Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Erinev, kuid hinnatud

Laupäev, 4. Märts 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: RM 16:1-16

Nimelisi tervitusi
1Ma jätan teie hoolde meie õe Foibe, kes on Kenkrea koguduse teenistuses.
2Võtke ta vastu Issandas nagu pühadele kohane ning toetage teda, milles tal iganes teid vaja läheb, sest tema isegi on olnud paljudele toeks, ka minule endale!3Tervitage minu kaastöölisi Kristuses Jeesuses, Priskat ja Akvilat,
4kes minu hinge eest oma pea on pannud kaalule, keda ei täna üksnes mina, vaid ka kõik paganate kogudused;
5tervitage ka kogudust nende kojas! Tervitage mu armast Epainetost, kes oli Aasia provintsis esimene pöörduma Kristuse poole!
6Tervitage Maarjat, kes on teie eest palju vaeva näinud!
7Tervitage Andronikost ja Juniast, mu sugulasi ja vanglakaaslasi, kes on silmapaistvad apostlite seas; nemad olid kristlased juba enne mind.
8Tervitage Ampliatust, mu armast Issandas!
9Tervitage Urbanust, meie kaastöölist Issandas, ja mu armast Stahhüst!
10Tervitage Apellest, kes on tunnustatud kristlane! Tervitage Aristobulose omi!
11Tervitage Heroodioni, mu sugulast! Tervitage Narkissose omadest neid, kes on Issandas!
12Tervitage Trüfainat ja Trüfoosat, kes näevad vaeva Issandale! Tervitage armast õde Persist, kes on palju vaeva näinud Issandale!
13Tervitage Issandas valitud Ruufust ja tema ema, kes on ka minu emaks olnud!
14Tervitage Asünkritost, Flegonit, Hermest, Patrobast, Hermast ja vendi, kes on nendega!
15Tervitage Filologost ja Juuliat, Neereust ja ta õde ja Olümpast ning kõiki pühasid, kes on nendega!
16Tervitage üksteist püha suudlusega! Kõik Kristuse kogudused tervitavad teid!

Meenuta mõnda inimest, kes sinu koguduses on teistest erinev. Täna Jumalat tema eest.

Kristlikku kirikusse on alati kuulunud väga erinevaid inimesi. Kuigi Paulus ei olnud kunagi külastanud Roomat, saadab ta oma tervitused vähemalt viiele kodukogudusele ja mainib 26 väga erineva tagapõhjaga isikut. Priska ja Akvila olid edukad juutidest äriinimesed. Epainetos oli paganakristlane. Andronikos ja Junias olid tuntud misjonäridest abielupaar. Ampliatus, Urbanus, Stahhüs, Apelles, Hermes, Filoloogos ja Juulia olid orjad. Mõned võisid olla töötanud keisri õukonnas. Aristobulus Heroodes Suure pojapoeg. Heroodion Heroodese poolt vabakslastud ori. Narkissos oli rikas vabakslastud ori, kellel olid sidemed keisrikojaga. Ruufus oli Küreene Siimoni poeg. Pauluse lähenemine neile näitab selgelt, kuidas tuleks tänapäeva kogudustes erinevaid inimesi ühtsusele üles kutsuma. Paulus rõhutab, et kõige tähtsam on usklike suhe Kristusega (s 3,7,8,9,10,11,12,13). Seepärast on kõigi kristlike koguduste alus elav suhe Kristusega. Teiseks on olulised omavahelised soojad suhted (õde, vend, armas sõber, armastus) ja armastuse väljanäitamine üksteise suhtes. Kolmandaks hindab Paulus nende väsimatuid pingutusi evangeeliumi kuulutamisel. Ta toob eriti esile viit töökat naist, Foibet, Mariat, Trüfainet, Trüfoosat ja Persist, ning peab nii naisi kui mehi võrdselt olulisteks. Ühtsus ei seisne ühetaolisuses, vaid selles, et kõigil on suhe Jumalaga. Kui meie, sarnaselt Paulusele, väljendame armastust ja tunnustust üksteise suhtes ning abistame üksteist, siis tunneme, et ka meid hinnatakse ja saame sellest jõudu juurde. Ühtsus tugevneb, kuigi erinevused jäävad.

Kuidas aitad sa kaasa ühtsuse suurenemisele oma koguduses? Saaksid sa selle heaks veel midagi teha?

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson