus sõltub kadeduse äratamise võimest.” Esmapilgul tundub taoline väide kummaline: on ju kadedus pigem negatiivne omadus - miski, mida peaks hukka mõistma ning vältima. Too teoloog aga selgitas oma sõnu järgmiselt: “Kogu töötegemine, ükskõik kui kallis ning hästi organiseeritud, kuid mis pole juurdunud kogudusse, kus on leitud vastastikuse armastuse saladus - on pikemas perspektiivis tõhtu.” (JH Bavinck).

Sageli on meil kiusatus rajada oma lootus ning usaldus tehnoloogilisele arengule - paremad veebilehed, professionaalselt koostatud helisüsteemid, esitlusstandardid, mis on võrdsed ja samaväärsed suurtel kontsertlavadel vm kasutatavatega. Ükski nimetatuist pole iseenesest halb, kuid ilma kogukonnata, kus inimesed väljendavad vastastikust hoolimist ning armastust reaalses maailmas - kõikide nende silme ees, kes on näljas millegi parema järele, on vaid tehnoloogia tugevusele rajatud tunnistus ebatõhus.

Kuigi paljud jäid jüngritest eemale hirmu tõttu, lisandus inimesi jätkuvalt kogudusse ikkagi. Salm 14 ütleb: “Seda enam aga lisandus neid, kes uskusid Issandasse, suurel hulgal nii mehi kui naisi…” Veel rohkem oli neid, keda ei hirmutanud Jeesuse järgmise ja Talle pühendumise võimalikud tagajärjed. Pigem tundub, et alternatiivi pakkuva kristliku kogukonna puhas ilu oli see, mis tõi aina enam “mehi ja naisi Kristuse juurde” ning lisati kogudusse.

 
“Nõnda paistku teiegi valgus inimestele, et nad teie häid tegusid nähes ülistaksid teie Isa, kes on taevas.” (Mt 5:16)

Selle kommentaari autor: APÜ