Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ef 1:1-6

Laupäev, 7. Mai 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 1:1-6

Tervitus
1Paulus, Jumala tahtmisel Kristuse Jeesuse apostel - pühadele, kes on Efesoses, ja usklikele Kristuses Jeesuses:
2Armu teile ja rahu Jumalalt, meie Isalt, ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt!
Hümn Kristuse ülistuseks
3Kiidetud olgu Jumal ja meie Issanda Jeesuse Kristuse Isa, kes meid on taevast õnnistanud kõige vaimuliku õnnistusega Kristuses;
4nõnda nagu tema on meid Kristuses valinud enne maailma rajamist olema pühad ja laitmatud tema palge ees armastuses,
5meid ette määrates lapseõiguse osalisteks Jeesuse Kristuse kaudu enese juurde oma tahtmise heameelt mööda,
6tema armu kirkuse kiituseks, mille ta meile on kinkinud selles Armastatus.

Efesose kiri, nagu ka Pauluse kirjad koloslastele, filiplastele la Fileemonile, on kogudusele saadetud Roomast Pauluse esimese vangipõlve ajal. Neid kirju nimetatakse ühiselt ka “vanglakirjadeks”. Kiri efeslastele saadeti arvatavasti 62. aastal.

Kiri algab Paulusele nii iseloomuliku tervitusega: armu ja rahu teile Jumalalt. Kuid igal vormelil on olemas ka oma sisu ning selle lause juures hetkeks peatudes avastame, kui väärtuslik see tegelikult on. Armu ja rahu … kui väga me neid mõlemaid vajame! Kuid Paulus ei soovi lihtsalt moepärast head soovi, mis jääks unistuseks. Tema lause lõpp toob selle meile reaalselt käeulatusse: selle allikaks on meie ISA, kõikväeline Jumal, ja Jeesus, meie lunastaja.
Seda kolmainu Jumalat tasub ülistada! Loomulikult on ta täiuslik, kuid mitte see pole ülistuse peamine põhjus. Ta on ju meid õnnistanud ………………….. (s 3). See tõdemus ja järgmisedki salmid ütlevad meile midagi Tema heatahtlikkuse kohta meie suhtes – Ta annab ainult parimat ja mitte “näpuotsaga”, raasukesehaaval, vaid ülikülluslikult!
Loe ja mõtiskle täna selle üle, millise tuleviku Jumal on meile valmistanud (s 4 ja 5). Seda on ta teinud Jeesuse Kristuse kaudu, sest Jumal on õiglane Jumal ja ei saaks kuidagi üleastujaid patuseid õnnistada, isegi mitte jätta karistamata. Jeesus, Jumalast Armastatu, pidi toimetama lepituse. Nüüd on Jumalal heameel tõmmata meid enese juurde ja olla meile isaks. Kui suur on küll Tema armastuse kirkus?! Ülistagem täna meie armastavat Jumalat!

Jumalal on heameel meile head teha!

Selle kommentaari autor: Katrin Soosõrv