Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usalda mind

Reede, 13. Jaanuar 2023

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 6:24-34

Jeesuse mäejutlus
24Keegi ei saa teenida kahte isandat, ikka on nii, et ta vihkab üht ja armastab teist või et ta pooldab üht ja põlgab teist. Teie ei saa teenida nii Jumalat kui mammonat.
25Seepärast ma ütlen teile: Ärge muretsege oma hinge pärast, mida süüa, ega oma ihu pärast, millega riietuda! Eks hing ole enam kui toidus ja ihu enam kui rõivas?
26Pange tähele taeva linde: nad ei külva ega lõika ega kogu aitadesse, ning teie taevane Isa toidab neid. Eks teie ole palju enam väärt kui nemad?
27Aga kes teie seast suudab muretsemisega oma elule ühe küünragi juurde lisada?
28Ja rõivastuse pärast, mis te muretsete? Pange tähele lilli väljal, kuidas nad kasvavad: ei näe nad vaeva ega ketra,
29aga ma ütlen teile, et isegi Saalomon kogu oma hiilguses ei olnud nõnda ehitud nagu igaüks neist.
30Kui aga Jumal nõnda rüütab väljal rohtu, mis täna on ja homme visatakse ahju, eks siis veelgi enam teid, te nõdrausulised!
31Ärge siis hakake muretsema, öeldes: „Mis me sööme?” või „Mis me joome?” või „Millega me riietume?”
32Sest kõike seda taotlevad paganad. Teie taevane Isa teab ju, et te seda kõike vajate.
33Aga otsige esmalt Jumala riiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi!
34Ärge siis hakake muretsema homse pärast, sest küll homne päev muretseb ise enese eest! Igale päevale piisab oma vaevast.

“Kui oled valinud Jumala ning tahad elada Teda kummardades, tähendab, et sa ei tee enam probeemi sellest, mis söögiajal laual on või kas riided su kapis on moes. Elu on palju rohkem kui toit, mida suhu paned, ning su väljanägemises on palju olulisemaid asju, kui riided mis su keha ümbritsevad. Vaata linde, kes on vabad igasugustest köidikutest ega ole seotud töökirjelduse külge, muretud Jumala hoole all. Ja sina oled palju olulisem kui linnud.” (Mt 6:24 The Message)

Oma raamatus “Surijate viis suurimat kahetsust: kallite lahkumise läbi muudetud elu" (Hay House, 2012), kirjeldab Bonnie Ware oma kogemust palliatiivse ravi pakkujana. Ta küsis oma patsientidelt kas nad kahetsesid midagi või teeksid teisiti, kui see oleks võimalik. Koondanud kõik vastused, toob ta välja viis kõige suuremat teemat. Esimene neist on: “Ma soovin, et poleks nii palju töötanud”.

Paljud avaldasid kahetsust, et nii suur osa nende elust kulus pingutusele teenida võimalikult palju raha. Ware arvab, et kui suudaksime rakendada lihtsuse distsipliini ning teeksime teadlikumaid valikuid - ja selle läbi tekitaksime oma ellu ruumi juurde - võiksime elada õnnelikumat elu ning  vajaksime oluliselt vähem materiaalset omandit. 

Ka Jeesus käsitleb materiaalse turvalisuse teemat tänases piiblitekstis. Me muretseme elu ja selle pärast mida vajame või tahame, ning tuleviku pärast, milline see olla võiks. Reklaamitööstus, mis müüb meile elustiili, staatust ning turvalisust on üliefektiivne, pannes meid igatsema ja himustama enamat kui tegelikult vajame.

 Jeesus tõmbab meid tagasi - lihtsa eluviisi distsipliini juurde. Otsida esmalt jumalariiki ja tema õigust, ei tähenda, et peaksime loobuma tulevikuplaanide tegemisest. Aga see tähendab, et meil tuleb teha iseeneses ruumi  - Jumalale ja kaasinimestele. See tähendab, et otsime muutust ning transformatsiooni siin, selles maailmas, kus elame; et hoolitseme vanade ja vaeste eest enda kogukonnas; et tekitame positiivseid muudatusi seal, kus elame. 

Ja Jeesus tõotas, et kui me nii elame, siis leiame rõõmu, rahulolu ning eesmärgi, leiame ka jumalariigi elu. Kindel on, et Jumal ei hülga meid, vaid varustab meid ustavalt kõigega, mida vajame.

 

“Kinnita oma elu Jumala reaalsusesse, Jumala toimimisele ja varustamisele ning ära muretse millestki ilma jäämise pärast. Su argimurede eest kantakse hoolt. Keskendu sellele, mida Jumal teeb praegu, ning ära mine ärevaks sellepärast mis võib, või ei või juhtuda homme. Jumal aitab sul toime tulla ükskõik milliste raskustega, kui see aeg peaks tulema.” (Mt 6:31-34 The Message)

Selle kommentaari autor: APÜ