Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ajastus on kõik!

Laupäev, 18. November 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Johannese 7:1-13

Jeesus varjab end
1Pärast seda käis Jeesus mööda Galileamaad, sest ta ei tahtnud rännata Juudamaal, kuna juudid otsisid võimalust teda tappa.
2Aga juutide lehtmajadepüha oli lähedal.
3Siis Jeesuse vennad ütlesid talle: "Lahku siit ja mine Juudamaale, et ka sinu jüngrid näeksid su tegusid, mida sa teed,
4sest keegi ei tee midagi salajas, kui ta ise tahab olla üldsusele tuntud. Kui sa teed selliseid asju, siis avalda ennast maailmale!"
5Isegi Jeesuse vennad ei uskunud temasse.
6Siis ütles Jeesus neile: "Minu aeg ei ole veel käes, aga teil on alati paras aeg.
7Maailm ei saa teid vihata, mind see aga vihkab, sest mina tunnistan selle kohta, et selle teod on kurjad.
8Teie minge üles pühiks, mina ei lähe üles neiks pühiks, sest minu aeg ei ole veel täis saanud."
9Ta ütles seda neile ja jäi Galileasse.
10Aga kui Jeesuse vennad olid pühiks üles läinud, läks temagi, aga ta ei läinud avalikult, vaid otsekui salaja.11Siis juudid otsisid Jeesust pühadeks kogunenute hulgast ja küsisid: "Kus ta on?"
12Ja rahvahulgas sosistati rohkesti tema kohta, ühed ütlesid, et ta on hea, teised, et ei ole, vaid ta eksitab rahvast.
13Ometi ei rääkinud keegi temast avalikult, sest kõik kartsid juute.

Ma ülistan Sind, Issand Jeesus, et minu ajad on sinu käes ja Sina minu karjasena juhatad mind, kui kuulan Su häält.

Iiri laulja Chris de Burgh kirjutas kord laulu “Ajastus on kõik”. Kuulates seda laulu mõtisklen teinekord juhuste üle, kus minu ajastus on täiesti vale olnud. Selle asemel, et aidata, olen põhjustanud kahju liiga varase sekkumise, mõtlemata tegutsemise või laiemate tagajärgede peale mitte mõtlemisega. Kuna olen aktivist, kes liiga tihti mõõdab oma väärtust tehtu järgi, on see olnud raske õppetund ja liiga sagedane viga. Ajastus on tõesti oluline ja väjakutse on seda õigeks saada. Hilises septembris oli aeg tulnud kõikidel juudi meestel , kes elasid Jeruusalemma lähedal, minna lehtmajade pühale. Pühadest osa võtmine oli sedausega ette nähtud (2.Mo 23:16,17) ning kokku tuli suur rahvahulk. Jeesusele lähedal olijad nägid kogunemises võimalust Jeesusel oma väge näidata, tõestada, et kahtlejatel ei ole õigus, saada availku elu tegelaseks ja vaimulikuks juhiks (s 3, 4). Jeesuse poolvennad tahtsid teda väga näha kõrgel positsioonil. Nad võisid olla mures, et Jeesus kaotas populaarsust või raiskas aega. Võibolla püüdsid nad aidata, kuid mõtlesid ainult inimlikes kategooriates (Jes 55:8,9).
Jeesus aga näitas oma tarkust mõeldes olukorrast läbi parima vaatenurga ja ajastades oma saabumist pidustustele täiuslikult. “Minge teie,” ütleb ta neile ja järgib neid hiljem salaja , et sulanduda rhvahulka ja kuulda mida rahvas temast räägib (s8). Seal olles kuuleb ta porinat ja kuulujutte kuid samas märkab, et usujuhtide võim rahva üle on suur ning paljud kardavad avalikult rääkida(s12,13). Jeesus väldib rutakat tegutsemisest vastuseks survele ning selle tulemausena hoidub äkilisest ja mõtlemmatust reklaamist (Jes 42:2). Jeesus rääkis sageli asjade tegemise õigest ajast (vt Mt 26:18; 1:15; Jh 2:4). Jeesuse kõige efektiivsem jünger ootab, kuulab ja seejärel tegutseb õigel ajal – Jumala ajal (Ps31:14,15; Kog 3:1-8; Ef 5:15,16).

Kui meil on suur tahtmine tegutsema asuda, peame olema kindlad, et see on õige aeg. Kuidas võime kindlad olla, et meie mõtted ja Jumala tahe on sama? Kas kindluse eesmärgil veidi ootamine muudaks palju?

Selle kommentaari autor: Nick Harding