Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võitlus elu ja surma peale

Laupäev, 22. September 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jk 4:1-12

Tülide vältimisest
1Kust tulevad siis sõdimised ja kust tülid teie keskel? Eks nad tule sealt, teie ihuliikmetes sõdivatest lõbuhimudest?
2Te himustate, ja teil ei ole; te taplete ja tapate, ja ei suuda midagi saavutada; te tülitsete ja sõdite. Teil ei ole, sest te ei palu.
3Te palute, aga ei saa, sest te palute halva jaoks, tahtes seda kulutada oma lõbudeks.
4Te abielurikkujad! Kas te siis ei tea, et sõprus maailmaga on vaen Jumalaga? Kes iganes eelistab olla maailma sõber, seab end Jumala vaenlaseks.
5Või arvate, et Pühakiri ütleb asjata:
"Kadeduseni ta igatseb Vaimu, kes on asunud meisse"?

6Aga ta annab veel suuremat armu; seepärast ta ütleb:
"Jumal paneb vastu ülbeile, aga alandlikele annab armu!"

7Alistuge siis Jumalale! Pange vastu kuradile, siis ta põgeneb teie juurest.
8Tulge Jumala ligi, siis tuleb tema teie ligi! Patused, puhastage käed ja kasige südamed, te hingelt kahestunud!
9Tundke oma viletsust, leinake ja nutke! Teie naer muutugu nutuks ja rõõm kurbuseks!
10Alanduge Issanda ette, siis ta ülendab teid!11Ärge halvustage üksteist, vennad! Kui keegi halvustab või arvustab oma venda, siis ta halvustab ja arvustab Seadust. Kui sa aga Seadust arvustad, siis sa ei ole Seaduse täitja, vaid kohtunik.
12Ainult üks on seaduseandja ja kohtunik - tema, kes võib nii päästa kui hukata. Aga kes oled sina, sa ligimese arvustaja?

Mõtiskle, mida tähendab fraas „Jumala sõber“ (s 4). Kuidas hoiad sina oma sõprust Jumalaga?

Mõnede inimeste filmieelistused on alati enustatavad. Mul on sõber kelle lemmikud on lahingustseeenid ja tema esmane valik on alati sõjateemaline. Ta võib leppdia ka tulnukate või kiirete action – filmidega, aga isegi enne kui jõuad küsida: ei, ta ei ole kunagi vaadanud filmi „ Legally Blond“!
Ka meile on tuttavad lahingustseenid , sest kaasaegsel kõrgtehnoloogilisel ning konflikitdest läbiimbunud ajastul tuuakse lahingustseenid meile otse elutuppa.
Sellele vaatamata peaksime saama teadlikeks ka isiklikumat laadi lahingutest. Jaakobus ju räägibki sõjast mis käib meie sees, seal kus ihad on vastamisi moraalse teadlikkusega ( s 1). See sisemine võitlus võib ilmneda tülitsemises, valedes motiivides, himustamises ja isegi tapmises ( s 2,3).Kui sageli tajud erinevais olukordades taolist lahingut enese sees, võideldes sellega mida mõtelda, kuidas käituda või milline valik teha?
Ja nagu igas sõjas- on ka siin vaenlane. Jaakobus osutab selgelt kuradile kui vaenlasele ning kutsub üles vastu seisma kõigele mis tema ja ta väehulgad esindavad. Mis on alternatiiv? Sa võid valida allutada oma käitumine Jumalale ( s 7). Igal sõduril peab olema selge, kelle poolel nad sõdivad ning meie isiklikel lahinguväljadel ei ole võimalik anda jalatäitki maad otsustusvõimetusele või teesklusele.

Millised lahinguid sõdid praegu? Kui oled konfliktiala kindlaks määranud, küsi eneselt, kas just selles võitluses oled olnud kuulekas Jumalale.

Selle kommentaari autor: Sue Rinaldi