Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Muretsemine – mammona kingitus!

Laupäev, 13. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Matteuse 6:24-34

Jeesuse mäejutlus
24Keegi ei saa teenida kahte isandat, ikka on nii, et ta vihkab üht ja armastab teist või et ta pooldab üht ja põlgab teist. Teie ei saa teenida nii Jumalat kui mammonat.25Seepärast ma ütlen teile: Ärge muretsege oma hinge pärast, mida süüa, ega oma ihu pärast, millega riietuda! Eks hing ole enam kui toidus ja ihu enam kui rõivas?
26Pange tähele taeva linde: nad ei külva ega lõika ega kogu aitadesse, ning teie taevane Isa toidab neid. Eks teie ole palju enam väärt kui nemad?
27Aga kes teie seast suudab muretsemisega oma elule ühe küünragi juurde lisada?
28Ja rõivastuse pärast, mis te muretsete? Pange tähele lilli väljal, kuidas nad kasvavad: ei näe nad vaeva ega ketra,
29aga ma ütlen teile, et isegi Saalomon kogu oma hiilguses ei olnud nõnda ehitud nagu igaüks neist.
30Kui aga Jumal nõnda rüütab väljal rohtu, mis täna on ja homme visatakse ahju, eks siis veelgi enam teid, te nõdrausulised!
31Ärge siis hakake muretsema, öeldes: "Mis me sööme?" või "Mis me joome?" või "Millega me riietume?"
32Sest kõike seda taotlevad paganad. Teie taevane Isa teab ju, et te seda kõike vajate.
33Aga otsige esmalt Jumala riiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi!
34Ärge siis hakake muretsema homse pärast, sest küll homne päev muretseb ise enese eest! Igale päevale piisab oma vaevast.

Materiaalsete väärtuste usaldamine Jumalast enam on raha-ülistuse põhiline olemus. Need, kes nii teevad, mõistavad endale ise saagiks elu täis muretsemist.

Meie ees on kaks võimalikku valikut. Me kas usaldame Jumalat või mammonat. Need, kes usaldavad Jumalat, naudivad “rahu, mis ületab kõik mõistmise”, rahu, mis püsib ka ümbritsetuna selle maailma tormidest ja torgetest (Mt 8:23-27). Need, kelle ebajumalateenimiseks on tervise või raha kummardamine, jäävad mure katku küüsi. Teisiti ei saagi see olla, kuna mammon on ebastabiilsuse ja ebaustavuse jumalaks. Meile saab ta jagada vaid oma rikkuste hulgast!
Jeesuse järgi tähistavad kahe omaduse olemasolu jumalikku elu. Esiteks – see on vaba muredest. Jumala katkematu ustavus, millele kogu loodu tunnistust annab, muudab muretsemise täiesti ebavajalikuks. Küsi lindude käest taevas, kui sa pole selles veendunud (s. 26). Küsitle lilli väljadel, kui vajad kinnitust (s. 28). Jumala armastusel selle maailma vastu ei ole piire; see ei lõpe iial (Jh 3:16). Ta on tundlik meie olukorra eripära suhtes.
Teiseks on jumalik elu täidetud vaimuliku aktiivsusega. See otsib Jumala kuningriiki ja õigust (s. 33). See võiks luua maailma, mis on vaba vajadusest muret tunda. Pealegi neil, kes otsivad aktiivselt Jumala teed tegemaks asju õigesti, ei ole aega muretsemiseks.
Siin on meile näide, milles Sõna tarkus on küllaldaselt illustreeritud maailma kogemuse poolt. Muretsemise tõusulaine on pühkinud üle maailma koos materialismi ärkamisega. Kuid mingil põhjusel ei teisaldu materiaalne küllus iseenesest “shalomiks” või totaalseks inimlikuks heaoluks. Elu täius on saavutatav eesmärk ainult Jumala kuningriigis. Raha jumaldamine, seevastu, osutub külalislahkusetuks nii inimese väärtuse kui tema heaolu suhtes.

Laienev kuristik külluse ja heaolu vahel on iseloomulik materiaalsele elustiilile. Materiaalsed väärtused on iseenesest ebastabiilsed ja ebapüsivad. Neile lootma jääda tähendaks flirtimist absoluutse murega.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu