Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jää sinna, kus oled!

Pühapäev, 17. Juuli 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 11

Issand on ustav ja õiglane
1Laulujuhatajale: Taaveti laul.
Ma otsin pelgupaika Issanda juures. Kuidas te ütlete mu hingele: "Põgene mägedele nagu lind!"

2Sest vaata, õelad tõmbavad ammu vinna, nad asetavad nooled nöörile, et pimedas lasta siirameelsete pihta.
3Kui alussambad maha kistakse, mida siis õige saab teha?
4Issand on oma pühas templis, Issand, kelle aujärg on taevas; tema silmad näevad igale poole, ta pilgud katsuvad läbi inimlapsi.
5Issand katsub läbi õige, aga õelat ja vägivalla armastajat vihkab ta hing.
6Ta laseb sadada õelate peale süsi, tuld ja väävlit; ja kõrvetav tuul on nende karikaosa.
7Sest Issand on õiglane, ta armastab õiglust; õiged saavad näha ta palet.

Pöördudes Issanda poole, näitab psalmist selgelt, kellele ta elu on rajatud, mis on ta elu moto. Sõber seab ta moto aga kahtluse alla ja soovitab tal põgeneda “mägedele nagu lind”.

Lind on elav loodu ja võib lennata, kuhu tahab, aga linnul ei ole südametunnistust, nagu sinul ja minul. Me peame kasutama oma vabadust sügava vastutustundega. Me ei saa ära lennata inimelu probleemide eest või kui metafoori kasutada: matta pead liiva alla nagu jaanalind.
Taavet ei taha põgeneda sellest kohast või kogemusest, kuhu Jumal ta on pannud. Kas pole see meilegi tark nõuanne? Kui tuleb maavärin ja sa arvad, et su elu põhialused on hävitatud, siis tuleta meelde, et nii kurje kui häid testitakse koos. Ärgem kunagi unustagem, et Jumal omab kontrolli meie elu üle. “Issand on minu kindel kilp ja kaitse!”
1. Jumal on elav ja tegutseb oma templis – Ta kuuleb palveid, andestab patte, tervendab ja ootab, et inimesed varjuksid Temasse, mitte näilistesse turvapaikadesse.
2. Jumal juhib kogu maailma ülevaltpoolt, paneb tähele ja katsub läbi iga inimelu detaili. Ta teeb seda kedagi eelistamata.
Ühendades need kaks tõde, jõuame järeldusele, et Jumal ei ole ainult alguse looja, vaid omab ka isiklikku suhet oma looduga. Psalmi autor kõneleb Jumala hingest (s 5). Inimese puhul öeldakse sedasama. Sellega ütleb Taavet, et Jumal on isik ja inimene on loodud Jumala näo järgi.

Jäägem siis sinna, kuhu Ta meid on juhtinud!

Selle kommentaari autor: Joel Aulis