Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hetk õpetamiseks

Esmaspäev, 24. Juuli 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 4:31-42

Jeesus kõneleb Samaaria naisega
31Vahepeal palusid jüngrid teda: "Rabi, söö!"
32Aga tema ütles neile: "Minul on süüa rooga, mida teie ei tea."
33Siis arutasid jüngrid omavahel: "Kas keegi on talle süüa toonud?"
34Jeesus ütles neile: "Minu roog on see, et ma teen selle tahtmist, kes mu on läkitanud, ja lõpetan tema töö.
35Eks te ise ütle, et veel on neli kuud, ja siis tuleb lõikus? Vaata, mina ütlen teile: Tõstke silmad ja vaadake põlde: need on juba valged lõikuseks!
36Nüüd saab lõikaja palka ja kogub vilja igaveseks eluks, et niihästi külvaja kui lõikaja ühtlasi saaksid rõõmustada.
37Jah, siin on tõsi see ütlus: "Üks on, kes külvab, ja teine, kes lõikab."
38Mina olen teid läkitanud lõikama seda, mille kallal teie pole vaeva näinud. Teised on näinud vaeva, ja teie olete tulnud nende vaeva vilja lõikama."39Aga palju samaarlasi sellest külast uskus Jeesusesse naise sõnade tõttu, kes tunnistas: "Tema ütles mulle kõik, mis ma olen teinud."
40Kui siis samaarlased tulid tema juurde, palusid nad teda jääda nende juurde. Ja Jeesus viibis seal kaks päeva.
41Ja Jeesuse enda sõnade tõttu hakkas temasse uskuma veel palju enam inimesi.
42Aga naisele nad ütlesid: "Me ei usu mitte enam sinu kõne tõttu, vaid me oleme teda ise kuulnud ning teame nüüd, et tema on tõesti maailma Päästja."

Kui kusagil oli avatud hetk õpetamiseks, kasutas Jeesus seda alati. Kas Nikodeemosega „sündimisest“ rääkides või naisega kaevul „veest“ vesteldes. Rääkides jüngritega „toidust“ laiendab ta nende arusaamist nii vaimulikust kui ka materiaalsest roast.

Meie Kreeka mõjudest läbiimbunud lääne mõtlemises on vaimne ja materiaalne teineteisest eraldatud, vastandatud mõisted. Jeesuse- Looja, Lunastaja ja Ülalhoidja jaoks on elu üks lahutamatu tervik. Ja salgamata meie vajadust igapäevase leiva järele ( tema ju muretses süüa 5000 näljasele!), osutab ta samas ka teisele reaalsusele.
Maslow vajaduste püramiid meenutab meile, et väga näljased inimesed ei suuda keskenduda vaimsetele probleemidele, Jeesus aga tuletab meelde vastupidist: igapäevasest leivast üksi ei piisa!.
Nad jäid tollesse Samaatrai külla veel kaheks päevaks ( ületades kindlasti veel mitmeid „tabusid“) ning kuna inimeste reageering Jeesusele kui Messiale oli alles nii värske, pakkus Jeesus oma jümgritele järgmise õppetunni, kaasates nad tegevusse.
Mis siis tegelikult sündis? See lõikuseks valmis viljapõld nende nina all oli ju samaarlaste oma ( s 30, 35!). Ja mis sünniks Jumala kuningriigis kui samaarlasedki võtaksid Jeesuse vastu?
Kas ka meie liigitame inimesi etnilisest päritolust johtuvalt evangeeliumile „mittereageerivaiks“? Või kardame, et niinimetatud „kristlikud maad“ ei saa enam kunagi nägema hulki, kes nimetavad Kristuse nime? Ja mis saab meie lastest kes ei järgi veel Kristust, või teistest rahvastest kellede keskel Jumalik tõde on allasurutud? Kus on meie usk tulevasse lõikusesse?!
Paljud on neid Johannese evangeeliumi 4 ptk sõnu kuulnud kui kutset misjonipõllulem Jumalariigi pärast. Aga neis sõnades on rohkem. John Stott on nimetanud, et meie kahanev usk evangeeliumisse annab märku nagu me isegi ei usuks enam, et evangeeliumi on vägi päästmiseks. Nii sellele ekslevale pojale või tütrele, kui naabrile, kellele meie usuline pühendumine on eemaletõukav, või ühiskonnale, kes jookseb omaenese ebajumalate järel – neile kõikidele on evangeelium jumalariigist endiselt „Jumala vägi päästeks igaühele, kes usub“ ( Rm 1;16). Paradoksaalne on aga see, et võti pole mitte meie usus või meie tunnistuses - vaid võti on Jeesus ( s 41, 42). Meid võib vaja olla vaid sissejuhatuse tegemiseks.

Kes nende hulgast, keda tunned võiks olla kõige ebatõenäolisem evangeeliumi sõnumi vastuvõtja? ( nii nagu oli seda röövel ristil või tagakiusaja Saulus) Ja ehk ei olegi vaja rohkem kui seda, et võtad kokku oma julguse ning esitad kutse: „Tule ja vaata!“

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner