Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal toob esile hea

Reede, 16. September 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 11:25-36

Jumal ei hülga Iisraeli
25Vennad, ma ei taha ju, et teile jääks teadmata see saladus - et teie poleks enda meelest targad -, et Iisraelile on osaliselt tulnud paadumus, kuni paganate täiskogus on sisse astunud,
26ja nõnda pääseb lõpuks kogu Iisrael, nagu on kirjutatud: „Siionist tuleb vabastaja, tema kõrvaldab Jaakobist jumalakartmatuse.
27Ja see on minu leping nendele, kui ma kustutan ära nende patud.”
28Evangeeliumi poolelt vaadates on nad küll Jumala vaenlased teie heaks, aga valiku poolelt vaadates on nad armastatud esiisade pärast.
29Jumal ei kahetse ju oma armuande ega kutsumist.
30Sest otsekui teie tollal olite Jumalale sõnakuulmatud, nüüd on aga teie peale nende sõnakuulmatuse tõttu halastatud,
31nõnda on nüüd ka nemad muutunud sõnakuulmatuks teile osaks saanud halastuse pärast, et ka nende peale halastataks.
32Sest Jumal on kõik inimesed kinni pannud sõnakuulmatuse alla, et kõikide peale halastada.
33Oh seda Jumala rikkuse ja tarkuse ja tunnetuse sügavust! Ei suudeta uurida tema kohtumõistmisi ega jälgida tema teed!
34Sest kes on ära tundnud Issanda meele? Või kes on olnud talle nõuandjaks?
35Või kes on talle midagi enne andnud, et talle tuleks tasuda?
36Jah, temast ja tema läbi ja temasse on kõik. Temale olgu kirkus igavesti! Aamen.

Oled sa kunagi kogenud, kuidas Jumal kasutab mingit kurja mõne imelise eesmärgi heaks?

Paulus teeb kokkuvõtte peale kolme imelist peatükki ning avab veel rohkem seda Iisraeli rahvast puudutavat saladust, mida Jumal ise on talle ilmutanud. 

Näeme, et kuigi äraarvamatul ja kummalisemal viisil, on Jumal siiski tegutsemas. Kogu see protsess on aga "saladus" (s. 25) - sõna, mis kirjeldab hästi Jumala varjatud, Kristuses avaldunud, kuid mitte veel täielikult täitunud plaani (vt. Rm 16:25, Ef 1:9) Paulus ütleb ka siin: “ Ei suudeta uurida tema kohtumõistmisi ega jälgida tema teed!” (s 33)

Iisrael on osaliselt "paadunud", kuna kohtumõistmise aeg veel viibib, selleks, et evangeeliumi kuulutus jõuaks paganateni. Kuid kui 'paganate täisarv on sisse läinud' - ehk kui evangeelium on jõudnud maailma kõikide otsteni ja Jumal on on kogu koguduse ‘kutsunud' (Rm 9:24), siis saabub ka oodatav kohtupäev. 

Kogu Iisraeli päästmise protsess on tihedalt läbipõimunud paganate päästmisega, ega saa toimuda mingil muul viisil. Salm 26 algab sõnadega "ja nõnda" - ehk 'just sellel viisil', läbi protsessi, mida kirjeldatakse Rm 11:11 ja siin, salmides 30-32. Me sageli ei taju kui suur ja eriline on see arm, et paganarahvadki on pääsenud osa saama Jumala tõotusest Iisraelile. Aga meil on igati põhjust tuua Jumalale kiitust selle imelise plaani eest.

Väga oluline on ka tähele panna, et 'Iisraeli' defineeritakse Rm 9:6-8 kui “tõotuse lapsi” keda eristatakse ülejäänud juutidest, sest see “tõotuse laste” kogukond on eraldatud Aabrahami füüsiliste järletulijate tervikust. Seesama “tõotuse laste Iisrael” päästetakse esmalt paadumisest ning viimselt jumalariiki. 

Läbi sellise päästetöö teostab Jumala täielikult enda lepingulist tõotust oma rahva vastu. (s 26-29)! Tema sõna ei ole läinud tühja ja Ta täidab kõik oma tõotused (Rm 9:6). Oh seda Jumala rikkuse ja tarkuse ja tunnetuse sügavust! (s 33)

 
Meenuta ja nimeta Jumalat kiites kõiki tõotusi, mis kuuluvad ka sulle Jeesuse läbi. Kui oled vastamisi mõne suure väljakutsega - liida ka see oma kiitusesse uskudes, et Jumal toob alati esile hea, ka sellest, mida on plaanitud meie kahjustamiseks.

Selle kommentaari autor: APÜ