Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tt 1:10-16

Laupäev, 20. Mai 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tt 1:10-16

Valeõpetajatest
10Sest on palju vastuhakkajaid, lobisejaid ja eksitajaid, eriti ümberlõigatute seas,
11kelle suu tuleb sulgeda, sest nad pööravad ära terved pered, õpetades häbiväärsest kasuhimust seda, mida ei peaks.
12Üks nende seast, nende oma prohvet, on öelnud: "Kreetalased on luiskajad, tigedad loomad, laisklejad vatsad."13See tunnistus on tõsi. Sel põhjusel noomi neid karmilt, et nad oleksid usult terved,
14ei hooliks juudi müütidest ega tõele selja pööranud inimeste käskudest.
15Puhtaile on kõik puhas, aga rüvedaile ja uskmatuile pole miski puhas, vaid rüve on nii nende meel kui südametunnistus.
16Nad väidavad end tundvat Jumalat, aga tegudega salgavad tema, sest nad on jäledad ja sõnakuulmatud ega ole ühelegi heale teole kõlblikud.

Tänases kirjakohas annab apostel Paulus oma usupojale, oma kaastöölisele, Tiitusele, ülesande midagi ette võtta. Seista vastu eksitajatele, seista vastu valeõpetajatele.

Tihti me näeme kristlaste hulgas kahte liiki inimesi. Ühed on nagu sellised armastuse vennad või õed. Nemad tahaksid kõike armastusega kinni katta. Teised on tõe eest seisjad, kellel nagu puudub see armastus. Aga me teame, et need kaks tõde peaksid käima käsikäes. See tähendab ka seda, et on aegu, on paiku, kus me peame seisma teatud asjadele vastu. Kui me tuleme anglikaani kiriku katekismuse juurde, siis seal öeldakse, et Issand annaks meile armu, et me tunnistaksime tõde, tunnistaksime tõest ja mitte oma vaikimisega ei juhataks inimesi eksiteele. Mõnikord mõnes situatsioonis on nii kerge tahta jääda vaikseks, mõelda, mis see minu asi on, kas mina peaksin sekkuma, kas mul on üldse tarvis midagi teha, ehk see asi läheb üle. Me teame, et ka juhtimisteoorias on selliseid asju, kus inimesed, mõned kristlikud juhid, ja loomulikult ka igasugused juhid, tahaksid otsuseid mitte langetada, sest teinekord on otsuse tegemine keeruline, see on isegi valuline, aga tuleb midagi ette võtta. Siin öeldakse, et tuleb nende suu sulgeda. Loomulikult me peame omama tarkust, kuidas me seda teeme. Mõnikord on inimesed läinud nii liiale, et tulemus on hoopis vastupidine, mida Jumal tahaks näha. Aga ometigi ütleb Jumala sõna siin: “Noomi neid karmilt!” Ja siis ta räägib siin juudi müütidest ja ka käskudest. Me tihti näeme inimesi enda ümber, kes tegelevad kõiksugu õpetuslike suundadega, millel tundub olevat efektne või väliselt hiilgav kate, aga kui me natuke sügavamalt hakkame vaatama, siis seal katte all ei ole midagi, mis sarnaneks selle kristlusega, mis oli Pauluse ajal, mis oli esimestel sajanditel. Me tahaksime alati midagi uut. Me tahaksime midagi põnevat. Aga tänaselgi päeval avame oma südamed Jumalale ja Tema Sõnale. Tema Sõnast on meile küll. Ja kui meil on selline arvamine, selline arusaamine, siis me võime ka julgelt vastu seista kõikidele tõmbetuultele, kõikidele eksiõpetustele, ükskõik, kust nurga alt nad ka ei tuleks. Ja kahjuks neid eksiõpetusi on, on ka Eestimaal ja mõnigi kord on nad tugevamad, kord on nõrgemad, ikka püüdes õigeid sellelt teelt kõrvale juhtida, kuhu Jumal on meid kõiki kõndima pannud, kes me oleme Tema vastu võtnud. Sellepärast palvetagem tänagi, et Issand hoiaks meid valeõpetajatest, valeõpetustest ja annaks meile armu kindlalt armastuses ja usus seista vastu nii valeõpetajatele kui ka valeõpetustele.

Selle kommentaari autor: Heigo Ritsbek