Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ristilöömine – väikese „r“-ga.

Neljapäev, 30. August 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 16:24-28

Jeesus kuulutab ette oma surma ja ülestõusmist
24Siis Jeesus ütles oma jüngritele: "Kui keegi tahab käia minu järel, siis ta salaku oma mina ja võtku oma rist ja järgnegu mulle!
25Sest kes iganes tahab päästa oma elu, kaotab selle, aga kes iganes kaotab oma elu minu pärast, leiab selle.
26Sest mis kasu on inimesel, kui ta võidaks terve maailma, oma hingele teeks aga kahju? Või mis oleks inimesel anda ära oma hinge lunahinnaks?
27Sest Inimese Poeg tuleb oma Isa kirkuses koos oma inglitega ja siis tema tasub igaühele selle tegusid mööda.
28Tõesti, ma ütlen teile, on mõned siin seisjatest, kes näevad Inimese Poega tulevat oma Kuningriigiga, veel enne kui nad maitsevad surma."

Palveta et sul oleks julgust otsekoheselt lugeda seda kompromissitut kirjakohta ning tegutseda sellele vastavalt.

See on hirmutav tekst ning lääne kristluses on juba pikka aega lohutatud end veendes, et Jeesus ilmselt liialdas siin meelega. On ju selge, et kirstlus kätkeb eneses mugavat olekut, võimalust tänada kirikuõpetajat „meeldiva teenistuse“ eest ja jätkata oma tavapärast elu peale jumalateenistust. Selge, et meie töökaaslased võivad pisut tögada meie haledaid kristlikke mõtteavaldusi, kuid igaühel on ju ka õigus oma arvamusele. Püüda siis veenda kedagi, et Jeesuse järgijatelt nõutakse midagi nii pöörast kui iseenese ristilöömine on ilmselgelt liig.
Kas Jeesus tõesti tuleb koos inglitega kohut mõistma elavate ja surnute üle? Kogudus võib ju kasutada taolisi väljendeid oma usutunnistuses, kuid selline mõtteviis ei sobi enam kaasaegsesse maailma. Ometi – tõde ei sõltu sellesse uskuvate inimeste arvust. Jeesus teeb selle üheselt selgeks. Me kas elame iseenesetele ja hellitame oma mugavaid pettekujutlusi või nõustume sellega, et meil ei ole võimalik põgeneda Jumala kohtumõistmise eest. Kui elame enestele, panustame sellesse , millel pole mingit tulevikku, Jeesus aga õhutab meid kaotama seda mida me nagunii hoida ei saa ning selle läbi kätte saama seda, mida me kaotada ei saa – kui Equadori misjonäri, Jim Ellioti sõnu, kes suri märtrisurma noore mehena.
Mida see kõik aga igapäevaelu praktikas tähendab? Üle kõige – tahteakti. Mina, ptlen Jumalale vabatahtlikult, et soovin vastu võtta jüngriks olemise kogu paketi – koos selle kõikide tundmatute tagajärgedega. Et usaldan end igapäevaselt elava Jumala kätte. Ja siis pean selle otsuse langetama veel mitmeid kordi – valides õieti ka tingimustes, kus tuleb jätkuvalt valida ohverdamise või turvalisus vahel. See on just nii lihtne ja raske.

„Surra selleks et elada“ ( pastor William Still’i autobiograafia) küsib: kuidas siis teie mõistate Pauluse väidet: „ Ma oled koos Kristusega risti löödud“. Mida see sinu elus, sinu jaoks tähendab?

Selle kommentaari autor: Peter Kimber