Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jeesus räägib tähendamissõnadega

Reede, 14. Jaanuar 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Luuka 5:33-39

Paastumise küsimus
33Nemad aga ütlesid talle: "Johannese jüngrid paastuvad sageli ja peavad palveaegu, nõndasamuti ka variseride jüngrid, sinu omad aga söövad ja joovad."
34Jeesus ütles neile: "Kas te võite peiupoisse panna paastuma sel ajal, kui peigmees on nende juures?
35Ent päevad tulevad, mil peigmees võetakse neilt ära, küll nad siis paastuvad neil päevil."36Aga ta ütles neile ka tähendamissõna: "Keegi ei rebi paika uue kuue küljest, et parandada vana kuube, muidu ta ju rebib uue katki ning paik uue küljest ei sobi vana peale.
37Ja keegi ei vala värsket veini vanadesse nahklähkritesse, muidu värske vein rebestab lähkrid ja voolab maha ning lähkrid muutuvad kõlbmatuks,
38vaid värske vein tuleb valada uutesse lähkritesse.
39Ja keegi, kes on joonud vana, ei taha uut, vaid ütleb: Vana on maitsvam!"

Variserid ja kirjatundjad jätkavad Jeesuse ja tema jüngrite süüdistamist. <br>Jeesus nimetab ennast peigmeheks ja jüngreid peiupoisteks, oma sõpradeks. Nii variseridele kui ka Johannese jüngritele oli loomulik kaks korda nädalas paastuda ja meeleparandust otsida. Jeesus aga leiab, et Tema jüngritel on praegu õige aeg rõõmus olla, sest nad on <b>koos oma Issandaga</b> (s 34)!

Kes on siis pruut? Vanas Testamendis nimetab Jumal Iisareli rahvast oma pruudiks. Meile ei ole teada, kas variserid mõistsid Jeesuse vastuse sügavamat sisu, kuid täna teame, et Jeesus viitas endale kui Jumalale.
Salmis 35 räägib Jeesus oma eelseisvast vangistusest ja surmast - lahkumisest jüngritest. Alles siis, kui Jeesus nende juurest ära võeti, oli neil tõesti põhjust kurvastada ja paastudes palvetada.
Edasi kõneleb Jeesus tähendamissõnadega. Mida mõtleb ta kuue paikamise ning vanade ja uute veinilähkrite all?
Variserid olid kinni vanades usuelu traditsioonides, millest suure osa, nt iganädalased paastumised, olid nad ise sisse seadnud.
Tundub, et Jeesus tahab oma tähendamissõnadega öelda, et uut sisu ei saa suruda vanade reeglite raamidesse - see oleks sama mõttetu kui lõhkuda ära uus rõivas, et parandada vana ja kulunut. Usulised teenimisvormid ja traditsioonid peavad tulenema usu sisust ja olukorrast, milles inimesed elavad. Vastupidisel juhul ei teeni inimesed enam väliste vormide kaudu Jumalat, vaid väliseid vorme endid.
Jeesus ei tulnud judaismi vana rõivast “lappima” - Ta lõi midagi täiesti uut.

Uut sisu ei saa suruda vanade reeglite raamidesse.

Selle kommentaari autor: Anneli Pärlin