Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vähki eemaldades

Esmaspäev, 21. August 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 5Ms 7: 1-11

Kaananlastele kuulutatakse kadu
1Kui Issand, su Jumal, viib sind sellele maale, mida sa lähed pärima, ja ta ajab sinu eest ära paljud rahvad: hetid, girgaaslased, emorlased, kaananlased, perislased, hiivlased ja jebuuslased, seitse rahvast, suuremad ja vägevamad sinust,
2ja kui Issand, su Jumal, annab nad sinu kätte ja sa lööd neid, siis hävita nad sootuks: ära tee nendega lepingut ja ära anna neile armu!
3Ja ära saa nendega langudeks; oma tütart ära anna tema pojale ja tema tütart ära võta oma pojale,
4sest ta ahvatleb su poja loobuma minu järelt ja teenima teisi jumalaid. Siis süttib Issanda viha põlema teie vastu ja ta hävitab sind kiiresti.
5Aga talitage nendega nõnda: kiskuge maha nende altarid, purustage nende ebaususambad, raiuge katki nende viljakustulbad ja põletage tules nende jumalakujud!
6Sest sa oled Issandale, oma Jumalale, pühitsetud rahvas; Issand, su Jumal, on sind valinud olema temale omandrahvaks kõigist rahvaist, kes maa peal on.
7Mitte, et te olete suurim kõigist rahvaist, ei ole Issand teid eelistanud ja valinud, ei, te olete ju väikseim kõigist rahvaist,
8vaid sellepärast et Issand teid armastas ja tahtis pidada vannet, mille ta oli andnud teie vanemaile, tõi Issand teid vägeva käega välja ja lunastas sind orjusekojast vaarao, Egiptuse kuninga käest.
9Ja tea, et Issand, su Jumal, on Jumal, ustav Jumal, kes lepingut peab ja heldust osutab tuhandenda põlveni neile, kes teda armastavad ja tema käske peavad,
10aga kes tasub oma vihkajaile otsemaid, hävitades nemad; ta ei viivita oma vihkaja ees, vaid tasub temale kohe.
11Pea seepärast neid käske, määrusi ja seadlusi, mis ma täna sulle annan, et sa neid täidaksid!

See on karm tekst! Kas Jumal kes ei luba oma rahval kellegi halastada (s 2) on seesama keda Jeesus nimetas Isaks? Või sai Mooses asjadest vaelsti aru?

Mõtle, mida tähendavad sinu jaoks sõnad: “See on Issanda suur heldus, et me pole otsa saanud, sest tema halastused pole lõppenud”( NL 3:22) Et neis käskudest õieti aru saada, peame teadma, et kaananlaste elustiil oli täis rüvedust nagu laste ohverdamine või rituaalne prostitutsioon. Kohtumõistmine nende üle algab alles nüüd, hetkel, mil nende kurjus on saavutanud oma tipu. ( vt 1Ms 15;16). Ja kui nende üle kohut ei mõistetaks meelitaks nemad Jumala rahva kinldalt kõrvale Jumala teedelt ning maailmas ei oleks ühtegi püha elu ega pääsemist kellelegi. Tol ajal oli Jumala rahvas üks paljude teiste rahvaste hulgas – olukord, mida me tänapäeval enam ei näe. Ja praeguse, Kristuse järgsel ajastul on meie käsuks kuri ära võita heaga ( Rm 12:21) Seega vägivald, mida Jumal oma rahavlt nõuab loetud tekstis muutub meie päevil igasuguste muude kurjatoovate tegeluste vihkamiseks praeguses maailmas.See tähendab, eyt kompromiss patuga on mõeldamatu meie elus, samuti nagu see, et peame andma igakülgset abi julmuse ka kurjuse käes kannatanuile. Ning mitte iial ei tohi meist jääda mulje nagu peaksime end kellestki siin maailmas paremaks. Jumal armastab meid, mitte sellepärast et meis oleks midagi nii erilist – vaid seetõttum et tema on valinud meid armastada ( s 7,8).JA tema jääb alati ustavaks oma tõotustes. ( s 9,10)

Kuidas tunned end kui mõtled, et püha Jumal on su valinud, enesele kalliks omandiks? Palu, et Jumal ilmutaks, kui su elus on asju, kus patt või kurjus on saanud rikkuda seda väärtuslikku omandit.

Selle kommentaari autor: Andrew Clark