Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Markuse 4:21-34

Esmaspäev, 12. Juuli 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Markuse 4:21-34

Tähendamissõna lambist
21Ja Jeesus ütles neile: "Kas lamp tuuakse tuppa selleks, et seda panna vaka või voodi alla? Eks ikka selleks, et see pandaks lambijalale?!
22Sest kõik peidetu on olemas vaid avalikuks saamiseks, kõik varjulepandu vaid päevavalgele tulemiseks.
23Kui kellelgi on kõrvad kuulda, kuulgu!"24Ja Jeesus ütles neile: "Pange tähele, mida te kuulete! Mis mõõduga teie mõõdate, sellega mõõdetakse ka teile, ja teile lisatakse veel juurde,
25sest kellel on, sellele antakse, ja kellel ei ole, sellelt võetakse ära seegi, mis tal on."
Tähendamissõna iseenesest kasvavast viljast
26Ja Jeesus ütles: "Nõnda on Jumala riik: nagu inimene viskab seemne maa peale
27ning heidab magama ja ärkab üles öösel ja päeval, ning seeme tärkab ja loob pea, nõnda et inimene ei tea, kuidas.
28Maa kannab vilja iseenesest, esmalt orast, seejärel päid, seejärel täit nisutera pea sees.
29Aga niipea kui vili on küps, saadab ta sirbi, sest lõikusaeg on käes."
Tähendamissõna sinepiivakesest
30Ja Jeesus ütles: "Millega võiksime võrrelda Jumala riiki või millise tähendamissõnaga teda kujutaksime?
31Sinepiivakesega, mis on, kui see külvatakse maha, väiksem kõigist seemneist maa peal.
32Ent kui see on külvatud, siis see sirgub ja kasvab suuremaks kõigist taimedest aias ja ajab suured oksad, nii et taeva linnud võivad teha pesa selle varjus."33Ja Jeesus rääkis Jumala sõna paljude selliste tähendamissõnadega, kuivõrd nad suutsid kuulata,
34aga ilma tähendamissõnata ei rääkinud ta neile. Kuid omavahel olles seletas ta oma jüngreile kõik ära.

Mida eelmise kirjasõna tarkusega peale hakata? Samamoodi, nagu ei panda põlevat küünalt voodi alla, ei saa peita Jumala sõna mõju inimesele. See, et keegi on saanud Jumala sõnast puudutatud (“sõna kuulnud”, “tähele pannud”), paistab kaugele ära.

Jumala sõna kuuldes on meil vastutus seda ka oma elus väljendada – sõna peites võime selle mõju oma elus kustutada või tekitada tulekahju, nagu juhtub ka voodi alla pandud küünlaga. Juba Taavet on öelnud: “Sinu sõna on mu jalale lambiks” (Ps 119:105), mis tähendab, et Jumala sõna on meie elus juhtnööriks, juhiks ja teenäitajaks.
Nüüd võib tekkida küsimus: kuidas see kõik sünnib? Vastuse annavad salmid 26-29. Tegelikult jääb küll saamata lõplik vastus, kus kõik on üksipulgi ära seletatud. Samasugune kindlus, mis on põllumehel igal kevadel seemet külvates, peaks olema ka meil inimeste südame põllumaad harides. Mõne aja möödudes saame lõigata ja viljast rõõmu tunda. Kuidas see aga täpselt sünnib, on ja jääb imeks.

Kolmas küsimus võiks olla: kui suur on saak ja juurdekasv? Sellele annab vastuse tähendamissõna sinepiivakesest. Nii nagu sinepiiva on üks väiksemaid seemneid maa peal, on ka Jumala riigi algus igas inimeses väga väike. Samas aga sisaldub mõlemas tohutu potentsiaal. Sinepiivake võib kasvada puuks, mille all linnudki varju leiavad. Millist varju võib leida, kui Jumala sõna seeme on küpseks saanud?

Issand, aita, et minu elust Sinu sõna alati välja paistaks!