Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Puhtuse raevukas tulisus

Laupäev, 6. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Matt 5:27 - 37

Jeesuse mäejutlus
27Te olete kuulnud, et on öeldud: Sa ei tohi abielu rikkuda!
28Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes naise peale vaatab teda himustades, on oma südames temaga juba abielu rikkunud.29Kui aga su parem silm ajab sind patustama, siis kisu ta välja ja heida minema, sest sulle on kasulikum kaotada üks osa oma kehast kui lasta kogu keha heita põrgusse.
30Ja kui su parem käsi ajab sind patustama, siis raiu ta maha ja heida minema, sest sulle on kasulikum kaotada üks osa oma kehast kui lasta kogu kehal minna põrgusse.31Seaduses on öeldud: Mees, kes oma naise minema ajab, andku talle lahutuskiri!
32Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes oma naise muul põhjusel kui liiderdamise pärast minema ajab, teeb oma naisest abielurikkuja, ja kes iganes võtab minema aetud naise, rikub abielu.33Veel olete kuulnud, et muistsele põlvele on öeldud: "Sa ei tohi valet vanduda!" ja "Issandale antud vandeid tuleb pidada!"
34Aga mina ütlen teile: Ärge vanduge üldse, ei taeva juures, sest see on Jumala troon,
35ega maa juures, sest see on tema jalgealune järg, ega Jeruusalemma juures, sest see on suure Kuninga linn!
36Ära vannu ka oma pea juures, sest ise ei saa sa ühtegi juuksekarva valgeks või mustaks teha!
37Iga teie "jah" olgu "jah" ja iga "ei" olgu "ei", aga mis üle selle, see on kurjast.

Paljud on nõus oma huvide saavutamiseks muganduma teiste soovidele. „ Issand olgu minu eesmärgiks sarnaneda Sinu standarditele.“

Tänases tekstis kutsub Jeesus meid üles hoidma tasakaalu oma suhtumistes iseendasse ning teistesse. Loomu poolest oleme enese suhtes pehmed ja teiste suhtes halastamatud. Aga Jeesus ootab, et oleksime veel rohkem halastamatud kui ais puudutab meie patte ning leiaksime enam kaastunnet kui jutt käib teiste nõrkustest. See aga on võimalik vaid juhul kui suudame tõusta kõrgemale isiklikest (ja suvalistest) meeldimistest ja mittemeeldimistest. Siit ka klausel et lahutus on lubatud vaid truudusetuse korral. Meie pidevalt muutuvad maitsed ning meeldivused peavad saama taltsutatud vastutustundlikkuse läbi Jumala ees, kes ise on õiglane ja halastaja. Sama printsiip peegeldub vandumist puudutavatest salmidest ( s 33-37). Meie „jah“ peab alati olema „jah“, mitte vastavalt „jah“ või „ ei“ – kuidas parasjagu kasulikum on.
Jeesus mõistab hukka silmakirjalikkuse. Ja viide abielurikkumisele omab sügavat sisu. Reeglina just nood „südames – abielurikkujad“ peavad kirglikku nõiajahti ihulikult abielurikkumiselt tabatuile. Nii näiteks peksab Shakespear’i näidendis „Kuningas Lear“ vöörmünder hoora seksuaalse amoraalsuse pärast, ise samal ajal teda himustades.
Abielurikkumiselt tabatud naise juhtumis näitab Jeesus kuidas varjatud patusus tühistab ja rikub õiglase kohtumõistmise hukkamõistuks. Vaid need kes omaenese patu suhtes jäävad armutuks saavad teiste üle kohut mõista armus ning tões. Jeesus üksi on taolise armu täiuslik kehastus. Ja nii saab viimse kohtumõistmise troonil istuda vaid Tall kes oli tapetud.
Jeesuse ülesõhutus taotleda kõrgemaid enesekontrollinorme on antud siin selleks, et tugevdada arusaamist vastutusest. Mida skeptilisemaks inimesed muutuvad enesevalitsemise küsimuses, seda vähem on neile vastuvõetav mõte vastutusest. Ja ühiskond, mis tõrjub vastutust hakkab varsti üle ajama patuoinastest. Praegune ajastu kuulutab, et täisvastutus on võimatu ja isegi ebasoovitav ideaal. Pauluse jaoks oli enesevalitsemine Vaimu vili ning meie ihu Tema tempel.

Palveta, et su sisemise ilu olemus võiks olla puhtuses

Selle kommentaari autor: Valson Thampu