Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Eelarvamustevaba nägemine

Laupäev, 22. Juuli 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 4:15-30

Jeesus kõneleb Samaaria naisega
15Naine ütles talle: "Isand, anna mulle seda vett, et ma ei januneks enam ega peaks aina käima siit ammutamas!"
16Jeesus ütles talle: "Mine kutsu oma mees ning tule siia tagasi!"
17Naine vastas: "Mul ei ole meest." Jeesus ütles talle: "Sul on õigus, kui sa ütled: "Mul ei ole meest",
18sest kuigi sul on olnud viis meest, ei ole see, kellega sa praegu elad, sinu mees. Seda sa oled õigesti ütelnud."
19Naine ütles temale: "Isand, ma näen, et sa oled prohvet.
20Meie esiisad kummardasid Jumalat sellel mäel, ja teie ütlete, et Jeruusalemm olevat paik, kus peab kummardama."
21Jeesus ütles talle: "Naine, usu mind, et tuleb tund, mil te ei kummarda Isa sellel mäel ega Jeruusalemmas!
22Teie kummardate, mida te ei tea, meie kummardame, mida me teame, sest pääste tuleb juutidelt.
23Kuid tuleb tund ja see ongi juba käes, et tõelised kummardajad kummardavad Isa vaimus ja tões, sest Isa otsib neid, kes teda nõnda kummardavad.
24Jumal on Vaim ja kes teda kummardavad, peavad teda vaimus ja tões kummardama."
25Naine ütles temale: "Ma tean, et tuleb Messias, keda nimetatakse Kristuseks. Kui tema tuleb, siis ta kuulutab meile kõik."
26Jeesus ütles talle: "Mina, kes ma sinuga räägin, olengi see."27Ja sel hetkel tulid ta jüngrid tagasi ja panid imeks, et Jeesus kõneles naisega. Ometi ei öelnud keegi: "Mis sa temalt tahad?" või "Mida sa temaga räägid?"
28Siis jättis naine oma veekannu sinna ning läks tagasi külla ja ütles inimestele:
29"Tulge vaadake inimest, kes ütles mulle kõik, mis ma olen teinud! Kas mitte tema pole Messias?"
30Ja nad tulid külast välja Jeesuse juurde.

Jeesuse kohtumine Samaaria naisega esitab väljakutse meie endi eelarvamustele. Näeme oma Issandat suhtlemas naisega kaevul, tegemata välja ühestki tolleaegsest juutide käitumistavast.

Eriliselt ebakorrektne, kui mitte skandaalne on asjaolu, et see vestlus toimub niivõrd familiaarsel viisil – ja just see hakkab esimesena silma ka linnast tagasi saabuvatele jüngritele ( s27). Ometi, lugedes seda jutustust teistkordselt tekib küsimus: kus on alus tõlgendusele, nagu püüaks naine oma vastustega juhtida Jeesuse tähelepanu kõrvale omaenese häbiväärselt olukorralt. Pigem tundub, et seegi tõlgendus tekkinud järjekordsest eelhoiakust. Aga miks on siis nii raske nõustuda, et naine võis ka tegelikult otsida vastuseid elu sügavamatele küsimustele? Tema vastused Jeesusele on mõtestatud ning viitavad sisemisele näljale saada enam teada sellelt, kelle päralt on kogu tõde.
Jah tõesti, naine kaevul ammutab vett Lähis-Ida tingimustes päeva kõige viletsamal ajal, ilmselt seetõttu, et on oma kogukonnast väljapoole arvatud. Ja nagu Jeesus ka teab, on ta moraalselt kompromiteerinud oma naiseseisuse. Aga kas see on see kõige hullem, andeksandmatu patt? Kas ka meie oleme nagu need, kes tirisid Jeesuse ette abielurikkumiselt tabatud naise ning viitasid seega abielurikkumisele kui kõige jõledamale eksimusele üldse? Paulus ütleb, et ahnus on vähemalt sama hull kui ebamoraalsus ja nimetab seda lausa ebajumalateenimiseks ( Kl 3;5).
Oma eelarvamuste küüsis olles võime ka meie mõtelda, et teatud inimesed polegi väärt tõusma kõrgemale olukorrast kuhu elu neid viinud on.
Jeesus otsustas teisiti, ning tema teadmine naise mitmest abikaasast sai tasakaalustatud naise südamekarje kuulmise ja mõistmisega. Ja naine, innustununa Jeesuse poole kogetud vastuvõtmises, ületab oma hirmu ning jookseb kutsuma teisi, et ka nemad saaksid osa Sellest õnnistusest ( s 29).
Johannes on juba eelpool märkinud ära Jeesuse võimet näha inimeste sisse. Ja see on miski, mida pole vaja karta. Ennast ilmutav Jumal on meie kõikide sisse asetanud janu saada kellegi poolt vastuvõetud ja aktsepteeritud, olla mõistetud ja hinnatud. Ja kui Tema on meid vastu võtnud ja meile andestanud, oskame ka ise vaadata teisi uue, eelhoiakutest vaba pilguga.

Kas tunned end kõikenägeva Jumala ligiolus halvasti? Luba, et tema valgus võiks hakata särama sinu südames ja võta ikka ja jälle vastu tema heakskiit ning puhastus.

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner