Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hoiatused

Kolmapäev, 29. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Õp 6:1-19

Hoiatus laiskuse ja valelikkuse eest
1Mu poeg, kui oled hakanud
käendajaks oma ligimesele,
kui oled löönud kätt võõra heaks,
2kui oled oma suu sõnade pärast
võrku mässitud,
oma suu sõnade pärast kinni püütud,
3siis tee ometi, mu poeg, enese päästmiseks nõnda,
sest sa oled ju sattunud oma ligimese võimusesse:
mine, alanda ennast ja anu oma ligimest!
4Ära anna und oma silmadele
ega suikumist laugudele!
5Päästa end gasellina lõksu eest
või otsekui lind püüdja käest!
6Mine sipelga juurde, sina laisk,
vaatle tema viise ja saa targaks!
7Kuigi tal ei ole pealikut,
ülevaatajat ega valitsejat,
8valmistab ta siiski suvel oma leiva
ja kogub lõikusajal oma toiduse.
9Kui kaua sa, laisk, magad,
millal sa ärkad unest?
10Veel pisut und, pisut tukkumist,
pisut pikutamist ristis kätega,
11siis tuleb vaesus sulle kallale otsekui röövel
ja puudus nagu relvastatud mees.
12
Kõlvatu inimene, nurjatu mees,
käib, vale suus,
13pilgutab silmi, annab jalaga märku,
viitab sõrmedega,
14tal on kavalus südames,
ta kavatseb kurja,
ta külvab alati riidu.
15Seepärast tuleb tema õnnetus äkitselt,
ta murtakse silmapilkselt ja abi ei ole.
16Neid kuut asja vihkab Issand,
jah, seitse on tema hingele jäledad:
17ülbed silmad, valelik keel,
käed, mis valavad süütut verd,
18süda, mis sepitseb nurjatuid kavatsusi,
jalad, mis kiiresti jooksevad kurja poole,
19valetunnistaja, kes väidab valet,
ja see, kes külvab riidu vendade vahel.

Täna Jumalat Tema armu ammendamatute rikkuste eest Kristuses. “On hea, kui süda kinnitatakse armu läbi...” (Hb 13:9)

Kahe võrgutajatest rääkiva tekstilõigu vahele, on asetatud tänane piiblitekst, mis hoiatab isalikult kolme liiki inimeste või käitumismustrite eest: 1) laenamise läbi rahalistesse raskustesse sattumise eest, 2) laiskade ja laiskuse eest, 3) tüliõhutajate ja kogukonna lõhestajate eest. Me ei tea, miks just need kolm teemat on esile tõstetud, aga kindlasti on need ka üksteisega seotud. Üks käitumisviis võib tuua kaasa järgmise. Samas on nende nõuannete ja hoiatuste keskel ka üks väga parktiline soovitus. 

Hoiatus mitte võtta enesele kaela võlgu, mida ei suudeta teenindada on ilmselgelt mõistlik soovitus (s 1-5), kuid see on hoiatus rumaluse vastu, mitte argument, mis keelaks helduse ohvritoomisel või vaeste eest hoolitsemisel. Piibel on täis üleskutseid olla heldekäelised nende suhtes kes on hädas (5Ms 15:7-11; Jk 2:1-17), ning selle hoiak võlgade suhtes ilmutab kaastunnet nende vastu, kes ägavad võlakoormate all.

Kas aga laisk mees, kes ignoreerib mõistliku majandamise põhimõtteid (s 8) jääb kimpu vaesusega (s 9-11)? Arvatavasti küll, kuigi mitte otsekohe, nagu paljud rikkad ja laisad pärijad võivad kinnitada. Nii on antud hoiatus asjakohane, selline, mille mõistlik lapsevanem edastab oma lastele. Mitte kuidagi aga ei saa selle lõigu põhjal järeldada, et Piibli põhiseisukoht vaesuse suhtes on, et see on vaeste eneste süü või nende sooritatud patu tagajärg!

Meil on oma osa teha õigluse ning kaastunde leevendamisel (Mt 23:23) ka evangeeliumi kuulutamise käigus.  Piibel rõhutab ikka ja jälle, et vaesed on enamasti rõhumise ning ekspluateerimise ohvrid ( Ii 24:1–12; Ps 10).

Vägivald, pettus, korruptsioon, ülbus, erimeelsuste ülesõhutamine ning innukus kurja tegemisel (s 12-19) on kõik põhjustanud kirjeldamatut häda minevikus, teevad seda ka olevikus ja tulevikus. Ka psalmide autor ägab selle pärast, et ülbed ja kurjad, kes jätkavad rikkuste kokkuajamist,  saavad ikkagi haavamatutena maitsta head ja muretut põlve ( Ps 73:2,12). Ometi antakse meile ka tõotus, et viimselt seatakse õiglus taas jalule, sest Jumal vihkab kurja (s 16) ning Tema olemuse ja kavatsuste keskmes on õigluse kehtestamine (Js 30:18; 51:4-5).

Mis on aga see praktiline nõuanne, lisaks kahjulike hoiakute vältimisele? Salmist 16. leiame asjad, mida Jumal vihkab. “Neid kuut asja vihkab Issand, jah, seitse on tema hingele jäledad: ülbed silmad, valelik keel, käed, mis valavad süütut verd, süda, mis sepitseb nurjatuid kavatsusi, jalad, mis kiiresti jooksevad kurja poole,  valetunnistaja, kes väidab valet, ja see, kes külvab riidu vendade vahel.”

See on jõuline väljendus, kuid ka väga praktiline. Psalmis 139 ütleb Taavet: “Kas ma neid, kes sind vihkavad, Issand, ei peaks vihkama, ja kas ei peaks mulle olema tülkad need, kes tõusevad sinu vastu?  Täie vihaga ma vihkan neid, nad on saanud mu vaenlasteks.” (Ps 139: 21-22) Meie eesmärk on muutuda järjest Kristuse sarnasemaks ja see tähendab ka nende asjade ( mitte inimeste) vihkamist, mida Jumal vihkab. Ning kui miski on meile olemuslikult vastumeelseks saanud, ei taha me nendega ka tegemist teha.

 
Palveta, et võiksid sama kirglikult vihata seda, mida Jumal vihkab, ning et omaksid armu ja tarkust armastada samamoodi kui Jumal armastab.

Selle kommentaari autor: APÜ