Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõotatud maa künnisel

Laupäev, 5. August 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 5 Ms 1:1-18

Mooses meenutab Issanda käsku
1Need on sõnad, mis Mooses rääkis kogu Iisraelile kõrbes teisel pool Jordanit, lagendikul Suufi kohal, Paarani, Tofeli, Laabani, Haseroti ja Dii-Saahabi vahel -
2üksteist päevateekonda on Hoorebilt Kaades-Barneani mööda Seiri mäestiku teed.
3Ja neljakümnendal aastal, üheteistkümnenda kuu esimesel päeval rääkis Mooses Iisraeli lastele kõik, mis Issand teda oli käskinud neile rääkida,
4pärast seda kui ta oli löönud Siihonit, emorlaste kuningat, kes elas Hesbonis, ja Oogi, Baasani kuningat, kes elas Astarotis Edreis.
5Teisel pool Jordanit, Moabimaal, alustas Mooses seda Seaduse seletust, öeldes:6"Issand, meie Jumal, rääkis meiega Hoorebil, öeldes: Küllalt kaua olete viibinud selle mäe juures.
7Pöörduge ja minge teele; minge emorlaste mäestikku ja kõigi nende naabrite juurde lagendikul, mäestikus ja madalikul, Lõunamaal ja mererannas, kaananlaste maale ja Liibanoni, kuni suure jõeni, Frati jõeni.
8Vaata, mina annan selle maa teile ette: minge ja pärige maa, mille Issand on vandega tõotanud anda teie vanemaile, Aabrahamile, Iisakile ja Jaakobile, neile ja nende järglastele pärast neid!
Peameeste ja kohtumõistjate ametisse seadmine
9Ja mina rääkisin teiega sel ajal, öeldes: "Ei jaksa mina üksi teid kanda.
10Issand, teie Jumal, on teinud teid paljuks, ja vaata, teid on tänapäeval nõnda palju nagu taevatähti.
11Issand, teie vanemate Jumal, tehku teid veel tuhat korda rohkemaks, kui teid on, ja õnnistagu teid nõnda, nagu ta teile on rääkinud!
12Kuidas ma siis jaksaksin üksinda kanda vaeva ja koormat teie pärast ja teie riidu?
13Tooge endile suguharude kaupa tarku ja mõistlikke ning tuntud mehi, et saaksin nad panna teile peameesteks."
14Ja te vastasite mulle ning ütlesite: "See on hea, mida sa oled käskinud teha!"
15Siis ma võtsin teie suguharudest peamehi, tarku ja tuntud mehi, ja panin nad teile peameesteks, tuhande-, saja-, viiekümne- ja kümnepealikuiks ja ülevaatajaiks teie suguharudele.
16Ja ma käskisin tol korral teie kohtumõistjaid, öeldes: Kuulake järele oma vendade vahel ja mõistke neile õigust venna ja venna vahel, või tema ja võõra vahel, kes ta juures on.
17Te ei tohi kohtus olla erapoolikud, te peate kuulama niihästi väikest kui suurt; ärge kartke kedagi, sest kohus on Jumala päralt! Aga asi, mis teile on raske, tooge minu ette, et ma seda kuulaksin!
18Nõnda ma andsin teile tol korral käsu kõige selle kohta, mida te pidite tegema.

Neljakümne aasta pikkune kõrberännak on jõudnud lõpule. Iisraeli rahvas on Moosese juhtimisel lähenemas oma teekonna eesmärgile – Kaanani, tõotatud maa piirile. Miks pidid nad nelikümmend aastat ringi ekslema, kuigi otsetee võtnuks aega ainult paar nädalat ( s 2)?

Mooses alustab hüvastijätukõnet uuele põlvkonnale, kes oli sündinud ja kasvanud vana ja mässava asemele. Ta tuletab meelde Jumala armu ja vägevust oma rahva vabastamisel, annab edasi manitsus-, julgustus-, õnnistus- ja hoiatussõnad.
Rahva pilgud olid suunatud ettepoole. Kuid Mooses viib uue põlvkonna mõtted tagasi rännaku algusesse, kui Jumal andis Hoorebi mäel oma rahvale Seaduse, tehes nendega lepingu. Siis oli Mooses seadnud oma rahvale vanemad, kes õigluse ja südametunnistuse järgi kohut mõistaksid. Uus, arvuliselt mitmekordseks kasvanud põlvkond peab olema selle edasikandja, mis nende isadele kord anti. Jumala rahvas vajab õiglasi ja ausaid kohtumõistjaid.

Ka meie rahvas vajab neid. Täna on sobiv aeg palvetada meie riigi juhtide ja kohtumõistjate eest. Rahva saatus sõltub suuresti tema juhtide meelsusest.