Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastus teeb teisiti

Esmaspäev, 9. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:43-48

Jeesuse mäejutlus
43Te olete kuulnud, et on öeldud: Armasta oma ligimest ja vihka oma vaenlast!
44Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad,
45et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale!
46Sest kui te armastate neid, kes teid armastavad, mis palka te saate? Eks tölneridki tee sedasama?
47Ja kui te üksnes vendi tervitate, mida erilist te siis teete? Eks paganadki tee sedasama?
48Teie olge siis täiuslikud, nõnda nagu teie taevane Isa on täiuslik!

On inimlik tasuda head heaga ja halba halvaga. Head halvaga tasuda on saatanlik. Halba heaga tasuda on jumalik. Meil on Isa, kes laseb päikese paista heade ja kurjade üle.

Pikemas tekstilõigus Mt 5: 33-48 loeme, et meilt oodatakse kaasinimeste kohtlemist õigel viisil. Jeesus õpetusest aimub eluviis, kus pole vaja anda tõotusi, allkirjastada lepinguid või öeldut kinnitada vandega. Meie eluviisist peaks andma kindluse, et teeme seda mida oleme lubanud.

Kõige raskem osa sellest lõigust, on ilmselt käsk armastada oma vaenlasi. Lihtne on armastada neid, kes sulle armastusega vastavad, hoopis teine asi aga jätkata nende armastamist, kes sulle hetkekski hingamiserahu ei anna. Võib-olla oli see üheks põhjuseks, miks rabid “kaunistasid” armastuse käsu reeglitega selle kohta, keda oli lubatud vihata (s 43). 

 Jeesus ise aga rakendas taevariigi armastuse printsiipi enda elus täiel määral -Ta elas selle järgi ning ka suri selle järgi (s 44). Ning meil ei oleks mingit lootust igavesele elule, kui Jeesus oleks keeldunud armastamast oma vaenlasi - meie olime tema vaenlased ( Rm 5:10; Fl 3:18). 

Armastus ei ole meeldimise tunne, vaid otsus, mis väljendub heades tegudes - näiteks palvetamises oma vaenlaste eest. Seega - on võimalik armastada ka siis kui too teine ei meeldi. Õnneks ei jäeta inimeste kõikuvate tunnete määrata seda, mis võiks olla ligimesele hea. Jumala tahte hea ja halva osas leiame Piiblist. 

Jeesus avardab tänases tekstis taas kord levinud õpetust öeldes, et meie armastus peab laienema neile, kes meid vihkavad (s 43,44). See oli siis on ja on ka täna radikaalselt vastanduv õpetus ja tundub paljudele naeruväärse ning vastuvõetamatuna, tõhutuna. Seista silmitsi võidutseva kurjusega uskudes, et “valgus on tugevam kui pimedus; armastus on tugevam kui vihkamine...” võib tunduda naiivne või ülejõukäiv. 

Need armastuse, halastuse ja helduse teod aga, mida on tehtud ja õnneks tehakse jätkuvalt keset vihkamist, seisavad väljapaistvaina vihkamise pimeduses kuulutades: “ Viimselt ei saa viha võita - ükskõik mida see meile ka teeks.” Just nii, nagu seisis rist keset pilkavaid ja needvaid masse. 

See on kõike muud kui kerge. Aga see on taevariigi tõde.  Ja kui sellepärast tuleb läbi minna kannatusest, annab meile jõudu teadmine, et Jeesus ise kõndis seda rada meie ees ja on neil hetkedel meie kõrval.

 

Jumal on armastus ja kes püsib armastuses, püsib Jumalas ja Jumal püsib temas. (1Jh 4:16)

Selle kommentaari autor: APÜ